Ak Söğüt Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Ak Söğüt Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Dünyanın en meşhur ve özel ağaçlarından birisi olan ak söğüt, yaz ve kış aylarına dayanıklı, sağlam gövdeleri ve kökleri ile tanınmış ve endüstriyel mobilyacılıkta kullanılmakta olan bir ağaç türüdür. Uzun ve zarif olan yapraklarının alt kısımları ağaca genel adını veren gümüşi beyazdır. Ana vatanı Avrupa ve Afrika olan bu ağaç ülkemizde kolaylıkla yetişebilmekte ve yükseklikleri 20 metreyi aşabilmesiyle ünlüdür. Beyaz söğüt bilgilerini okuduktan sonra, ağacın neden çok sayıda hayranı olduğunu anlayacaksınız. Erken yaprak dökmekle kalmaz, sonbaharın sonlarına doğru yapraklarını tutar. Bu ağaç ilkbaharda ilk yaprak alan, sonbaharda yapraklarını döken son ağaçlardan biridir. Kabuk çatlaktır ve dallar ağlayan bir söğüt kadar olmasa da zarif bir şekilde sarkar. İlkbaharda ağaçlarda çekici kedicikler ortaya çıkar ve haziran aylarında tohum verir.

Ak söğüt ağacı nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır yazımızda detaylı ele alacağız. Hızlı büyüyebilen ve sağlam olan bu ağacın yetiştirilmesi nispeten zor olsa da bakımı kolaydır ve özel bir ilgi gerektirmez. Bu ağacı yetiştirebilmek için nemli balçıklar harika bir zemindir. Toprağınızın ideal yetiştiricilik için sahip olması gereken pH değeri 5,5 ila 8 arasında olmalıdır. Çok fazla gölgelik alanlarda yetiştiriciliğinin yapılması iyi bir sonuç vermediği için, güneş alan bir yerin tercih edilmesi önemlidir. Bu ağaç yaban hayatın ortasında bir zemin hazırladığı için, dalları tehlikelerden koruyan bir özelliğe sahiptir ve çevresindeki pek çok hayvan için uygun bir yaşam alanı hazırlar. Öte yandan ak söğüt yetiştiriciliğinin zorlukları arasında, köklerin sığ nemler arayışında olması, zayıf ağaç kökleri ve hastalıklara karşı duyarlı olması vardır.

Ana gövdeden elde edeceğiniz 45cm’lik çelikleri bahar aylarında fideleyebilirsiniz. Kesilen bu çeliklerin kalın kısmını doğrudan nemli toprağa ekerek kök salana kadar sulamasını yapabilirsiniz. Daha yaygın söğüt ağacı yetiştiriciliği, en az 1 yaşında olan kök ağaçlarından yapılabilir. Yetişmekte olan fidanlar başlarda yüksek oranda nemli toprağa ihtiyaç duysalar da geliştikçe derine inen kökleri sayesinde kolaylıkla topraktaki besinlerden faydalanabilirler. Beyaz söğüt ağaçları, aspirinin ham maddelerinden olan salisdik asidi bakımından zengin olduklarından, ağaç kabuğu ve yapraklarının yutulması tehlikeli bir durum arz edebilir.

Bunada Göz At  Hatmi Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Ak Söğüt Ağacının Bakımı Nasıl Yapılır?

Ak söğüt ağacının bakımı için özel bir ilgiye ihtiyaç duymaz ancak ekim yapacağınız alanı iyi belirlemelisiniz. Öncelikle çok fazla güneşe ihtiyaç duyabileceği gibi, devasa boyutlara geldiğinde çevresindeki diğer fidanlar için bir sorun teşkil edebilir. Alt dallar büyüdükçe ağacın fırtınalardan etkilenebilmesine sebep olabileceği için ağacın alt dallarını zamanında budamak önemlidir.

Söğüt ağaçları, nemli ve organik açıdan zengin topraklarda hızlı bir büyüme gösterebilir. Ancak toprağınız mineral açısından zengin değilse, çok amaçlı bitki gübreleriyle besleyin. Kuralık ve yaygın hastalıklara karşı dayanıklı olsalar da olası bir hastalık durumunda önlem almakta fayda var. Ancak gene de taç safrası, mantar kanseri ve anstraknoz gibi kendine münhasır hastalıkları olabileceğinden, erken müdahale etmek önemlidir. Bu tip durumlarda yapılacak en önemli müdahale, hastalıklı bölgeyi hızlıca kazımak olacaktır. Yaprak bitleri, pul, deliciler, lak böcekleri, tırtıllar, söğüt yaprak böceği, çingene güveleri ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok böcek beyaz söğütlere saldırabilir. Bu tip istila durumuna karşı derhal ilaçlama yapılması tavsiye edilir.

Ak Söğüt Yetiştiriciliğinin Kolay Yanları

Ak söğüt yetiştirmenin kolay yanları arasında ağacın sağlamlığından bahsedilebilir. Ülkemizdeki sert kış şartlarına ve sıcaklıklarına karşı yüksek dirayet sağlayabilir. Ayrıca sel baskınları ve uzun süreli kuraklıklara da dayanıklıdır. Kalın gövdelerini ayakta tutabilmek için güçlü ve kalın köklere sahiptir ve toprağa sağlam bir şekilde sarılır. Ayrıca mobilya sektöründe de popüler olan bu ağacın endüstriyel açıdan da yetiştiriciliği yapılabilir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL