Akasya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Akasya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Akasya Çiçeği görüntüsüyle size huzur sağlayacak, renklerine göre farklı anlam yükleyebileceğiniz rengarenk çiçeklerdir. Beyaz çiçekli akasyalar temiz arkadaşça bir sevgiyi nitelendirir. Sarı akasya çiçekleri platonik bir sevginin temsilcisidir. Kırmızı ve pembe akasya çiçekleri ise bir kişiye olan beğeninizi ifade etmenini anlamını içermektedir. Genellikle benzer şekilde yetiştirilen akasya çiçekleri, sadece renk olarak farklı anlamlara sahip olmaktadır. Peki Akasya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Akasya çiçeği yetiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus sulamadır. Sulamayı genellikle çiçeğin üst kısmından dik bir şekilde gerçekleştireniz gereklidir. 600 farklı çeşidinin olmasına rağmen hepsinin ortak önemi yine sulama yöntemidir.  Bu nedenle hepsinde sabit bir sulama yönteminin kullanılması gereklidir.

Bu da yukarıda belirtildiği gibi üstten sulama yöntemidir. Sulama aralıklarını düzenli olarak tutmanız, sulamasını geciktirmemeniz gereklidir. Fazla su dökmemeniz gereklidir. Bu akasya çiçeğinize zarar verebilmektedir. Eğer bu düzeni oturtturabilirseniz, hem soğuğa hem sıcaklığı karşı mükemmel dayanıklılık da  bir akasya çiçeği yetiştirebilirsiniz. Nemli ve ılık ortamlarda yetiştirilmesi sizi daha verimli bir akasya çiçeği sunmaktadır. Rengarenk çiçeklerinin yanı sıra dikenli yaprakları bulunmaktadır.

Akasya çiçeğinin yetiştiği toprak mineral bakımından zengin olması gereklidir. Dayanıklı bir bitki olmasının yanı sıra şiddetli bir rüzgar nedeniyle dallarının kırılması ihtimali vardır. Bu nedenle çok rüzgar alan yerlerde yetiştirmemeye özen göstermeniz gereklidir.

Evinizde kapı aralıklarının yanlarında bulundurmamanız gerekmektedir. Dayanıklı yapısı sayesinde böceklerden çok büyük bir zarar görmez. Hızlı büyüyen bir bitki çeşididir. Düzenli bir şekilde onarılmaya ihtiyaç duyan dallarını budamanız gereklidir. Yıpranmış dallarından kurtulan akasya çiçeği daha hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir. Aldığınız tohumlardan hepsi aynı da çıkabilir, farklı da. Bu nedenle rengarenk akasya çiçekleriniz olabilir. Genellikle tohum şekline üremesi ve çoğalması gerçekleşir. Akasya çiçeği tohumlarınızı ekmeden önce tohumlarınızı şişirmeniz gereklidir. Bunu tohumlarınıza açacağınız ufak bir delikten sonra suya bırakarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi yaparken tohumlarınızın zarar görmemesine dikkat etmeniz gereklidir.

Bunada Göz At  Açelya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Tohumunuz içinde ki çekirdeği delerseniz maalesef tohumunuzu kaybedersiniz. Tohumlarınızı 24 saat oda sıcaklığında ki suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Beklettiğiniz suyun soğuk olmamasına özen göstermeniz gereklidir. Daha sonra şişirdiğiniz tohumları güneş ışığı alan ama direk bir şekilde güneş ışığı içermeyen bir saksının içinde çimlendirebilirsiniz. Ortalama 1 ay sonra çimlenecek, gelişmeye başlayacaktır. İşte kısaca akasya çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı bu şekildedir

Akasya Çiçeği Çeşitleri

Akasya çiçeğinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Çeşitleri genellikle farklı özellikler içermektedir. Bu çeşitlilik yapraklarının yapısına, boyuna, yetiştikleri ortama ve bunun gibi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Akasya çiçeklerinin bazı çeşitleri aşağıda ki gibidir;

  • Acacia Dealtbata
  • Acacia verticillata Willd
  • Guajillo
  • Acacia Fornesiana (L.) Willd.
  • Acacia Cyanophylla Lindl.
  • Acacia Koa
  • Acacia Abeileyana F. Muell
  • Acacia melanoxylon R. Br.

Akasya çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Peki akasya çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Akasya çiçeği narin bir çiçek olarak gözükse de aslında bakımına dikkat edildiği taktirde rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Toprağını besin değeri açısından zengin bir toprak seçerseniz rahatlıkla hızlı bir şekilde gelişme sağlar. Bunun sebebi topraktan kendine aldığı besinlerdir. Sulamasını toprağı kuru gördükçe yaparsanız daha sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Bunun yanı sıra saksı tabağının su ile dolu olmamasına özen göstermeniz gereklidir. Çok nemli ortamlarda barınmayı sevmez. Bu nedenle ona uygun bir ortam seçmeniz gereklidir. Çiçek açana kadar, akasya çiçeğinizi çok iyi bir şekilde muhafaza etmelisiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL