Anemon Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Anemon Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Çeşitliliği seviyorsanız, anemon sıra dışı ve güzel bir çiçektir. Anemon çiçeği nasıl yetiştirilir bilmiyorsanız dert etmenize gerek yok. Rengarenk çeşitliliği ile, Japon rüzgâr çiçeği olarak da bilinen bu çiçeği nasıl yetiştirebileceğinizi anlatacağız.

Anemonlar güneş bakımından nispeten yoksun, gölgeli alanlarda da çiçek açabilme özelliği vardır ve gösterişli çiçeklerdir. Anemonları soğandan yetiştirmek kolaydır ve dayanıklı bir bitkidir. Soğandan anemon çiçeği nasıl yetiştirilir?

Öncesinde 3-4 saat kadar oda sıcaklığında sularda bekletin ve tohumların şişmesini sağlayın. Bu sayede dikimden önce daha iyi bir şekilde filizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Daha sonra iyi bir şekilde drenaj edilmiş toprağı altı delikli saksılara alın ve güneş alan bir konuma alın. Soğanları toprağa ekin. Eğer birden fazla ekim yapacaksanız, aralarında en az 10 cm olmasına dikkat edin. Dikim sırasında soğanın düz kısmı yukarı bakacak şekilde bırakın ve üzerini örtün. Fazla su olmamasına dikkat edin ancak nemini koruyun. Tomurcuklar birkaç hafta içinde filizlenecek ve çiçeğiniz büyüyecektir. Toprağını zenginleştirmek için bol miktarda kompost ve gübre kullanın.

Anemon çiçeklerini dikmek doğru zaman, dikmek istediğiniz anemona ve yaşadığınız iklime göre değişiklik gösterir. Türkiye’de ilkbahar veya sonbahar aylarında dikim yapabilirsiniz ancak mutlak başarı ve güzel bir çiçeklenme için en uygun zaman ilkbahar mevsimidir.  Güney kesimine yakın, daha ılıman kış şartlarına sahip iklimlerde nispeten soğuğu daha iyi tolere edebilirler. Donma tehditlerine karşı iç mekânlarda yetiştirilmeleri tavsiye edilir. Çünkü -7 ° C’nin altında ölürler. Anemonlar normalde ekimden yaklaşık üç ay sonra çiçek açmaya başlar. Sonbaharda ekilen soğanlar ilkbaharın başlarında çiçek açar ve sekiz ila 10 hafta boyunca sabit bir şekilde devam eder. Kışın sonunda ekilen soğanlar ilkbaharın ortasına kadar çiçek açar ve yaklaşık altı hafta devam eder.

Bunada Göz At  Buz çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Anemon Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Müthiş renklere sahip harika ve çok dayanıklı bir bitki olan Anemon çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Anemon çiçeğinin sıcak iklimlerde sonbahar mevsimlerinde de dikilebilir. Soğanları çimlendirilerek dikim yapılabilir ancak bu bir zorunluluk değildir. Bu çiçeklerin vazoda 10 gün kadar yaşayabilme özelliği ve çok güzel renklere sahip olduğu için hediye amaçlı da kullanılabilir. Çoğu bahçıvan bu çiçekleri wind flowers, yani rüzgâr çiçekleri olarak da bilir. Evinde çiçek yetiştirmek ve kolay tür tercih edenler için öncelikli bir türdür çünkü çoğu çiçeğe göre daha az nazlıdır. Yurtdışında gelin buketlerinde en sık tercih edilen çiçeklerden biridir ve sarı, beyaz, pembe, mor gibi birçok farklı renk seçeneğine sahiptir.

Bitkinin uluslararası adı anemon sppdir. Uzun yaşayan otsu bitkiler arasındadır ve boyları 15 santimden 120 santime kadar değişir. Tamamen güneşli alanlarda yaşasalar da yarı gölgelik alanlarda da yetiştirilebilir ancak toprak bakımından zengin ve nemli toprak sever. Anemon çiçeğinin birkaç farklı türü vardır. En bilinen anemon çiçek türleri şunlardır:

Anemon blanda: açık havada iyi uyum sağlar.

Anemon koroneri: Haşhaş benzeri siyah çiçeklere sahiptir. Bunlar çiçek aranjmanlarında popülerdir

Anemon hupehensis: Sonbaharda açan ve güneşi çok seven Japonik bir anemondur.

Anemon sylvestris: Rüzgar kardeleni olarak da bilir ve ilkbahar aylarında çiçek açar.

Anemon hastalıkları: Ciddi haşere veya hastalık problemleri olmamasına rağmen, yaprakları dökülebilir. Mikroskobik toprak kurtları ve bitki bitleri yaprakların bozulmasına sebep olabilir. Tedavisi zordur ancak bazen bitkiyi beşerî yollarla ısıtmak etkili olur. Bitkinin hastalıklardan etkilenen kısımlarının kesilmesi gerekir ve toprağı periyodik olarak değiştirilmeli.

Anemon Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Bilinen ciddi hastalıkları olmayan ve kolay yetiştirilen bitkilerden anemon çiçeği yetiştirmenin/bakımının püf noktaları ile zengin renklerde sağlıklı çiçekler alabilirsiniz.

  • Ekmeden önce toprağını kompost ve gübre ile zenginleştirmeniz önemlidir. Anemon çiçeği bakımının püf noktaları arasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu zengin topraktır. Bu çiçeğin toprağı 5.6-7.3pH değerinde ve zengin olması gerekir.
  • Anemonlar en az yarım gün güneş ışığı alabilecekleri bir yere yerleştirilmelidir. Bazı çeşitler kısmi gölgede daha çok gelişir.
  • Yağmur yağmadığı zamanlarda bitkileri düzenli olarak sulayın. Toprağı hafif nemli tutmaya çalışın. Yavaş sulayın, toprağın mümkün olduğunca çok su emmesine izin verin. Bazı çeşitlerin özel su ihtiyaçları vardır; örneğin, ahşap anemon ( nemorosa) yaz ortasında yere ölür ve sonbaharda yeniden büyüyene kadar suya ihtiyaç duymaz.
  • Anemon yetiştirmek için önerilen sıcaklık gündüz 10 ila 20, geceleri 5 ila 15 derecedir. Bazı türler için optimum sıcaklık dereceleri daha düşük olabilir.
  • İsterseniz, ilkbaharda çiçek açan bitkiler için sonbaharda veya ilkbaharda çiçek açan çiçekler için ampullere besin takviyesi vermek için toprağa biraz kemik unu
  • İlkbaharda çiçek açanların solan yaprakları genellikle fark edilmeden solduracak kadar önemsizdir, bu nedenle düzenli görünen bir bahçe için onu budamanıza gerek kalmaz. Daha uzun sonbaharda açan çeşitler ilk dondan sonra perişan görünebilir, bu nedenle erken kış temizliği sırasında ölü büyümeyi kesin.
  • Çiçeğin toprağını 2 yılda bir yenileyerek çiçeğinizin her yıl renkli ve taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Bunada Göz At  Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır? nasıl yetiştirilir?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL