Arapsaçı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Arapsaçı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Genel

Arapsaçı çiçeği evinizin ortamına muazzam bir hava katan bir saksı çiçeğidir. Oldukça dayanıklı bir çiçektir. Çoğu iklim ortamına uygun dayanıklı bir çiçek türüdür. Peki Arapsaçı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Arapsaçı çiçeğinin yetişeceği ortamın nemli olması gereklidir. Genellikle rutubetli ve nemli ortamları seven arapsaçı çiçeği bu ortamlarda daha verimli bir şekilde büyüme göstermektedir. Yetiştirilme ve büyüme aşamasında bitkinin su ihtiyacı yeterince karşılanmalıdır. Arapsaçı çiçeği susuz kalmaya başladığından en fazla 3 gün sonra tepkime vermeye başlar. Yani yaprakları cansızlaşmaya, sararmaya başlar. Yaz döneminde en az haftada 3 defa sulanması gereklidir. Kış döneminde ise haftalık olarak 1 defa su vermeniz yeterli olacaktır. Sulama yaparken mümkünse suladığınız günlerin kaydını tutmanız, çiçeğinizin daha verimli bir şekilde büyümesine ve gelişmesine olanak sağlar.

Arapsaçı çiçeği her tür toprakta yetişebilmektedir. Herhangi bir toprak seçme durumu söz konusu değildir.  Eğer toprağınızın içinde perliti kullanırsanız, toprağınızın içinde kalan arapsaçı çiçeği kökleri daha iyi bir şekilde hava alır ve yerleşir. Saksı olarak her zaman yuvarlak ve geniş saksılar tercih etmeniz gereklidir. Yine saksı değişimi yaparken bu tür saksı seçimi yapmanız arapsaçı çiçeğiniz için faydalı olacaktır. Arapsaçı çiçeğinizin bakımını ve saksı değişimini arapsaçı çiçeğinizin köklerini zedelemeden diğer saksıya geçirmeniz gereklidir. Eğer çiçeğinizin kökünü zedelerseniz, çiçeğiniz yaşamsal fonksiyonlarını kaybedebilir. Askı yöntem ile saksınızın yapraklarının yere değmemesini sağlayabilirsiniz. Güneş almayan ortamlarda yetiştirmeniz gerekmektedir.  Güneş ışınlarının çiçeğinize etki etmesi yapraklarının solmasına neden olabilmektedir. Arapsaçı çiçeğinizi çoğaltmak isterseniz, kökünden bir kısmını ayırıp farklı bir saksıya dikerek çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Hassas bir çiçek olduğu için bu işlemi dikkatli bir şekilde yapmanız gereklidir. Eğer bu hususlara dikkatli bir şekilde uygularsanız, sağlıklı ve uzun ömürlü bir arapsaçı çiçeğine kavuşabilirsiniz. Dilerseniz ofisinizde, dilerseniz de evinizde bakabileceğiniz arapsaçı çiçekleri bulunduğu ortamları renklendirecek, farklı bir atmosfer sağlayacaktır.

Bunada Göz At  Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Arapsaçı çiçeğinin kullanım alanları

Arapsaçı çiçeği kullanım alanları tıbbi olarak bir çok alanda çok yaygıdır. Arapsaçı çiçeğinin yapraklarını ot şekline getirip bir çok alanda kullanabilirsiniz. Aşağıda maddeler halinde tıbbi alanda ki kullanım alanlarını maddeledim;

  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Yeni doğum yapan kadınlarda süt oranını arttırmaktadır.
  • Vücutta ki ağrıların oranını azaltmada etkilidir.
  • Görme yetinizi kuvvetlendirir.
  • Nefes yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Nefes darlığı, öksürük ve bunun gibi.
  • Stres ve kaygı bozukluklarına iyi gelmektedir.
  • Vücutta ki iltihap oranını azaltır.

Arapsaçı çiçeği yetiştirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir?

Arapsaçı çiçeğinin bakımı düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Eğer bakımını sürekli yapmak yerine, ara sıra yaparsanız çiçeğiniz canlılığını yitirebilmektedir. Bakımını düzenli bir şekilde yaptığınız zaman, bakılması zor bir çiçek olmadığını göreceksiniz. Bitkinin toprağının kesinlikle susuz kalmaması gerekmektedir. Rüzgar olan ortamlardan uzak tutulması gereklidir. Solan yapraklarını düzenli bir şekilde budamanız gereklidir. Bunun yanı sıra çiçeğinizi fazlalık olan dallardan kurtarmanız gereklidir. Bu şekilde çiçeğiniz daha verimli bir şekilde büyüme göstermektedir. Toprağını değiştirmeniz gereken en verimli zaman nisan ayıdır. Nisan ayında bu işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Toprağını yıl içerisinde düzenli olarak değiştirmeniz gereklidir. Toprağınızın kaliteli olmasını özen göstermeniz gereklidir. Yaz ve kış aylarında toplamda haftada 2 kez sulamanız gerekli olacaktır. Çiçeğinizi hastalanmış bitkilerin yanından uzak tutmanız gerekmektedir. Diğer türlü arapsaçı çiçeğiniz de bu durumdan etkilenebilir, hasta olabilir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL