Ardiç ağacı nasıl yetiştirilir? nasıl bakımı yapılır ?

Ardiç ağacı nasıl yetiştirilir? nasıl bakımı yapılır ?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Ardıç ağacı gerek yapısı gerek ise üreme yani çoğalma şekli ile diğer ağaç türlerinden oldukça farklı yapıda bir ağaç türüdür. Ardıç ağacından elde edilen meyve ise bizler için oldukça şifa kaynağı olabilecek türden bir meyvedir.’ Servigiller’ türünden olan ardıç ağacını tanımak ise oldukça güçtür. Sebebi ise yapısı gereği ağaçtan ziyade bir bitki yığını gibi gözükmesinden dolayıdır. Bilimdeki var olan adı ise ‘ juniperus ’dur.

Ardıç ağacının üremesi ile oldukça ilginç bir bitkidir. Adeta kendiliğinden ürer gibi bir durum söz konusudur , ancak üremeye devamı için bir canlıya ihtiyaç duyarlar . Bu canlı ise ‘ ardıç kuşu ’dur. Ardıç kuşu ardıç ağacından besinlerini aldıktan sonra sindirim sistemi ile dışarı katı bir atık olarak atar . ve bu şekilde toprağa atılan tohumlar ile filizlenen ardıç ağacı bu şekilde çoğalmaktadır. Genellik ile koyu yeşil görüntüye sahip bu ağaçlar bulunduğu yere ve koşullara göre de renkleri farklı tonlarda olabilmektedir. Hiçbir dönem yapraklarını dökmediği bilindiği için özellikle kış dönemi peyzaj mimarisinde önemli bir yer tutar , yaz döneminde ise park , bahçe gibi alanları estetik bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Ardıç ağacı özellikleri

Bulunduğu ortama göre renkleri değişen ardıç ağaçlarını pembe , sarı , gri gibi renklerde de görmek mümkündür. Bu ağaç türünün 2 ye ayrılırlar ; dişi ve erkek olarak .

Dişi ardıç ağacını erkek ardıç ağacından ayırmanın bir yolu ise kozalaklara bakmaktır. Dişi ardıç ağacında bulunan kozalaklar toplanabilmekte , yakılarak ısınılabilmektedir.

Bu ağaç türünün boyları ise bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebilmektedir. Yerine göre en kısa 12 cm yerine göre ise 12 metre olabilmektedir. Yani ardıç ağaçlarını ufak çalı gibi görmek de mümkün , uzun kocaman bir ağaç olarak da.

Bunada Göz At  Komar Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Her ortama uyum sağlayabilen ardıç ağaçları kurak bir yerde yetişir ise daha çok çalı şeklini alır , daah sulak bir yerde yetiştiği takdirde de daha büyük bir ağaç şeklinde görmek mümkündür. Bunun yanı sıra kurak yerlerde daha koyu renkleri akır iken daha ılıman iklime sahip yerlerde daha açık tonlarda görmek mümkündür.

Ardıç ağacı bakımı

Bu ağaç bulunduğu konuma göre ilgi şekilleri değişiklik gösterecektir. Sulak yerde yetişen bir ardıç ağacı ise bi kaç ay ayalıklarla sulamak gerekecektir. Daha kurak ortama alışarak yetişmiş bir ardıç ağacı , çalı halini almış ardıç ağacı için böyle bir gereksinime çok sık gerek kalmamaktadır. Ancak dönem dönem yabani oluşmuş otları toplamak gerekmektedir.

Ardıç ağacı kullanım şekilleri

Ardıç ağacının meyvesi kozalaktır. Yaş ve kuru olarak da tüketilebilen bu meyve çoğunluk ile çay formunda tüketilmektedir. Ardıç ağacı meyvesinin içinde ise kalsiyum , glikoz, reçine organik asitler ile c vitamini olur. Gördüğünüz üzere oldukça şifa kaynağı olan bir bitkidir. Ve de çoğu hastalığa şifa olmaktadır. Mobilya , tıp , kozmetik , inşaat sektöründe de ardıç ağacından sıklık ile yararlanmaktadır. İnsanlar için genel olarak her alanı kapsayacak şekilde faydalı olan bir ağaçtır ardıç ağacı bir diğer adı ile juniperus .

İnsanların sağlık problemlerine de şifa olan ardıç ağacı bitkisi idrar söktürmede , bir takım ağız kokusu problemlerine şifa olmaktadır. Aynı zamanda çayı içen kişiler dinç ve enerjik hissederler kendilerini . Aynı zamanda regl sancılarına , gut hastalıklarına , romatizmaya da iyi geldiği bilinmektedir.


Yorumlar

  • Mehmet Hamdi

    Sindirim sisteminden geçen tüm tohumlar gastrointestinal enzimler tarafından canlı doku özelliğini yitirir...hele ki kuşlardaki kursak asitleri ve taşlık denilen katı adı da verilen organdan hiç bir tohum sağ çıkmaz...olay şudur, ardıç kozalağı kapalıyken içindeki tohumları yemek isteyen kuşlar ve sincap bu küçük kozalağı toprağa gömer ve nem ile açılma sürecini takip eder, kimini geri bulur yer kimini bulamaz çimlenir. Taşırken düşürür vb. Mide asidini gören tohumdan hayır gelmez....Biyolog Mehmet Hamdi

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL