Banyan ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Banyan ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Hindistan bölgesinde yetişen bir incir ağacı türüdür. İncire benzeyen meyvelerinden dolayı bu isim konulmuştur. Köklerinin yukarıdan aşağı doğru büyümesi bu ağacı ilginç kılan noktalardan birisidir. Bu sayede heybetli bir görüntü içermektedir. Tek başına bir orman ifade ettiğiniz dile getiren insanlar, bu durumdan çok etkilenmektedir. Banyan ağacı büyüdükçe sarkan kökleri kalınlaşmaya ve kuvvetlenmeye başlar. Eğer bakımı iyi bir şekilde gerçekleştirilirse 20 metreye kadar ulaşabilir. Peki Banyan ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sıcaklık ve nem oranının yüksek olduğu ortamda yetişebilen banyan ağacı, tohumlanarak daha çok büyüyen ve gelişen bir ağaçtır. Tohumlanması kesinlikle doğal bir yöntemle yapılmaktadır. Kuşlar dallardan aldıkları tohumları, farklı bölgelere dağıtarak, banyan ağacının farklı bölgelerde tekrardan yetişmesini sağlamaktadır. Banyan ağaçlarınızın bakımını yaparken toprağını kuru bırakmamanız gereklidir. Bu şekilde büyümesini ve gelişmesini hızlı şekilde tamamlamasını sağlayabilirsiniz. Sıcak iklimleri sevdiği için sulanmayı da çok sevmeyen banyan ağacı, dalları ve yapraklı kurusa da yaşamına devam edebilmektedir. Kökü çok sağlam olduğu için kolay kolay çürümez ve yaşamını yitirmez.

Banyan ağacının dünyada en rahat yetişeği ve bakımının yapıldığı bölgeler Afrika ve Hindistan’dır. Tükiye’de ise ege kıyılarında rahat bir şekilde yetişebilmektedir. Banyan ağacının küçük saksı çiçekleri olan bonsai ağaçlarını evde de dilerseniz koşullarına uygun şekilde yetiştirebilirsiniz. Bu işlemi tohum alarak gerçekleştirebilirsiniz. Filizlenme ortamını gerçekleştirip, filizlenmeyi gerçekleştirdikten sonra minik banyan ağaçlarınıza bakmaya başlayabilirsiniz. Sulamayı düzenli bir şekilde, çiçeğinizin toprak dibine uygulayabilirsiniz. Yapraklarının üzerinden sulamayı uygulamanız çiçeklerinizin yapraklarınıza zarar verecektir. Saksınızın altındaki tabağını düzenli olarak değiştirmeniz gereklidir. Tabakta oluşacak su birikintisi bitkinize zarar verebilmektedir.

Banyan ağacı kullanım alanları

Banyan ağacının kullanım alanları nelerdir? Meyvelerini kullanarak tıbbi açıdan kullanılacak bir çok yöntem bulunmaktadır. Kas, baş ve bunun gibi ağrılarınıza merhem yaparak kullanabilirsiniz. O bölgede ki insanlar için ağaç uzun yıllar yaşadığı için banyan ağacını kutsal ağaç olarak görmektedir. Hatta adını diğer bir isim olarak yaşam ağacı denilmektedir. 

Bunada Göz At  Madagaskar Dragon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Banyan ağacı yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Banyan ağacı fazla bakım içeren bir ağaç değildir. Düzenli bir şekilde bakımları ve budamaları yapılırsa, uzun yıllar yaşamını sürdürülebilir. Sulama işlemi banyan ağacında biraz zordur. Bunun nedeni ise köklerinin yukarıdan aşağı doğru uzayıp, ağacın asıl gövdesini ortasında bırakmasıdır. Siz yine de her köklerini eşit bir şekilde sulamaya özen gösteriniz. Banyan ağacı budaması için profesyonel kişilerden yardım alınması gereklidir. Çünkü banyan ağacının ünü kesilememesi ile duyulmuştur. Budama yaparken birden fazla insanın yardım etmesi gereklidir. Kuruyan dallarını ve yapraklarını budayarak, banyan ağacını eski canlı formuna döndürebilirsiniz.

Banyan ağacının evlerde yetiştirilen ve büyütülen bitkisi olan bonsai, farklı bakım içeriklerine sahiptir. Haydi birazda bonsai ağacı yetiştirmenin püf noktalarına değinelim. Bonsai ağacı, suyu sevse de fazla sulama sonrasında hemen çürümeye başlayabilir. Bu nedenle düzenli ve belirli günlere göre sulaması yapılmaktadır. Yapraklarının üstünden değil, toprağın dibinden sulama yapılmalıdır. Saksının tabağını sıklıkla kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu sayede bonsai bitkinizin çürümesini engelleyebilirsiniz. Saksı değişimi yılda 1 kere köklerine zarar vermeden yapılmalıdır. Yine ya aynı genişlikte ya da bir boy büyük bir saksıya alınıp, dikilmelidir. Toprağını yine yılda 1 kere gübreleyip, zenginleştirebilirsiniz. Budama işlemini de düzenli bir şekilde 2 ayda 1 kere gerçekleştirebilirsiniz. Budama işlemi yaparken, sadece kurumuş dalları ve yaprakları temizlemeniz gerekmektedir. Diğer dalları ve yaprakları budamaya kalkarsanız ağacınızın sağlamlığını ve dayanıklılığını yıkmış olursunuz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL