Begonya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Begonya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Begonya çiçeği, özellikle ülkemizde en çok sevilen ve yetiştirilen çiçeklerden biri olarak yerini alıyor. Begonya, begonyagiller ailesine mensup bir bitkidir. En sık görülen ülkemizde ki türünün aksine bu çiçeğin 200’den fazla türü bulunuyor. Genel olarak begonyalar 3 ana tür altında toplanıyor; yapraklı, yumrulu ve çiçekli begonyalar. Hal böyle olunca kişiler sıklıkla begonya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sıklıkla soruyorlar…

Begonya çiçeği, türüne bağlı olarak turuncu, kırmızı, sarı, beyaz ve pembe gibi renklere sahip olabiliyor. Begonya çiçeği, balkonlarda ve bahçelerde yetiştirilmeye oldukça uygun çiçekler. Begonya çiçeklerinin tohumlarını veya fidelerini çiçekçiler ve yapı marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ayrıca begonyalar çok kolay bir şekilde çoğaldığından eğer etrafınızda begonya yetiştiren bir tanıdığınız bulunuyorsa bu şekilde de bir kök temin edebilirsiniz. Peki begonya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Begonya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Begonya çiçeği özellikleri dendiğinde yüzlerce madde sıralanabilir. Öncelikle begonya çiçeğini hazır halde fide veya tohum olarak temin etme imkânınız bulunmaktadır. Tohum olarak begonya bitkisini başından yetiştirmek zordur. Bu nedenle eğer begonya çiçeği yetiştirmek isterseniz fide şeklinde satın almanızı tavsiye ederiz.

Hazır bir fidenin bakılması oldukça basittir. Tek yapmanız gereken şey begonya fidanını uygun olan bir toprak türüne dikmek ve düzenli olarak sulayıp, güneş almasını sağlamaktır. Begonya çiçeğinin saksılı şekilde satılan türleri de bulunmaktadır. Eğer saksı ve dikim işleriyle uğraşmak istemiyorsanız bu şekilde de begonya bitkisi temin edebilirsiniz. Eğer begonya bitkisini kendiniz dikecekseniz öncelikle toprak seçimine oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Begonya bitkisini yetiştireceğiniz toprak türü bol humus içerikli ve lifli olmalıdır. Eğer lif içeren bir toprak temin edemediyseniz içine sıradan kum karıştırarak lif dengesini kendiniz sağlayabilirsiniz. Begonya çiçeğinin ekimini yaparken öncelikle satın aldığınız saksının yarısını toprak ile doldurmanız gerekmektedir. Ardından bitkiyi içinde bulunduğu topraktan arındırıp dikkatli şekilde kökleriyle birlikte toprağa dikmelisiniz. Begonya çiçeği, yaz mevsiminde az az ve sık sık olacak şekilde sulanmalıdır. Örneğin kavurucu yaz aylarında 2 günde 1 olacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Kış mevsiminde ise bu miktarı haftada 1’e düşürebilirsiniz.

Bunada Göz At  Yıldız Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Begonya Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Eğer bir begonya çiçeği temin ettiyseniz merak ettiğiniz konulardan biri de begonya çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir konusu olacaktır. Öncelikle yukarıda da bahsedildiği üzere en önemli etken begonya çiçeğinin sulanmasıdır. Begonya çiçeği, sık olacak şekilde sulanmalıdır. Ayrıca begonya çiçekleri düzeni seven bitkilerdir. Çiçeğinizi her gün aynı şekilde ve aynı su miktarıyla sularsanız, begonya çiçeğiniz oldukça mutlu olacaktır. Eğer begonya çiçeğinizi gözlemlediğiniz zaman sararan veya ölmüş yapraklar görüyorsanız bu kısımları hemen budamalısınız. Çünkü bu kısımlar bitkiye hemen bulaşabilir ve begonya çiçeğinizin tamamını kaybedebilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL