Böğürtlen ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Böğürtlen ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı Sebze & meyve

Kökeni kuzey Amerika’ya dayanan böğürtlen ağacına ülkemizin hemen her yöresinde rastlanmaktadır. Özellikle Karadeniz Bölgesinde ve Orta Anadolu’da böğürtlen yetiştiriciliği diğer bölgelere göre daha fazladır. Bu bölgelerin Rize, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Gümüşhane ve dolaylarında ortalama beş yüz metre rakımın üzerindeki serin ve nemli alanlarda yaygın olarak görülmektedir. Dünyada böğürtlen çok çeşitli şekillerde tüketilmektedir.

Mevsimine göre taze veya konserve, reçel, dondurma, marmelât, likör, pasta, yoğurt, meyve suyu, şeker gibi çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Böğürtlen ağacı yaz mevsimlerinde özellikle tüketilen, beğenilen, çekici ve besleyici bir meyvedir. Ülkemizde ağaç çileği, sultan böğürtleni ve dağ çileği olarak da isimlendirilirler. İçerdiği zengin mineralleriyle ve vitamin deposu haliyle uzun zamandır yoğun bir ilgi çekmektedir. Böğürtlen ağacı saçak köklü yapısıyla, küresel ısınmanın tetikleyicisi olan erozyon önleyici bir etkisi de vardır. Ülkemizde boysenberry, logan, apache, navaho, kıowa, dewberry, arapaho, olalie black, chester, thedor reimers, marion türleri yetişmektedir. Peki mükemmel bir böğürtlen ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Böğürtlen ağacı nasıl yetiştirilir?

Böğürtlen ağacı genellikle soğuk ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Ancak bazı türleri, sıcak ılıman iklim bölgelerine de uyum sağlayabilmektedirler. Böğürtlen ağacı kış soğuklarına ihtiyaç duyar. Nemli bölgelerde yetişmesi daha kolaydır. Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak olan bölgelerde böğürtlen ağacı yetiştirilemez. Yoğun sisli, rüzgâr akımı yeterli olmayan, aşırı sıcak veya aşırı soğuk bölgelerde de yetiştirilemez. Böğürtlen ağacı, toprak türü yönünden de seçici değildir. Yüksek verim elde etmek ve iri meyveler sağlamak için sıcak ve nemli toprakta yetiştirilmelidir. Organik maddelerle zengin, geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda verimi artar. Toprak nemi sürekli sağlanmalıdır. Yeterli organik maddeyle zenginleşmiş ve toprak nemi sürekli sağlandığında çakıllı hatta kumlu topraklarda da yetiştirilebilir. Donlara karşı dayanıklı olsa da yıl içerisinde termal sıçramanın çok olduğu bölgelerde yetişemez.

Bunada Göz At  Sabun Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Böğürtlen ağacı bakımı nasıl yapılır?

Böğürtlen ağacının bakımı nasıl yapılır? Öncelikle ekim yaptığınız bahçede yabancı ot temizliği sürekli olarak yapılmalıdır. Verimi düşürecek yabani otlar yıl içerisinde düzenli olarak gerçekleştirmek gereklidir. Yetiştirilen toprağın nemli olması gerektiğinden günlük sulama kesintisiz olarak belirlenen düzeyde yapılmalıdır. Yıllık verimi arttırmak için yılın gerekli dönemlerinde gübreleme yapılmalıdır. Özellikle doğal gübre kullanımı hem böğürtlen ağacının hem de insan sağlığı için organik gübre kullanılması daha uygundur. Budama işlemi böğürtlen ağacının ömrünü uzatacağından hasat sonrası kuruyan sürgünler için yapılmalıdır. Yeni sürgünlerin hereklere bağlanarak gelecek yıl için büyümesi sağlanır. Böğürtlen ağaçlarına hastalık bulaşmaması, hastalığa yol açacak haşeratın uzaklaştırılması için kontrollü bir şekilde ilaçlaması yapılmaktadır.

Böğürtlen ağacı yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Böğürtlen ağacı yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız öncelikli olarak seçtiğiniz bölgenin uygun iklim ve uygun toprak koşullarına sahip olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Mutlaka bir ziraat mühendisinden bilgi, görüş ve fikir edinmelisiniz. Böğürtlen ağacı bahçenizi oluşturduktan sonra yıllık takviminizi doğru oluşturmanız gerekmektedir. Bu takvime göre budama, gübreleme, sulama, ilaçlama, temizlik işlemlerini harfiyen uygulamanız şarttır. Unutmayınız ki budama ve yeni sürgünleri telekleme işlemi üretiminizin devamlılığını, ağaçlarınızın da ömrünün uzamasını sağlar. Sulama işlemi ise toprağın istenilen özelliklerini korumasını, ağaçların kurumamasını ve meyve verimini arttırır. Gübreleme işlemi yıl içerisinde alacağınız ürün miktarını arttırmanın tek yoludur. İlaçlama ve temizlik işlemleri ihmal edilmeden sürekli olarak yapılmalıdır. Üretiminizin devamlılığı ve rekoltenin düşmemesi için iyi bir takvim, azim, ilgi, özveri ve disiplin gerekmektedir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL