Bonsai ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Bonsai ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Bonsai, Japonya’da başlayan ve sonrasında tüm dünyaya yayılma başarısı gösteren, bir bitki geliştirme sanatıdır. Bonsai’nin bodur ağaç görüntüsüne sahip olması, girmiş olduğu her ortama dekoratif görüntü kazandırmasına neden olmaktadır. Sizlere bu yazımızda Bonsai çiçeği yetiştirme teknikleri ve bakımı hakkında detaylı bilgiler aktaracağız. Bu teknikleri kullanarak siz de Bonsai yetiştirebilirsiniz.

Bonsai nedir sorusu, bu konu ile alakalı olarak akıllara gelen ilk sorudur. Küçük ağaç olarak bilinen Bonsai, Bon ve Sai kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Bon, saksı ve ya tabak anlamına geliyor. Sai ise ağaç demektir. Japon dilinden alıntı olan bu kelimeler için saksıdaki ağaç demek de mümkündür.

Bonsai ağaçları her ne kadar normal ağaçlara oranla daha küçük olsalar da, genetik özellikleri itibari ile normal bir ağaçtan farkları yoktur. Bu ağaçlar için kısaca bir takım teknikler ile saksıda yetiştirmeye alışan, minyatür ağaçlar diyebiliriz. Herhangi bir ağaç, bu teknikleri kullanarak bonsai haline gelir.

Fidanın ağaca dönüşmesi için gerekli olan zamanı daraltmak için Bonsaide kullanılan teknikler kullanılır. Bunlar sayesinde işlem oldukça hızlanır. Fidana oldukça yaşlı bir görüntü kazandırılır. Bunu yapmak için dalları biçimlendirme ve budama teknikleri kullanılır.

Bonsai Çeşitleri

Bonsai çeşitlerini, Ficus, Platanus, Aser, Ardıçlar ve Carpinus kategorileri altında incelenebilir. Oldukça hassas bir bitkidir ve bu nedenle baıkımı konusunda özenli olmak gerekir.

Bu yazımızda sizler için Japonlar dünyaca ünlü çiçeği olan Bonsai’nin fiyat detaylarını, yetiştirmek tekniklerini ve doğru yetiştirilmesi için neler yapılması gerektiğini sizler için derledik. Bonsai’yi satın aldıktan sonra bakımını nasıl yapmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor.

Bonsai Bakımı İpuçları

  • Sulama oldukça önemlidir. Ne çok ne de çok az sulamalısınız. Eğer fazla sularsanız kökleri çürür, az sularsanız bitki kuruyarak ölür.
  • Su miktarını belirlerken toprağı baz almanız gerekiyor. Bitkinin toprağına dokunarak nemini kontrol edebilirsiniz. Sulama işlemini yavaş yapmalısınız. Sıcak havalarda 2 günde 1, kış aylarında ise 3 günde bir yapmanız gerekiyor.
  • Yaz aylarında sulama esnasında, bitkinin yetiştiği tabakta su bırakmanız gerekiyor. Bu şekilde bitki ihtiyacı olan suyu çeker.
  • Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise, toprağın her alanının nemli olmasıdır. Kuru bölge kalmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.
  • Bitkinizi üşütmemeniz için 12-13 dereceden soğuk ortamları tercih edin. Bu ortamlar Bonsai için ideal yaşama şartlarını sağlar.
  • Senede dört defa vitamin takviyesi yapın. Her mevsim başında vitamin eklemeniz oldukça yararlı olacaktır.
  • Bitkinizi budamanız oldukça önemlidir. Makas ile budama işlemi yapmanız mümkündür. Bunun yanında en aşağı kısımda yer alan dalları budarsanız, bitkinin gövdesi ve köklü ve daha rahat şekil alır.
  • Budama işlemlerini geçiş mevsimlerinde yapmalısınız. Kış ve yaz budalama için ideal değildir. Baharları tercih etmeniz gerekiyor.
  • 2-3 sene bir toprak değiştirme işlemi yapmanız gerekiyor. Tüm bitkilerde olduğu gibi, bonsai için de bu geçerlidir. Bitki aynı toprakta sürekli kalmaz. Bu onun beslenmesine engel olur. Fakat gereğinden fazla toprak değişimi yapmanız da onun adaptasyon konusunda zorlanmasına neden olur.
  • Saksı değiştirirken, toprağın kuru olup olmadığına emin olun.
  • Bir diğer önemli nokta ise hava akımına maruz kalmamasıdır. Klima onun için olumlu değildir.
  • Direkt olarak güneş ışığı görmesi Bonsaiye zarar verebilir.
  • Yapraklarını sulamak da ihmal etmemeniz gereken bir diğer önemli noktadır.
  • Mutfak, bonsai için en ideal yaşam alanıdır.
  • Eğer Bonsai sonbahar öncesi yaprak dökerse, bu onun saksı değiştirmek istediği anlamına geliyor.
  • Toprak seviyesi kontrol etmek de bir diğer önemli bakım maddesidir.
Bunada Göz At  Ak Söğüt Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL