Buz çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Buz çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Buz çiçeği, ülkemizde en sevilen ve en çok yetiştirilen bitki türlerinden biridir. Buz çiçeğinin ana vatanı Afrika bölgesidir. Bu bölgede buz çiçeği, “öğle çiçeği” ismiyle de bilinmektedir. Buz çiçeği, bir tür sukulent türüdür. Tropikal bir bitki olması nedeniyle sıcak yerlerde yaşamaya elverişlidir. Soğuk iklimlerde buz çiçeğini yetiştirmek ne yazık ki pekte mümkün değildir. Peki buz çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Buz çiçeği, adı dolayısıyla genellikle oldukça soğuk iklimlerde yetişen bir çiçek olduğu kanısına varılabilir. Ancak bu bilgi oldukça yanlıştır. Buz çiçeği ismini, özellikle sabah güneşi yapraklarına vurduğunda buz gibi parıldaması nedeniyle almıştır. Ülkemizde özellikle görüntüsü nedeniyle çok sevilen bu çiçeği yetiştirmek isteyen kişiler sıklıkla buz çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sormaktadır. Buz çiçeği, genellikle ilkbaharın bitişinden başlayarak çiçeklenir ve bu çiçeklenme dönemi neredeyse kış mevsimine kadar devam eder. Buz çiçeği, ayrıca en uzun çiçek açan bitkilerden biri olarak da bilinmektedir. Buz çiçeği, güneşin doğuşundan itibaren çiçeklerini açar ve hava karardığında çiçeklerini kapatır. Bu çiçekler genlere bağlı olarak beyaz, sarı, kırmızı, mor veya pembe renklerinde olabilirler. Karışık renkli çiçeklere sahip olan bitkiler de gözlemlenmiştir. Buz çiçeğinin boyu genellikle 25 ila 50 santimetre arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle balkon çiçeği olmasıyla da bilinmektedir. Buz çiçekleri, ayrıca her mevsim yeşilliğini koruyan çiçekler arasında yer alır. Ancak yine de kış aylarında açık havada kalması, buz çiçeklerinin ölmesine neden olabilir.

Buz Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Buz çiçeği özellikleri denine akla ilk olarak buz çiçeğinin oldukça uzun süre çiçekli şekilde kalması ve bu özelliğiyle balkonlara adeta bir görsel şölen yaşatması akıllara gelmektedir. Peki diğer buz çiçeği özellikleri nelerdir?

  • Buz çiçeğinin gövdesi ve yaprakları etli ve kalın bir yapıya sahiptir.
  • Buz çiçeğinin yaprakları bazı mevsimlerde ve durumlarda dikenli olabilir. Bu nedenle bu çiçeğe bakan kişilerin mutlaka bir bahçıvan eldiveni kullanması tavsiye edilmektedir.
  • Buz çiçeğinin çiçekleri genellikle beyaz renklidir. Ancak yukarıda da bahsedildiği üzere rengarenk çiçeklere de sahip olabilirler.
  • Buz çiçeği çimlendirme işlemi genellikle mart ayında yapılmaktadır. Çimlendirilen fidelerin saksıya veya bahçeye dikimi için ise en uygun ay mayıs ayıdır.
Bunada Göz At  HüsnüYusuf (Hüsnü Yusuf) Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Buz Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Buz çiçeği yetiştirmenin püf noktaları ile siz de daha kolay ve kısa bir sürede buz çiçeğinizi yetiştirebilir ve balkonunuzu rengarenk bir hale getirebilirsiniz. Öncelikle belirtmek gerekir ki, buz çiçeğinin bakımı oldukça basittir. Çok fazla sulamaya gerek yoktur. Buz çiçekleri, diğer türdaşları gibi gövdelerine depoladıkları sıvılardan su ihtiyaçlarını temin ederler. Ancak yaz günlerinde yine de sulama işleminin sık sık yapılması tavsiye edilmektedir.

Buz çiçekleri, güneşi oldukça seven bitkiler arasında gelmektedir. Ancak yine de buz çiçeklerini doğrudan güneş ışığına bırakmak yanlış bir hareket olacaktır. Ancak buz çiçeğinizi mutlaka güneş alan bir odada durması gerekmektedir. Eğer kış aylarında buz çiçeğinizin yapraklarında kuruma veya sararma gözlemliyorsanız, bu kısımları mutlaka budamanız gerekmektedir. Buz çiçekleri, oldukça hassas bitkiler olduğundan birçok hastalıktan hemen etkilenebilir ve bitkinizi kaybedebilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL