Çam Fıstığı Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Çam Fıstığı Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Çoğu ağaç türüne göre yetiştikten sonra daha az bakım gerektiren ve doğru yöntemler sayesinde kârlı bir yatırım olacak olan çam fıstığı ağacı nasıl yetiştirilir? İtalya, Portekiz, İspanya gibi Akdeniz iklimlerine sahip diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yetişmekte olan çam fıstığı, diğer kuru yemiş sınıfları arasında yer alan drupes tohumları gibi yetiştirilmesi ilk yıllarda zor olan bir ağaçtır. Ancak gene de çok fazla su istemediği için tolere edilebilir yanları mevcut.

Yeni bir yatırım arayanlar ve merak edenler için çam fıstığı ağacı nasıl yetiştirilir? Bunun için kozalaktan çıkardığınız tohumları, yaklaşık 20°C’delik suda 48 saat kadar bekletilmesi gerekir. Daha sonra tortulu ve yumuşak bir toprağa ekilir ve çatlayana kadar bekletilir. Çatlayan tohumlar, çimlenmek üzere plastik bardaklara veya tohumluklara alınırlar. Ortalama 15 gün bu şekilde bekleyen tohumlar çimlenmeye başlayacaktır ve daha sonra saksılara alınır. Çam fıstığı fidanları, ortalama bir yıl içerisinde sağlam bir köke sahip olacaklardır. Daha sonra mart ayından nisan ayının ortasına kadar olan zaman içerisinde saksı toprağının bir kısmıyla beraber, bir daha hareket etmemek üzere topraklara alınırlar.

Çam fıstığı ağacı yetiştirmek, kendinizden sonra gelecek nesiller için olduğu kadar, birkaç yıl içerisinde hasat almanıza olanak verecek bir yatırımdır. Türkiye’nin yetiştirdiği en değerli tohum sınıfları arasında yer alan bu yiyecek, dolma, pilav ve tatlılarda sıklıkla kullanılır.

Çam Fıstığı Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Türkiye’nin popüler yiyeceklerinden olan ve yurtdışına ihracatı yapılan çam fıstığı ağacının özellikleri nelerdir?

  • Çam fıstığı apacı esasında iğne yapraklı bir çam ağacıdır ve bu ağaçların kozalaklarından elde edilir.
  • Dünyada Akdeniz ve Ege ikliminde yetişmesinden dolayı, anavatanı olarak Türkiye, Portekiz, İspanya ve İtalya kabul edilebilir.
  • Çok dayanıklı bir ağaç olan çam fıstığı ağacı, olgunlaştıktan sonra çok fazla suya ihtiyaç duymaz ve kurak iklimlere karşı dirençlidir. Bu yüzden akarsulardan ve su alanlarından uzak sıcak arazilerde yetiştirilmesi mümkündür.
  • Fıstık çamları, dikildikten sonraki ilk sekiz yıl içerisinde hasat vermez. Ağaçlar yaşlandıkça verdikleri hasat da zenginleşir. Özellikle 30 yaşın üzerindeki çam fıstığı ağaçları, en verimli çağlarını yaşarlar.
  • Çam ağaçlarının bulunduğu bölgeler ne kadar yüksek ve bol oksijenli olursa, verimleri o derecede fazla olacaktır.
  • Çam fıstığı ağaçları, ekim ve nisan ayları arasında hasat edilir. Hasat iki farklı şekilde yapılır. Hasat zamanı toplanan kozalaklar, insan gücü ve kaba kuvvetle açılmazlar. Güneşe serilen kozalaklar, ısının da etkisiyle açılır ve çam fıstığı bu şekilde elde edilebilir.
  • Çam fıstığı ağaçlarından elde edilen kozalaklar, mobilya endüstrisinde de kullanılabilir ve ek gelir getirir.
Bunada Göz At  Jacaranda Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Çam Fıstığı Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Arazi koşulları bakımından sizi çok fazla zorlamayacak olan çam fıstığı ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları şunlardır:

  • Çam fıstığı ağacının tüksek bölgelere dikilmesi gerekir. Dikildiği bölgeler ne kadar yüksek ve hava akışı bol olursa, verimleri de o kadar fazla olacaktır.
  • Bölgelere göre değişim gösterse de çam fıstığı çamları kasım ayının ilk haftasında toprakla buluşabilir.
  • Fıstık çamlarını toplu bir şekilde dikecekseniz, aralarında belirli bir boşluk bulunması gerekir. En az 30 yıl boyunca sorunsuz yetiştirebileceğiniz uygun mesafe miktarı en az 5 metre şeklindedir. Fidanlar dikildikten sonra can suyu ihmal edilmemeli.
  • Çam fıstığı ağaçları büyüdükten sonra çoğu bahçe bitkisine göre daha basit bir bakım gerektirir. Fidanların kökleri belli bir zaman sonra kendi sularını bulabilmekte. Ayrıca çok kurak mevsimlerde mukavemet özellikleri bulunur.
  • Çam ağaçlarının boy atabilmesi için, dikiminden itibaren ilk beş yıl sonra alt kısımda yer alan dallar kökünden budanır. Bu işlem, alt dallar geliştikçe birkaç yılda bir tekrarlanabilir. Aksi takdirde kozalak, yani çam fıstığı yönünden verim alamazsınız.
  • Çam fıstığı ağaçları, kumlu ve tınlı toprakları severler. Dikildiği topraklar çok fazla su tutarsa, ağaçlar büyümez ve zamanla kökleri çürümeye maruz kalır.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL