Cennet kuşu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Cennet kuşu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Cennet kuşu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bu çiçekler öylesine güzellerdir ki, şekli dünyadaki hiçbir çiçeğe benzemez. Yandan bakıldığında çiçekten polen toplamaya çalışan bir sinek kuşunu andırır. İç mekanlarda yılın her günü yetiştirilebilir ve uygun mevsim şartlarında bahçede bakılabilir. Cennet kuşu çiçeği bakımı, çoğu çiçeğe benzerdir ancak kış aylarında bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Ne kadar olgun olurlarsa, kışı sağ salim atlayabilme olasılığı da o kadar ihtimalli olacaktır.

En baştan başlayanlar için Cennet kuşu çiçeği nasıl yetiştirilir ve tohumu nasıl çimlendirilir? Cennet kuşu çiçeğinin tohumunu bir çiçekten toplayabilir ya da internetten satın alabilirsiniz. Sahip olduğunuz tohumların üzerine tüye benzer yerleri kesin ve bir gece kadar oda sıcaklığındaki bir suda bekletin. Daha sonra tohumu nemli dere kumunun içine 1 cm kadar ekin ve ışık almayan ve sıcak bir yerde filizlenmeye bırakın. Daha hızlı bir gelişim istiyorsanız mini sera da yapabilirsiniz. Bu aşamadan sonra her 7 günde bir tohumu kontrol edin, herhangi bir patlama, kök atımı ya da çimlenme olan tohumu derhal alıp, hazırlamış olduğunuz geçirgen, kumlu, torflu toprağa ekin.

Cennet kuşuler filizlenmeden önce kök atarlar. Bu nedenle, kullandığınız toprak ve torfun steril olması, köklerin mantar ve küf kapmadan sağlıklı gelişmelerini sağlar. Buna destek olmak ve kök çürümesini engellemek için, çimlendirmeden saksıya aldığınız bitkiyi ışık alan ortalama 23-26°C, havadar bir yere taşıyın. Asıl yeşil filizli çimlenme 7 gün içerisinde gerçekleşecektir. Bu süreç hazırladığınız ortamın ideal olmasını ve nem değerlerine dayalı olarak 6 aya kadar uzayabilir. Yüksek nem, temiz hava, filtrelenmiş uzun süreli güneş ışığı bu süreci hızlandıracaktır. Cennet kuşu bitkisini bahçeye ekecekseniz, dona dikkat edin çünkü soğuğa karşı hassaslardır.

Bunada Göz At  Çarkıfelek çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Cennet kuşu Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Şeklinden dolayı Amerika Birlik Devletleri’nde bu çiçek için paradise of bird derler. Dikkatli baktığınızda sinek kuşuna benzer. Bilimsel adı ise Strelizia nicolaidır. Bu bitkinin ayırt edici özellikleri vardır. Güney Afrika’ya özgü Cennet kuşu çiçeğinin özellikleri nelerdir, bilmeniz gerekenler yazımızın devamında.

Bu çiçekler tropikal türler arasında en bilinen çiçeklerdendir. Yetiştirilmesi diğer birçok çiçeğe oranla çok daha kolaydır. Çiçek, kış sonlarında ve ilkbahar başlarında çiçek açar ancak uygun koşullarda yaz boyunca çiçeklerini korur. Toplamda beş farklı Cennet kuşu türü vardır ancak bu türlerden sadece ikisi iç mekân bitkisi olmaya uygundur. Bu türler: Strelizia reginea ve Strezlizia nicolaidir.

Bu bitkiler doğrudan topraktan çıkan dik yapraklarla büyürler ve gövdeleri yoktur. Büyük yapraklar 36 ila 55 cm uzunluğundadır ve rüzgârlı koşullara kolaylıkla parçalanırlar. Cennet kuşu çok yıllık bir otsudur ve boyları 1 metreden 2 metreye kadar olabilir. Güneşi çok severler ve zengin balçık ve hafif asidik, düşük pH’li topraklarda en iyi sonucu verirler.

Cennet kuşu Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Cennet kuşu çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları:

  • Eğer Cennet kuşu çiçeğinizi iç mekânlarda büyütecekseniz, doğrudan güneş veya bol miktarda parlak alan yerlerde konumlandırmalısınız.
  • Yeni filizlenen bir bitkiniz varsa, ilkbaharın başında kompostla besleyin ve gövdesi kalınlaşıncaya kadar düzenli olarak gübreleyin.
  • En iyi büyüme için çiçeği yazın dışarı, kışın içeri alın.
  • Bununla birlikte, genç bitkilerin yapraklarını yakabilecek doğrudan gün ortası yaz güneşinde koruma gerektirir. Pencereleri doğuya veya batıya bakan bir odada iyi bir konumdur.
  • Cennet kuşu bitkisi için iyi drene edilmiş saksı karışımı toprakları kullanın.
  • Toprağı yıl boyunca sürekli nemli tutun ancak dikkatli olun. Kökün çok fazla ıslak kalması iyi sonuç vermez.
  • Bitkinin yaprakları solar, kahverengi bir renge bürünürse, çok sulandığına bir işarettir.
  • Cennet kuşu yüksek nemli yerleri sever. Bu yüzden eğer eviniz kuruysa bir sprey ile çok sıcak havalarda yapraklarını ve köklerini ferahlatın.
  • Bu bitki soğuğa ve dona karşı dayanıklı değildir ve bu sebepten ötürü soğuk havalarda dışarıda bırakılmaması gerekir.
  • Cennet kuşu, çiçeklenmeden önce belirli bir büyüklüğe ulaşması gereken, hızla büyüyen bir bitkidir. Bu yüzden her bahar daha büyük saksılara alın.
Bunada Göz At  Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Not: Bitki köpekler, kediler ve insanlar için yenildiği takdirde hafif derecede zehirlidir.

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL