Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Ceviz ağacı, en görkemli en uzun süre yaşayan ağaç türüdür. Özellikle meyve veren ağaç türlerine bakıldığında en uzun süre yaşayan ağaç türüdür. Yaklaşık 1000 yıla kadar yaşayabilirler. Normal koşullar altında ekildiğinden 7 yıl sonra hasat vermeye başlar ancak bazı yöntemler ve aşılar ile bu süreyi 4 yıla kadar indirmek de mümkündür.

Dünyadaki en büyük ceviz ağacından yaklaşık 100.000 adet ceviz toplanır bu cevizlerin ağırlıkları ise yaklaşık 800 kg 900 kg arasında olmaktadır.

Bu cevizler genellikle ülkemizde eylül ekim ayları (sonbahar mevsiminde) gibi toplanır. Ancak bu cevizlerin toplanma döneminde mutlaka cevizin yeşil kabuğunun mutlaka çatlamış olması gerekir. Yani aslında böylelikle ceviz toplanma dönemini kendi belirler. Ortalama olarak boyları yaklaşık olarak 20 metre 25 metre civarıdır. Ve de ince bir ağaçtır. Ağacın üzerine çıkarsanız çok muhtemel düşerseniz. Gölgesi ise oldukça geniştir bu ağacın.

Ceviz ağacı yetiştirmek

Bu ceviz ağaçlarının derinliği 2 metre civarı olmalıdır. Taban suyu bu ağaçların 2 metre altında bulunmaktadır. Bir burgu vanası ile toprak derinliği kontrol edilmelidir. Taban suyunun yüksek olması hâlinde ceviz ağacı kurur, hasat veremez hale gelir. Ceviz ağacı yetiştiriciliği ise doğru bir şekilde hareket edildiği vakit oldukça kolaydır. Çok yüksek sıcaklığa çok düşük derece sıcaklığa hassastır. Özellik ile yaz mevsiminde 35 derece ve yüksek derecelerdeki sıcaklıklar ağaca zarar verebilir. Aynı zamanda ağacın dinlenme dönemi denilen dönemde eksi 12 dereceye kadar dayanabilirler ancak eksi 12 dereceden daha soğuk olacak derecelerde ağaç zarar görür, dinlenme döneminde değil ise normal dönemde ceviz ağacı eksi 8 derecede bile zarar görebilir.

Ceviz ağacı ilk ekildiği vakit yani ilk yıllarında yaklaşık olarak haftada 2 sefer sulanması gerekmektedir. Karıl şeklinde, salma şeklinde , damla şeklinde, alttan yağmurlama şeklinde sulama şekilleri, türleri mevcuttur. Kirli olmayacak şekilde her hangi bir su kullanılabilir. Isısı önemli değildir.

Bunada Göz At  Hibiskus çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Ceviz ağaçları pek fazla budama ihtiyacı istemezler yalnız dallarında bir takım sorunlar oluşur ise o zaman ancak budama yapmak sağlıklı olabilir .

Ceviz ağacı bakımı

  • Ocak ayında ağaç yani bitki bırakılmalı kesinlikle dinlendirilmelidir,
  • Şubat ayının ilk günlerinde, ilk haftasında ilaçlama yapılmalıdır, ilaçlama yapılmasının sebebi ise oluşabilecek mantar ve çeşitli problemlerin oluşmaması için yapılır, ilaçlama yapıldıktan sonra ertesi gün yağmur yağmaması gerekir , ilacın etkisi azalmaması için,
  • Bu dönemlerde bitki uyur haldedir, bu bitkinin uyanması nisan ayında uyanmaya başlar kökleri canlanır.
  • Fidan başına yaklaşık 500 gr olacak şekilde toz gübre atılmalıdır mayıs ayında ve sulamalara başlanabilir.
  • Mayıs ortasında bir fidan başına 35 litre su, 50 gr gibi sıvı şekilde olan organik gübreleme yapılmalıdır.
  • Haziran ve temmuz aylarında bu şekilde sulama devam ettirilir.
  • Ağustos ayında da bu şekilde sulama devam eder ancak sıvı organik gübre kullanılmasına gerek kalmaz.
  • Eylül ayında ise artık sulama dönemi bitecek, fasıl sulama dönemi başlangıç gösterecektir.
  • Kasım ve aralık dönemlerinde fasıl sulama dönemi de bitecektir, toz gübre kullanımı başlayacaktır. Bu son ayda, aralık ayı, ise ceviz ağaçlarının olduğu araziyi temizlemek dönemidir. Gübre miktarı ise her yıl sadece yüzde 10 kadar artırılmalıdır . (Geçen yıl kullanılan gübrenin yüzde onu kadardır. )
  • Ve bu döngü bu şekilde devam ettirilmelidir.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL