Çim nasıl ekilir? Bakımı nasıl yapılır?

Çim nasıl ekilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Bahçe bakımı

Herkes, bahçesinde mis gibi çim kokusuna sahip olmak ister. Yemyeşil bahçe ve bunun getirdiği güzellikler tüm insanların istekleri arasındadır. Eğer bahçeniz var ise ve çim ekmediyseniz bu çok fazla şey kaçırdığınız anlamına geliyor. Çim tohumu ekmek, zahmetli bir iş olarak düşünülür. Fakat püf noktaları bilmeniz halinde, düşünülen kadar zahmetsiz olmadığını söyleyebiliriz. Sizlere bu yazımızda çim nasıl ekilir sorusuna yanıt vereceğiz. Bu konuda doğru bilgi almak için sitemizde yer alan yazıları okumaya devam edebilirsiniz.

Çim tokumu ekim işleminde önemli olan ilk noktada toprağı hazırlamaktır. Çimin toprakta tutunması için, toprağın verimli hale getirilmesi oldukça önemli bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Eğer toprağınız zayıf ve kumlu ise, 7cm kalınlıkta olan hayvan gübresi eklemeniz gerekmektedir. Hayvan gübrelerini, inek ve tavuk gübresi bile kullanabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmeniz halinde, toprağın verimi artar ve çimler daha gür bir şekilde çıkar.

Fakat toprak ağır ve killi toprak ise toprağı ilk olarak seyreltmeniz gerekiyor. İçine yüzde 70 oranında kum, yüzde 30 oranında organik madde karışımı ilave ederek, çim tohumu ekmeye hazır hale getirmeniz mümkündür. Toprağın üzerinde yer alan atık maddeleri de, çim tohumu ekmeden önce tırmık ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanında kürek kullanarak, toprak seviyesini eşitlemeniz de gerekiyor. Aksi halde, çim tohumlarının bir kısmı altta, bir kısmı ise üstte kalma tehlikesi yaşayabilir.

Sonrasında kalan taşları temizlemeniz gerekmektedir. Tırmık yardımı ile toprağın yüzeyini düzeltebilirsiniz. Bu işlemleri, birkaç kere tekrarladıktan sonra, yüzey üstünde 2-3 cm ince toprak katmanı olması büyük önem taşıyor. Ekim esnasında, iyi bir sonuç almak için, bu düzeltme işlemini belirli bir düzen içinde yapmanız gerekiyor. Toprağı hazırlama işlemi, güneşin olduğu günlerde, kuru toprak üzerine yapılmalıdır. Otomatik sulama sistemi döşenecek ise, bu işlem düzeltme işlemine göre daha önceden yapılmalıdır.

Bunada Göz At  Kedileri bahçeden uzak tutmanın yolları nelerdir?

Çim Tohumu Ekimi nasıl Yapılır?

Ekime hazırlanmış olan toprak tabakası üzerine, m2’ye 40-50 gr hesabı yapılarak, çim tohumları el ve makinle yardımı ile ekilir. Ekimin homojen olması için, tohum sahasının yarısına enlemesine, diğer yarısına ise boylamasına ekim işlemleri yapılır. Çim tohumları üzerine en az 2 cm kalınlığında 1 sene yanmış, hayvansal gübre ile kapatılır. Toprağın üzerinden silindir ile geçildikten sonra sulama işlemine geçilir. Bu noktada dikkat edilecek hususların başında, kapak olarak kullanılacak tofun tuzlu olmaması vardır. Aynı zamanda bitki besin maddeleri ile takviye edilmiş olmalıdır.

Çim Ekimi Ne Zaman Yapılmalı?

Çim tohumu ekimi ne zaman yapılmalı sorusu, ekim yapmak isteyen kişiler için oldukça büyük önem taşıyor. Mart, Haziran, Ağustos ve Temmuz aylarında, hava koşulları uygun olursa ekim yapılmalıdır. Diğer aylar ekim için uygun değildir. Güney bölgesinde ise, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim ve Kasım ayları uygun tarihlerdir. Yaz aylarında ekim için uygun koşullar oluşması gerekir. Diğer aylar ekim için uygun değildir.

Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim bakımı çeşitli evrelerden oluşur. Bunlara biçme, gübreleme ve sulama ismi verilmektedir. Çimler suyu severler. Özellikle yazın her gün sulanması gerekir. Diğer mevsimlerde ise, ihtiyaç halinde sulanmalıdır. Eğer sulama sisteminiz yok ise, bunu hortum ile yapmalısınız. Eğer çimler donuk bir renge bürünmüş ise, sulanmaya ihtiyacı vardır. Biçme işlemleri için özel makineler üretilmiştir. Eğer büyük bir alan biçilecekse, bu tarz makineleri tercih etmeniz gerekiyor.

Sizlere bu yazımızda çim nasıl ekilir ve bakımı nasıl yapılır soruları için yanıt verdik. Diğer yazılarımızı okuyarak, bitkiler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL