Demirhindi ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Demirhindi ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Demirhindi ağacı büyük boyutlara ulaşabilir bir ağaç türüdür. Tropikal bir ağaç olmasına rağmen her koşulda yetiştirilebilmektedir. Düz bir gövdeye sahip olan bu ağaç olabildiğine uzamaktadır. Yumuşak iklime sahip bir bölgede yetiştirilmesi kolay bir ağaçtır. Demirhindi Ağacı Nasıl Yetiştirilebilir? Merak edilen konulardandır. Nasıl yetiştirilebileceği hakkında verilen tüm bilgileri bu yazı içerisinde ağaç meraklıları için derleyeceğiz. Tropikal bir yetiştirilme yapısına sahip olduğundan soğuk iklimlerde zarar görebilmektedir. Özellikle genç 1 – 2 yaşlarında ki fidanlar sıcaklık 0’ın altına düştüğünde büyük hasarlar görebilmektedirler.

Demirhindi ağacı yetiştiriciliği uygun koşullara sahip olduğunuz sürece çok basit bir yöntem ile gerçekleşebilir. Her türlü ortama ayak uydurabilme potansiyeli bulunan bu ağaç ev ortamında da yetiştirilebilmektedir. Ancak dışarıda olduğu gibi uzama göstermeyebilir. Birde budamasına özen gösterilmelidir. Toprak olarak az miktarda asitli ve mineralli toprakları severler. Ortalama olarak dikimden 3 – 4 sene sonra çiçeklenme gözlemlenmektedir. Fidan olarak değil de tohumdan yetiştirilecek ise 25 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar ve nem bu çimlenme aşamasında çok büyük bir öneme sahiptir. Ekim gerçekleştirildikten sonra bir ila iki hafta içerisinde çimlenme gözlemlenmektedir.

Türkiye genelinde yetiştirilmesi mümkün olan bu ağacın ülkemizde güney illerde yetişebilme oranı çok daha yüksektir. Tam olarak verimli bir şekilde büyüme göstermesi adına direk olarak ışık görmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra nem ve ılık bir ortam sağlanırsa tam performans büyümesi hızlanacaktır. Ev ortamında demirhindi ağacı yetiştirmek son derece kolaydır. Bonsai ağacı yetiştirme tekniği ile çok güzel bir görsel yaratabilirsiniz.

Demirhindi Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Son derece güçlü bir yapıya sahip olan Demirhindi Ağacının Özellikleri Nelerdir? Yarı tropikal bir ağaç türüdür. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır fakat ılıman iklimlerde gelişimi daha sağlıklı olur. Yüksek nemli ortamlarda büyümesi daha hızlı gelişen bir bitkidir. Yaprakları çoklu ve oval dikdörtgen şeklinde yayılmaktadır.

Bunada Göz At  Ejderha kanı ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Genellikle bu ağaç türü 2 – 3 cm büyüklüğünde uzun meyveler vermektedir. Çok sayıda fayda sağlayacak bir meyvedir. Ağaç olarak çok uzun bir yaşam yılı mevcuttur. Ortalama olarak 150 yıl ve üzerinde yaşayabilir. Yaşam süresince meyve vermeyi kesmez meyveleri renk olarak kestaneyi andırmaktadır. Gövdesel yapısı damarlı bir yapıya sahiptir. Hal böyle olunca desenli ve sert bir gövdesi bulunmaktadır. Birçok alanda kullanım sağlanabilmektedir. Tesbih yapımı gibi hassas işlemeler de uygulanabilmektedir. Ancak yapısı gereği çok zor bir işlem süreci vardır.

Demirhindi Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Demirhindi Ağacı çok dayanıklı ve güçlü bir ağaçtır. Tohumdan yetiştirmesi istediği ortam sunulduğu takdirde çok basit ve kolaydır. Her ortama uyum sağlayabilir özelliği sayesinde ev içerisinde dahi yetiştirilebilir. Fakat izlenmesi gereken birtakım yollar vardır. Demirhindi ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

  • Ilıman ve sıcak hava koşullarının ağacıdır. 0’ın altında sıcaklığa düşüş görürse büyük zararlar görebilir.
  • Çimlendirmesinde sıcaklık ve neme çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Uyumlu iklimler sağlandığı sürece çok uzun yıllar yaşayabilir.
  • Ev ortamında saksıda da yetiştirilebilir. Ancak saksı ekimi derin saksılara yüzeysel bir ekim çalışması yapılmalıdır.
  • Ev ortamında fazla uzamaz ve Bonsai bitkisi bakımı gibi budamam yöntemi ile güzel bir görsel oluşturulabilir.
  • Her türlü toprakta yaşam sürebilir ancak mineral açısından zengin ve az asitli topraklarda gelişimi hızlı olur.
  • Yarı tropikal bir ağaç oluşundan güneş ışığını ve nemli ortamlardan çok hoşlanır.
  • Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir. Fakat çiçek açması meyve vermesi adına düzenli olarak sulanmalı ve toprağının nemli olması önemlidir.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL