Deve tabanı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Deve tabanı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Evlerinizde mükemmel bir dekor katacak deve tabanı çiçeği, evlerinize yeni bir renk katacaktır. Büyük ve geniş yapraklardan oluşmaktadır. Yaprakları deliklidir. Genellikle çiçek verdiği görülmemiştir. Türkiye’de genelde salon bitkisi olarak kullanılmaktadır. Tropikal iklim bitkisidir. Bunun yanı sıra soğuklarda da yaşamını sürdürebilir. Bu nedenle Türkiye’de genellik Akdeniz ve Ege şeritlerinde yetişmektedir. Kuvvetli ve soğuğa dayanıklı bir bitki olan deve tabanı çiçeği, kolay kolay yaprak dökümü yapmaz. Dünya genelinde 500’e yakın türü bulunur. Bu çeşitlerin hepsi farklı içerikler bulundurmaktadır. Peki Deve tabanı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Deve tabanı çiçeği genellik 20 ile 30 derecede rahatlıkla yetiştirilebilir. Yetiştirilirken ortamın yüksek nem ve gölge içeren yerlerin tercih edilmesi gereklidir. 10 derece altı ortamlarda bulunması gelişimini ve büyümesini engeller. Deve tabanı çiçeğinin direk güneş gören ortamlarda bulunmaması gereklidir. Bunun yanı sıra karanlık ve güneş görmeyen yerlerde de bulundurulmamalı. Hafif rüzgarlı ortamlarda bulundurabilirsiniz. Yaz aylarında fısfıs yardımıyla çiçeğiniz yapraklarını nemlendirebilir, yapraklarının solmasını engelleyebilirsiniz.

Deve tabanın çiçeğinin kökleri uzun ve büyük olduğu için daha uzun saksılara ekmeniz, çiçeğiniz daha rahat bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır. Bu şekilde bir saksı seçerseniz deve tabanı çiçeğinizin saksısını 2 ile 3 yıl arasında değişimini sağlayabilirsiniz. Deve tabanı çiçeğinizin saksı bakımını yaparken köklerine zarar vermemeye özen göstermelisiniz. En fazla 1 numara büyü olan saksılara ekimini yapmanız deve tabanı çiçeği için daha ideal olacaktır. Solan yaprak dallarını budama yöntemi ile temizleyebilir, çiçeğinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Deve tabanı çiçeği üremesi için birden fazla yöntem kullanılmaktadır. Üretme yöntemi olarak en yaygın kullanılan tepe çelikleri yöntemidir. Bu yöntem belli aylarda deve tabanı çiçeğinden alacağınız olgun yaprakları, terf karışımı bir toprağa ekmenizle yapılmaktadır. Ortalama 1 aya yeni diktiğiniz yapraklar çeliklenmeye başlamaktadır.

Bunada Göz At  Erica Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Deve tabanı çiçeği kullanım alanları

Deve tabanı çiçeği kullanım alanı olarak tıbbi alanlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Böbreklerde idrar söktürücü bir özelliği vardır. Soğuk algınlığını daha kolay şekilde atlatmanızı sağlar. Belirli iltihaplar üzerinde iyileştirici özelliği vardır. Öksürük, nefes darlığı ve bunun gibi solunum yolu rahatsızlıklara iyi gelir. Toplanan yaprakları ezilerek, merhem kıvamına getirebilir. Yani bir çok sağlık alanında kullanılmaktadır. Bu sayede deve tabanı çiçeği üretimi artmaktadır.

Deve tabanı çiçeği yetiştirmenin püf noktaları

Deve tabanı çiçeği yetiştirilirken, ne çok karanlık ne de çok fazla güneş ışığının geldiği yerlerde bulundurmamanız gereklidir. Çiçeğiniz sabah güneşini aldıktan sonra, öğleden sonra daha az güneş alan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Güneşi sevse de direk olarak güneş ışınlarını üzerine almak deve tabanı çiçeğini rahatsız etmektedir. Balkon ya da evinizde hava akışı olduğu bir yerde deve tabanı çiçeğiniz daha verimli bir şekilde büyümektedir. Deve tabanı çiçeğinizi sularken çok soğuk su kullanmaktan uzak durunuz. Bu bitkinizin canlılığını yitirmesine neden olabilir. Saksı tabağınızın altını sıklıkla kontrol etmeniz, biriken suyu boşaltmanız çiçeğinize daha güvenli ve sağlıklı bir ortam sağlamaktadır. Kış mevsiminde fazla rüzgar alacak yerlerde bulundurmamanız gereklidir. Fazla rüzgar deve tabanı çiçeğinizi kötü bir yönde etkileyebilir. Kış mevsiminde haftada 1 kere, yaz mevsiminde ise haftada en az 2 kere sulamanız gereklidir. Bitki besleyici vitamin kullanarak, deve tabanı çiçeğinize daha verimli bir toprak sağlayabilirsiniz. Yine de çok sık bir şekilde bitki besleyici vitamin kullanmanız önerilmez.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL