Dikenli incir ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Dikenli incir ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Ülkemizde yetişen dikenli incirler Anamur ve Tarsus bölgelerinde bulunur. Peki Dikenli incir ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Dikenli incir doğasında yetişir. Yağışlı havaları sevmesinin yanı sıra soğuk havalardan hoşlanmaz. Eğer yağış fazla olursa ve aşırı sıcaklardan kaynaklı kurak havalar yetişmelerini olumsuz etkiler. Dikenli bir meyve olduğundan dolayı dikenli incir bir kaktüs türüdür bu sebeple havalandırılan topraklardan hoşlanır. Sulamasını ise bitkinin kendisi etkiler fakat su kaybından dolayı bitki gövdesi kalınlaşabilir ve meyve verimliliğinin azalmasına sebep olur. Meyve olgunlaşırken ağaç daha fazla su ister. Eğer yeteri kadar sulanmazsa ağacın stresten kaynaklı düzensiz meyve gelişimine sebep olur. Sıcaklık bakımından dikenli incirin dört derece altındaki sıcaklıklara maruz kalması bitkiye zarar verecek bir hava koşuludur. Dikimi yapılırken dikey gömülmeli ve 30-40 cm açıklıklarla dikim yapılmalı. Dikenli incirin gübrelemesinde dikkat edilmesi gereken konuların başında toprağın türünü analiz etmeli ve bu toprağın ihtiyaçları belirlenerek gübre seçimi yapmaktır yoksa meyve zarar görebilir.  Fidan diktikten sonra fidanın etrafında yabancı ot büyümesine engel olunmalıdır. Şimdi sırada dikenli incir ağacının budaması var.

Doğal ortamının dışında yetişen, kapalı bahçelere alınan bitkinin budanma sebebi meyvenin verimliliği ve bitkiyi genç tutmaktır. Kaliteli dikenli incir elde etmek için ağacın iki metreyi aşmadan budanması lazım. Bazı zamanlarda kaliteli meyveler için her dalda 6 meyve bulunduracak şekilde seyreltilmesi ve meyvenin teşvik edilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra doğru bıçak seçimi ve bıçakların dezenfektesi önem taşır. Dikenli incirler normalinde hastalıklara dayanıklılıkları yüksek olsa da iklim koşulları, çeşitli böcek ve sürüngenlerden kaynaklı hastalıkları barındırabilir. Dikenli ağacın meyve vermesi için diktikten sonra üç yıl geçmelidir fakat tam verimi sekizinci yılda başlar. Dikenli ağacın meyve verimi ise yirmi yıl ve üzerinde de olabilir. İşte kısaca dikenli incir ağacının yetiştirme ve bakımı bu şekildedir.

Bunada Göz At  Çam Fıstığı Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Dikenli incir ağacının faydaları

Dikenli incir ağacının faydası C vitamini açısından yüksek bir meyve üretmesidir. Bu vitamin sayesinde antioksidan içerir ve bağışıklık sistemi güçlendirir bu sebeple kendi taşıdığı özelliklerinden de olan hastalıklara karşı dayanıklılık sağlar. Cilde iyi gelmesi de önemli kullanım alanlarındandır çünkü dikenli incir kırışıklıkları önler ve aloe vera bitkisine bile nazaran daha gözle görülür bir biçimde cilt güzelliğini iyi yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Eğer dikenli incir düzenli kullanılırsa bağırsak çalışımını düzenler ve çalışma hızını arttırır. Bu nedenle kabızlık, ülser, şişkinlik ve bağırsak problemlerini azaltır. Dikenli incirin yağı ise saç bakımında kullanılır ve saç tellerini besler, saç parlaklığının artmasını ve saç köklerinin güçlenmesine faydalı olur. Dikenli incirin en güzel özelliklerinden biri ise yaz aylarında çokluk gösteren halsizlik ve yorgunluk problemlerine iyi gelmesidir. Dikenli incir normal incire kıyasla kan şekerini daha hızlı yükseltir. Daha uzun süre tok tutar ve bu nedenle kilo vermeyi kolaylaştırır.

Dikenli incir ağacı bakımının püf noktaları

Dikenli incir ağacı bakımında püf noktalarının en önemli etkenlerden birisi toprak yapısıdır. Bitkinin kaliteli olması için çiçeğinin boşluğunun düzleşmesi ve kabuğunun kolay çıkarılmasını sağlamak gerekir. Kaliteli, uygun gübreleme asidik yapı dengesini kurmasını sağlar ve bitki kalitesi artar. Dikenli incirin hasat vakti de bitkinin kalitesi için dikkat edilmesi gereken özelliklerden birisidir. Hasatın yapıldığı zaman havanın serin olduğu yani genellikle erken saatlerde yapılması gerekiyor. Hasat yapılırken dikkat edilmesi gereken bir husus daha uygun giysiler ve ekipman kullanılması gerekmektedir. Dikenli incirin raf ömrünün artması için meyvenin yapıştığı bölümden kesilmeli ve meyve koparılmalıdır.

 

 

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL