Dişbudak Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Dişbudak Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Dişbudak ağacının nasıl yetiştirildiğine geçmeden önce, dişbudak ağacının ne olduğuna bir bakalım. Bu ağaç zeytingiller familyasına aittir. Farklı çeşitleri dünyanın her bir yanına yayılmıştır. Bazı dişbudak ağaçları çiçek verse de Türkiye’de karşılaşacağınız dişbudak ağaçları genellikle yabani olacağı için çiçeksiz olacaktır. Bunun nedeni ise dişbudak ağacının genel olarak kontrollü bir şekilde üretimi yapılmamasıdır. Yabani dişbudak ağaçları genelde kendiliğinden yetişebileceği yerlerde yetişmektedir. Yine de bu çiçekli dişbudak ağacına denk gelmeyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Zaten çiçekli ve çiçeksiz dişbudak ağacını ayıran en temel özellik çiçekli olanın çiçek örtüsünün olmasıdır. Peki dişbudak ağaçları nasıl ve nerede yetişir? Genellikle suya yakın olan yerlerde yetişir ve büyür. Eğer sulak bir alanda yetişmeyen bir gördüyseniz, köklerini daha iyi salacağı bir toprak üzerinde görebilirsiniz. Genellikle sulak bir alanda kök salmadıysa kalın toprakların üzerinde kök salmaya başlarlar. Kökü kuvvetli ve sağlam bir ağaçtır. Boyu 30 metreye kadar uzayabilir. Bu kesinlikle sizin bakımınızla ve dişbudak ağacını doğru yerde yetiştirmenizle alakalıdır. Eğer dikerken sulak yerleri tercih ederseniz, daha kolay ve rahat şekilde yetişir ve büyür. Budamasını da düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Budama yapılırken dilerseniz profesyonel birinden yardım alabilirsiniz.

Dişbudak ağacının bakımı nasıl yapılır? Dişbudak ağacının bakım konusuna geldiğimizde ise dişbudak ağacı bakıma ihtiyacı olduğu zaman kendini belli eden bir ağaçtır. Bu nedenle bakım istediğini anlamakta zorluk çekmezsiniz. Sürekli bir şekilde belli aralıklarla dişbudak ağacınızı kontrol ederseniz, bakım zamanını geldiğini kolayca anlayabilirsiniz. Dallarını kontrol ederek, kesinlikle sadece kırılmış olan dalları temizleyebilirsiniz. Diğer türlü sararmış olan yapraklarını mevsim geçişi olduğu için kendisi dökecektir. Çok fazla yaprak dökerse ağaç dibindeki yaprakları tırpan yardımıyla temizleyebilirsiniz. Böylelikle daha bakımlı bir şekilde gözüken dişbudak ağacınızın, gösterişi mükemmel olur. Çok iyi bir şekilde bakılırsa dişbudak ağaçlarının ortalama ömrü 250 ile 300 yıl arasındadır. Genellikle Akdeniz, Marmara ve Karadeniz taraflarında kolaylıkla yetişebilirler. Kuru ortamlara dayanıklı, kolay kolay yıkılmayan bir ağaç türüdür. Dalları böceklerden kolay kolay etkilenmez.

Bunada Göz At  Çam Fıstığı Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Dişbudak Ağacı Kullanım Alanları

Dişbudak ağacının kullanım alanları bir çok alanda farklılık göstermektedir. Sağlam bir ağaç türü olduğu için marangozların mobilya yapımında kullandığı ağaçlardan birisidir. Size birde dişbudak ağacının vücutta ne için kullanıldığını maddeler halinde aşağıda sunacağım.

  • Eğer ateşiniz var ise ateş düşürmede yardımcı bir etkendir.
  • Vücudunuzu ve bedeninizi dişbudak ağacı sayesinde daha kuvvetli ve zinde hissedersiniz.
  • Yeni doğum yapan kadınların süt salgılama oranlarını arttırır.
  • Kabızlık sorununuzu gidermede yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. Bu sayede vücudunuzda ki zararlı maddeleri kolaylıkla atabilirsiniz.
  • Nikris ve romatizma gibi eklem ağrılarına iyi gelir.

Dişbudak Ağacı Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir? Bulunması Kolay Mıdır?

Dişbudak ağacı genellik yağışlı ve sulak alanları tercih ettiği için Türkiye’de de yağışın ve suyun bol olduğu yerlere dikilmesi gereklidir. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da daha sulak ormanlarının olduğu bölgelerde yabani bir şekilde büyümüş dişbudak ağaçlarını bulabilirsiniz. Kışa dayanıklı olmasının yanı sıra, kışın yapraklarını döktüğü için kolay kolay tespit edemezsiniz. Eğer bitkilere farklı bir ilginiz var ve araştırmayı seviyorsanız, Türkiye’de hem çiçekli hem de çiçeksiz dişbudak ağaçlarına denk gelebilirsiniz. Bulunması zor olsa da bu durum kesinlikle sizin uğraşlarınıza ve çabalarınıza bağlıdır. Eğer yetiştirildiği alanda güzel bir şekilde bakılıp, bakımı yapılırsa daha fazla dişbudak ağacını çevremizde ki sulak alanlarda görebiliriz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL