Dua Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Dua Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Dua çiçeği evinize ferahlık getiren, ev ortamınızı pozitif etkileyen bir çiçektir. Evinize güzel enerjiler yaymasıyla bilinir. Adı kesinlikle gösterdiği tepkimelerden kaynaklı olarak dua çiçeği olarak konulmuştur. Gece olmasıyla birlikte dua çiçeğinin şekli, dua eden bir insanın ellerine benzediği için bu çiçeğe bu isim verilmiştir. 20’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Peki Dua çiçeği nasıl yetiştirilir? Ve bakımı nasıl yapılır? Dua ağacı yetiştirilirken  bol miktarda besin maddesine ihtiyacı vardır. Bu nedenle besin değerinin yüksek olduğu topraklara ekimini sağlamanız gereklidir. Bu durum dua çiçeğinizin daha iyi kök salmasını ve hızlı büyümesini sağlamaktadır. Yazın yetişirken bolca suya ihtiyacı vardır. Yapraklarının ferahlaması ve daha iyi yetişebilmesi ile fısfıs yardımıyla yapraklarının ıslatılması gereklidir. Kış aylarında ise yaza oranla daha az sulanmalıdır.  Yine de dua çiçeğinin toprağı hiçbir zaman kuru kalmamalıdır. Bunu anlamanız için dua çiçeğinizin saksı dibini sürekli bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Saksı tabağınızı sürekli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Bu sayede tabakta biriken sular nedeniyle bitkinizin çürümesini engellersiniz.

Genel olarak budamaya gerek duyulmayan bir çiçektir. Bunun yanı sıra eğer düzensiz bir büyüme söz konusu ise ufak tefek budamalar yapılabilir. Dua çiçeğinizin bakımını yaparken  böceklenmelerden uzak tutmanız gereklidir. Dua çiçeğinizin böceklenmesi bitkinizi kurutabilir. Bu nedenle böceklenmemesine dikkat edip, böceklendiği taktirde  özellikle yapraklarının altına ilaçlama yapmanız gereklidir. Soğuk havalardan çok sıcak havaları daha çok sever. Genellikle  soğuk havalarda yapraklarının sarardığı ve kuruduğu görülmektedir. Dua çiçeğinin iyi ve sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için en az 24 derece ve üstü ortamlarda yetiştirilmesi gereklidir. Kış aylarında ise yetişebileceği ve yaşayabileceği hava derecisi 18’dir.  Dua çiçeğinin çoğalması için yapılması gerekenler de basit ve pratiktir. Sağlıklı bir dalından kestiğiniz dalı ortalama bir süre olarak 1 hafta kadar suyun içinde bekletin. Daha sonra dalınız kök vermeye başlayacaktır. Temiz ve nemli bir toprağa dikerek, dua çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.

Bunada Göz At  Zambak nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Dua Çiçeğinin Çeşitleri

Dua çiçeğinin çeşitleri 20’den fazladır. Ne kadar farklı çeşidi olsa da çoğunun yapısı aynı şekildedir. Bu nedenle onların da isimlerinde dua çiçeği adı geçer. Hepsinin genel olarak özellikleri birdir. Farklılık gösterdikleri yerler genellikle yaprak botları, çiçeğin boyu, yaprak çeşitleri ve bunun gibi konulardır. Dua çiçeğinin familyasından olan kardeşlerinin isimleri şu şekildedir;

  • Calathea Makoyana
  • Calathea Roseopicta
  • Calathea Lancifolia
  • Calathea Ornata
  • Calathea Orbifolia
  • Calathea Louisae
  • Calathea Ecuadoriana
  • Calathea Warscewiczii
  • Calathea Veitchiana

Dua Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Genellikle yazın daha sağlıklı ve iyi yetişebilen dua çiçekleri kışın yaprak dökmeye başladığı zaman bakımını elden bırakmamanız gerekiyor. Solgun ve bitkin görünse de yazın tekrardan düzenli bakmanıza bağlı olarak yeşerip, canlanabiliyor. Yaz aylarını sevse de direk olarak güneş ışınlarını üzerine almaktan hoşlanmaz. Bu nedenle yarı gölge bir ortama koymanız dua çiçeğiniz için daha sağlıklı olacaktır. Eğer direk olarak güneşin altında tutarsanız, çabucak kuruyabilir. Kış aylarında soğuktan kurumaması adına daha fazla su ihtiyacı olan dua çiçeğini sularken, kullanılan suyun kesinlikle soğuk olmaması gereklidir. Oda sıcaklığında beklettikten sonra çiçeğinizi bol bir şekilde sulayabilirsiniz. Düzenli olarak günde 2 kere saksınızın altında ki tabağı kontrol etmeniz gereklidir. Eğer su birikmiş ise kesinlikle döküp, temizleyin. Diğer türlü fazla su birikimi dua çiçeğinizin yapraklarında çürümeye yol açabilir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL