Erica Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Erica Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Dünya üzerinde yaklaşık 900 çeşit türü olduğu bilinen erica çiçeğinin doğal yayılımı, Akdeniz havzasından Madagaskar’a kadar uzanır. Küçük çalı veya küçük ağaç tipi bir formda olan bu çiçek, pembe renkli ve yaklaşık 30cm’ye kadar uzayan bir yapıdadır. Tıpkı açelya çiçeği gibi uzun süreli yüksek sıcaklıklara karşı tolerans göstermeyebilir. Bununla birlikte yüksek soğuklara da dayanıklı değildir. Hoş kokusu ve güzel görüntüsünün yanında, faydalı olduğu da bilinen Erica çiçeği birçok hastalık için yüzlerce yıldır alternatif tıp için bir şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.

Erica çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Öncelikle çiçeğin yetiştirileceği toprağın pH değeri 4,5 ve 5,5 arasında olmalıdır. Turba toprağı (5 kısım), perlit (2 kısım), bahçe toprağı, kum ve kompost (1 kısım) karışımı kullanın. Toprağa, çam ormanı yatağı, çam iğneleri ve ladin kabuğu eklenebilir. Hazır bir substrat olarak, açelyalar için toprak karışımı kullanılabilir. Yetiştiriciliği çelik ve tohum ile iki farklı şekilde yapılır.  Ancak yetiştiricilerin çoğu çelik üretimini tercih eder çünkü bu şekilde gelişim daha hızlı olur. Çeliklerin ortalama boyu 2-4cm arasında olmalı. Bu işlem için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Erica Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Erica çiçeği bakımı nasıl yapılır?  Öncelikle alt tabaka yaklaşık 5 cm derinliğe kadar kurudukça sulanır. Bitkinin kurumasına izin vermeyin. Tomurcukları ve yaprakları dökerken, bitki tekrar tekrar aşırı kurutulduktan sonra ölebilir. Sulama yaparken, mantar hastalıklarının ortaya çıkmasını engelleyen yaprakların üzerine su almaya çalışmalıyız.

Çok fazla gübre gerektirmez ve toprağına çok fazla gübre atmak toprakta turba için zararlı olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Nakil sırasında, çürüme tehdidinde bulunduğu için bitkiyi çok derine gömmeyin, ancak çok yüzeysel ekim de istenmeyen bir durumdur. Yavaşça sıkılaştırarak çukura yerleştirin ve toprakla doldurun. Bitkinin kök bölgesinin dış kenarı etrafında yükseltilmiş veya halka şeklinde bir toprak halkası oluşturun. Bu, suyu ihtiyaç duyulan yerde tutmaya yardımcı olur. Köklerin etrafındaki toprağı yerleştirmek ve yeni bitki kurulurken toprağı birkaç hafta nemli tutmak için ekimden sonra daima iyice sulayın.

Bunada Göz At  Kadife Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksı sığdır çünkü fundalıkların kök sistemi sığdır. Yaz aylarında bir balkon veya bahçede bakılması tavsiye edilir, ancak bitkiyi kuvvetli rüzgarlardan korumalısınız. Her baharda, bol dallanmayı ve çiçeklenmeyi teşvik edecek budama yapmak gerekir. Hava koşullarına bağlı olarak haftada en az 2 kere sulayın.

Erica Çiçeği İpuçları

Erica çiçeğinin bakımının yanında daha hızlı ve sağlıklı büyüyebilmesi için bazı ipuçları bulunur. Erica çiçeği bakımının ipuçları şu şekildedir:

  • Çok fazla güneş ışığına ve rüzgara maruz kalmaları bitkinin ölmesine sebep olabilir. Bunun için bahçenizin kuzey kenarını tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Toprağa kil, çam yaprağı, kabuklu yemiş çöpü gibi organik maddeler ekleyerek uzun süre nemli kalmasını ve besin değerleri yüksek bir toprağa sahip olmanızı sağlayabilir.
  • Eğer bir çit olarak kullanmayı düşünüyorsanız, bunun için her bitki arasındaki mesafeyi ortalama 3 metre şeklinde tutun. Bu şekilde kökleri birbirinin büyümesini olumsuz etkilemeyeceği gibi, birbirinin güneş almasının da önüne geçmez.
  • Saksıda besliyorsanız, yeterince suyu muhafaza edebilecek kadar ve kök salınımını sağlayabilecek kadar büyük olmasına dikkat edin.
  • Yılda en az iki kere toprağına gübre atarak daha sağlıklı olmasına destek olabilirsiniz.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL