Funda Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Funda Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Kendi bahçenizde basit bir peyzaj yapmak, doğal bir alan belirlemek ve yaz aylarında bahçenizi renklendirecek bir çiçeğe ne dersiniz? Funda çiçeği bunun için mükemmel bir seçim olabilir ve funda çiçeği nasıl yetiştirilir bilmiyorsanız bunu dert etmeyin. Funda çiçeği yetiştirmenin püf noktaları ve funda çiçeğinin özellikleri hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuz taktirde hiçbir sorun yaşamayacağınız konusunda emin olabilirsiniz.

Funda çiçeği denince akla ilk gelen süpürgeotu bitkileridir. Ericaceae ailesinin bireyi olan funda çiçeği, renk, biçim ve büyüme olarak akrabalarına çok benzer. Özellikle güneş ışığı, toprak ve benzer koşullarda yetişmesi aynı aileden olmasından ötürüdür. Funda çiçeği yetiştirmek için çok özenli bir bakım gerçekleştirmek zorunda değilsiniz. Funda çiçeği dikmeden önce toprağı havalandırıp gevşetmeniz ve köklerin rahat bir şekilde yayılabilmesini desteklemek için derin bir çukur kazmalısınız. Funda çiçeği çoğaltmak için fidan yöntemini kullanmalısınız.

Funda çiçeği nasıl yetiştirilir? Dikim için en uygun zaman ilkbahar mevsimidir. Bu mevsimde sağlam, hasarsız ve düz olan 2 ila 4 cm arasındaki dalları kesmelisiniz. Dikimden önce toprağı gevşetin. Kökleri yaymaya teşvik etmek için her bitkinin kök topunun iki katı genişliğinde delikler kazın. Her bir funda bitkisini saksısından çıkardıktan sonra, köklerini nazikçe çıkarın ve dikim deliğine yayın. Fidanlar, alt yapraklar toprak yüzeyine yaslanarak derine dikilmeyi sever. Dikim toprağına karıştırılan az miktarda yanmayan gübrenin eklenmesi, yeni kök gelişimini teşvik edecektir. Yaprak küfü, çam yaprakları veya turba yosunu gibi asidik bir organik madde kullanarak dikimden sonra fidanlarınızın tabanının etrafına malçlayın.

Saksılarda funda çiçeği yetiştirmek için turba kullanmalısınız. Kompostu ıslak değil ancak nemli tutmalı ve serbest bir drenaj sağlamalısınız. Drenajı daha iyi bir hale getirmek için içine biraz kum ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha fazla nem tutmasına da yardımcı olabilirsiniz.

Bunada Göz At  Kaynana Dili Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Funda Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Funda çiçeğinin özellikleri arasında sıralanması gereken ilk şey, sağlığa olan faydaları olacaktır. Dolayısıyla funda çiçeği yalnızca göze hoş gelen bit bitkiden çok daha fazlasıdır. Bilinen funda çiçeğinin faydaları şunlardır:

  • İdrar sökücüdür ve böbrekleri temizler
  • Romatizma tedavisinde yardımcı olur
  • Soğuk algınlığına iyi gelir
  • Karın ağrısını giderir
  • İshal giderici özelliği vardır
  • Öksürüğe faydalıdır
  • Mesane ağrılarını hafifletir
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Egzama tedavisinde yardımcı olur
  • Anne sütünü arttırır
  • Sakinleştirir ve uyumanıza yardımcı olur

Funda çiçeği, yükseklik ve formda kontrast sağlamak için birkaç iğne yapraklı veya küçük yaprak dökmeyen çalıların eklenmesi dışında, tamamen kendilerine ayrılmış bölgelerde en yüksek performansı gösterir. Tuzlu rüzgarlara karşı dirençlidir ve çoğu toprak yapısında yaşayabilir ancak çok kuru alanlarda, sert kış iklimlerinde ve rüzgarlarda dayanıksız olabilirler. Bitkinin kökü ne kadar sağlam olursa, kuraklığa ve soğuğa karşı o kadar dirençli olacaktır.

Funda çiçekleri, haşerelere ve hastalıklara bağlı az sayıda sorunlara sahiptir. Dikkat edilmesi gereken şey ise birbirlerine çok fazla yakın olmamaları. Bu durumda küllemeye karşı korunabilirler.

Funda Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Orta zorluğa sahip, faydalı ve güzel bir yaz bitkisi olan funda çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Her bitkinin olduğu gibi funda çiçeğinin de dikkat edilmesi gereken birkaç özel bakım tekniği bulunmaktadır.

  • Küllenme gibi çeşitli mantar sorunları olabilir. Bu yüzden düzenli aralıklarla mantar engelleyici sprey sıkılması önemlidir.
  • Funda çiçeği asidik, nemli ve havalandırılmış toprakları sever. Organik bileşenler bakımından fakir ve kayalık toprakalra karşı toleranslıdır ancak bu durumda çiçek sayısı düşebilir.
  • Dikim yaptığınız toprak nötr ya da alkali ise, nemli turba yosunu veya gübre kullanarak toprağın asidik değerlerini yükseltmeniz gerekebilir. Sazlık turba veya mantar kompostu kullanmaktan sakının.
  • Bitkinin yapraklarının olması gereken rengi pembe ve mordur. Ancak düşük değerli pH seviyeleri çiçeklerin sarı olmasına sebep olur. Yani çiçeklerin sarardığını görürseniz, bu iyiye işaret değildir. İyi drenajlı bir toprak için toprağa çakıl taşı, kum ve kompost ekleyin. Bu aynı zamanda asidik bir toprak yaratır.
  • Fundalar bol güneş sever. Dikildiği yerler kısmen veya tamamen güneşli olmalı. Her gün 6 saatten fazla güneş alan bölgeler idealdir. Güneşten yoksun olurlarsa cılız olurlar ve çiçekleri küçülür.
  • Makası, gür bir büyüme alışkanlığını teşvik etmek için yeni ekilen funda. İlk 3 ay boyunca iki haftada bir su ile zemini nemli tutun ıslak kalmayın.
Bunada Göz At  Starliçe (Cam Güzeli) Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL