Köknar (Göknar) Ağacı Yasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Köknar (Göknar) Ağacı Yasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Kâğıt yapımında kullanılan ve yılbaşı ağacı olarak da popüler bir kullanım alanı olan köknar ağacı, aromatik yağlara ve reçinelere sahip bir ağaçtır. Bu ağaç, yaklaşık 3 cm uzunluğundaki iğne yapraklarıyla meşhur, simetrik yapıda ve doğal ortamında hızla yayılabilme özelliği taşır. Kent dışında yer alan kuru, verimsiz, sert toprakların yanı sıra, aşırı sıcak ve soğuk havalara da direnç gösterebildiği için dünyanın kuzey alanında sıklıkla rastlanır. Türkiye’nin hemen her yerinde görebileceğiniz köknar ağacı nasıl yetiştirilir?

Eğer etrafınızda köknar ağacı varsa, muhtemelen kozalak bulmakta zorlanmazsınız. Bu şekilde en baştan bir yetiştiricilik yapabilirsiniz. Tohumdan köknar ağacı nasıl yetiştirilir? Başlayabilmek için önce bir kozalak bulmanız ve içindeki tohumu çıkarmanız gerekir. Dişi çam kozalakları, erkek çam kozalaklarına oranla oldukça büyüklerdir. İçinde tohum bulabileceğiniz uygun kozalaklar, odunsu, büyük ve kahverengi renklerde olurlar. Bir koni, her parçanın altında yaklaşık iki tohum bulundurur. Bu tohumlar tamamen kurumadan, koni şeklinde kabukların içinden çıkmazlar. Çam kozalaklarındaki tohumlar, genellikle, yayılmaya yardımcı olması için tohuma tutturulmuş belirgin görünümde olurlar. Tohumlar, genellikle Eylül ve Kasım ayları arasında, sonbaharda ağaçtan düştükten sonra toplanabilir. Çimlenen çam tohumlarını, düşen kozalaklardaki tohumları hafifçe baş aşağı sallayarak çıkarabilirsiniz.

Dikim için uygun olanı bulmadan önce çok sayıda tohum toplayabilirsiniz. Çam tohumlarını filizlerken başarıya ulaşmak için iyi ve sağlıklı fidanlara sahip olmak önemlidir. Çimlenme olasılığı daha yüksek olan tohumları biribirinden ayırmanız, boşa çaba sarf etmemeniz için önemlidir. Bu yüzden öncesinde hepsini bir suya atabilir ve yüzenleri çıkarabilirsiniz. Bu tohumların çimlenme olasılığı diğerlerine oranla çok düşüktür. Sağlıklı tohumları kurutun ve hava geçirmeyen bir kapta saklayın. Hemen ekmeyin, çünkü çam ağacı tohumları için doğru ekim zamanı yılın ilk aylarıdır. Tohumları dikmeden önce saksı toprağını iyi bir şekilde drene edin. Tohumlar 2-3 cm kadar alt kısma dikilmeli. Tohumların sivri ucu, aşağı bakacak şekilde olduğuna emin olun. Saksıları güneş alan bir alanda bırakın. Çimlenme aylar sürebileceğinden tohumları nemli tutun ve bekleyin, ancak Mart veya Nisan aylarında gerçekleşmesi gerekir.

Bunada Göz At  Banyan ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Köknar (Göknar) Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Köknar ağacı yetiştirmek isteyenlerin bilmek isteyebileceği köknar ağacı özellikleri nelerdir?

Bu ağacın bilinen bir diğer adı abiestir. Köknar ağacının 50 farklı türü vardır ve onları birbirinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Hemen hepsinin kozalakları ve şekilleri birbirine benzer ve aynı şartlarda yaşayabilirler. Diğer iğne yapraklı ağaçlar gibi, dört mevsim yeşil kalır ve yaprak dökmezler. Ömürleri yaklaşık 250 yıldır ve uygun şartlarda daha uzun süre de yaşayabilirler. Hoş bir kokuları vardır ve kozalakları biçimlidir.

Penaceae ailesinin bir mensubu olan köknar ağacının özellikleri arasına yatay dallara sahip olması, kızıl çamların aksine düz bir gövdeye sahip olması ve soğuk iklimlere dayanıklı olması sayılabilir. Keresteleri yumuşak olan köknar ağaçları, günümüzde kâğıt yapımında en çok kullanılan ağaç türlerinden biridir.

 Köknar (Göknar) Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Doğal ortamlarında köknar ağaçları hızla büyüyebilir ve özellikle nemli topraklarda yetiştirilebilir. Peki köknar ağacı bakımı nasıl olmalı ve köknar ağacı yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

  • Köknar ağaçları dikilmeden önce toprakları iyi drene edilmeli. Bahçeye ekilmeden önce sıkıştırılmış toprağının gevşetilmesi, ağacın hızlı gelişebilmesi için uygun bir ortam sağlayacaktır.
  • Türlere bağlı olarak hemen her köknar ağacı, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilebilir ve iklimlere ayak sağlayabilir. Ayrıca kuraklıkları ve soğuk havaları tolere edebilme şansı bulunur
  • Köknar ağacı dikmek için en uygun zaman, sonbaharın sonlarında veya kışın uykuda olduğu zamandır. Filizlenmeleri oldukça uzun sürebilir. Bu süreyi hızlandırmak için ağacın toprağını düzenli olarak nemli tutun.
  • Dikimden önce, kazdığınız çukurda hem kök topunu hem de toprağı iyice ıslatın. Bahçeye bir köknar ağacının yerleşmesine yardımcı olmak için, onu haftada bir, bir saat veya daha uzun süreyle sulayın.
Bunada Göz At  Şeftali Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL