Hatmi Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Hatmi Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Anavatanı Asya kıtası olan, özellikle Hindistan ve Çin bölgelerinde doğal olarak yetişen hatmi ağacı, kısa saplı, yaklaşık 6 ila 8 cm boylarında yaprağa sahip, çok hoş görünümlü bir ağaçtır. Çiçeklenme mevsimi bahardan ziyade, Haziran ve Eylül aylarının başı civarında yaz sıcaklarında meydana gelir. Genelde budanmasına gerek olmayan ancak kırpma uygulanan, ince köklü ve kalın kabuklu harika bir süs bitkisidir. Yaklaşık 3 – 4 metre kadar büyüyebilen bu bitkinin çiçekleri 4 farklı renktedir.

Hatmi ağacı sıcaklığa karşı dayanıklı olduğu gibi, don olaylarından da nadiren etkilenir. Buradan yola çıkarak Türkiye şartları için uygun ve dayanıklı bir bitki olduğu söylenebilir. Peki bahçeniz için harika bir görünüme sahip olabilecek hatmi ağacı nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır? Yetiştiriciliğe başlamadan önce ekim yapacağınız toprağın önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Ancak çoğu bitki için verimsiz sayılabilecek kireçli, tuzlu ve sahil arazileri bu ağacın yetişmesi için uygundur. Ekimi bahar aylarında yapılmalı. Üretimi yarı odunlanmış çelik ve kök çelikleri ile yapılabilir. Öte yandan tohumla da yapılabilir ancak bu biraz daha zahmetli ve başarı oranı nispeten daha düşük olan bir yöntemdir. Özellikle bitkinin çok yavaş büyüdüğünü göz önüne aldığımızda, bu çok sabır isteyen bir iştir.

Nisan ayına gelirken ağaçtan alacağınız çeliklerin, yaklaşık 8 cm uzunluğunda ve çapraz şekilde kesilmiş olması gerekir. Daha sonra bu kestiğiniz çelikleri başka bir işleme maruz bırakmadan torf kum karışımına dikilebilir. Kök salım işlemini hızlandırmak için mini bir seralama yöntemi kullanılabilir. Bunun için bir pet şişeyi ortadan ikiye kesere içine kök çelik ekilebilir ve daha sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak için ağzı bir torba ile kapatılabilir. Ancak ağzını kapatmadan önce yeterince sulama yaptığınızdan emin olun. Günde en az bir kere temiz havayla temas edebilmesi için ağzının açılması gerekir. Herhangi bir filizlenme görüldüğü anda bitkiyi bu pet şişelerden derinlemesine inebileceği ve kökleri için yeterli büyüklüğe sahip 20-25cm’lik bir saksıya alınabilir. Katı ve organik gübreler, bitkinin gelişimi için çok etkilidir. Eğer bu konuda tecrübeniz yoksa, gül gübresi kullananız iyi bir tercih olacaktır. Toprağını çapalayarak havalandırmak, nemli kalması için sulamadan sonra üzerine kuru yapraklar atmak da çok etkili bir yoldur.

Bunada Göz At  Susam Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Hatmi Ağacının Bakımı Nasıl Yapılır

Bahçeniz için rengarenk bir güzellik yaratabilmesinin yanında, şifalı olduğu bilinen Hatmi bitkisinin bakımı nasıl yapılır?

Bitkiniz kök salmaya başladı ve artık geriye kalan ona bakım yapmaksa, işiniz daha kolay olacaktır. Hatmi bitkisi mantar enfeksiyonları ve benzer hastalıklara karşı dirençli olduğundan, çok fazla bakım ihtiyacı duymayacaktır. Ancak yaz aylarında özellikle çiçeklenmeye başladığı dönemde su ihtiyacı duyacaktır. Kışın sulamanıza gerek yok ancak illa sulamanıza gerekecekse, bitkinin ölmesine sebep olabilecek kadar soğuk olmamasına dikkat edin.

Eğer bitkiyi saksıda yetiştiriyorsanız, saksı tabağı kullanmanıza gerek yoktur. Bitkinizin yeterince büyüdüğünü ve saksı değişimi yapılması gerektiğini düşünüyorsanız İlkbahar aylarını tercih edin ve köklerini topraktan temizlemeyin.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Son zamanlarda en çok aratılan sorulardan birisi, hatmi çiçeğinin faydalarıdır. Hatmi çiçeğinin faydalarından kısaca bahsetmek gerekirse:

  • Kuru öksürük için tedavi edici özelliği vardır.
  • Mide hastalıkları arasında yer alan ülser, gastrit gibi pek çok rahatsızlığı yatışrırır.
  • Antioksidan özelliği sayesinde, soğuk mevsimlerde ortaya çıkan enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır.
  • Yapraklarındaki organik bileşenlerin doğal bir ağrı kesici olma özelliği vardır.
  • Çiçeğinden elde edilen çaylar, sakinleştirici ve uyuşturucu özellik olması sebebiyle uyku problemi olan kişiler tarafından kullanılır.
  • Bağırsaklar için idrar sökücü ve böbrek iltihapları için kullanılır.

 


Yorumlar

  • Muzaffer Korkmaz

    bahçemde 5 adet Hatmi ağacı var. Ancak bu agaçlarda çiçeklenme sorunu yaşıyorum. Birde hepsi beyaz. Hatmi Ağaçlarına aşılama yapılamaz mı? yapıla bilirse hangi aşı türü uygundur? Aşı Zamanı hangi aylar olmalıdır? Şimdiden teşekkürler.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL