Hayıt ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Hayıt ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Akdeniz ve Çin’e özgü olan hayıt ağacının bilimsel adı vitex agnus castus’dur. Mine çiçeği familyasında yer alır ve vitex cinsi bir türdür. Romalılar zamanında şifalarının keşfedildiği ve ülkemizin her yanında bulabileceğimiz hayıt ağacı yetiştirmek isterseniz, hayat ağacı nasıl yetiştirilir isimli yazımız size göre.

Tohumla hayır ağacı nasıl yetiştirilir? Bu bitki hiç de nazlı değildir ve çimlendirmek için ek bir çaba sarf etmeniz gerekmiyor. Tohumların dış kabukları çok sert olduğu için öncesinde törpüleyin ve çimlendirmek için çam-toprak karşımı topraklarda nemli tutun ve 4-5 yapraklı olana kadar aktarım yapmayın. Daha sonra küçük fideleri 11×22 tüplere alın ve güneşli bir ortamda bekletin.

Hayıt ağacı çoğaltmanın bir diğer yolu da dikimdir. Köklendirme yapacağınız dal yaklaşık 30-35 cm uzunluğunda seçin. Dalın ucundaki çiçekli kısmını kesin. Çiçek sabah güneşi alsın ancak öğle güneşinde gölge kalacak bir yerde dursun. Bunun için doğuya bakan bir duvar dibi uygun tercihtir. Kesimin dibinde kök oluşmaya başladığında, fidanlarınızı bahçeye alabilirsiniz.

Çalı veya küçük ağaç olarak kabul edilen hayıt ağacı, 3 ila 5 metre genişliğinde ve 5-6 metre uzunluğunda olabilirler. Ağacın kelebekleri ve arıları kendine çekme gibi bir özelliği de var.

Hayıt Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Hayıt ağacının özellikleri nelerdir? İşte hayıt hakkında bilmeniz gereken her şey:

Hayıt ağaç ( Vitex agnus-castus), yaz aylarında kümeler halinde çiçek açan bir çalı ağacıdır. Budamak bir gereksinim değil ve budanmadığı takdirde 5-6 metre kadar büyüyebilir ve vazo şeklinde bir görünümü vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ilginç rivayetlerden ötürü ağaca iffetli ağaç denir ancak ağaç 1600’lü yıllardan sonra ülkeye girdiği için bu hikayelerin gerçekçilik ihtimali yoktur.

Ağacın yaprakları kenevir ağacına (Cannabis sativa) çok benzer beş yapraklıdır. Uzun zaman önce faydalı olduğu anlaşılan ağacın çiçekleri, günümüzde ilaç olarak da kullanılmakta. Ağacın çiçeklerinin kokusu adaçayına benziyor ve salkım adı verilen mor çiçek kümeleri leylakla karıştırılabilir. Çiçeklerin içinde yer alan tohumları da tıpkı karabibere benzer. Ağaç soğuk iklimlerde aşırı soğuklarda donabilir ancak köklerinden tekrar geri canlanabilir.  Çoğu çalıda olduğu gibi hayıt ağacı için de en iyi dikim zamanı ilkbahar aylarıdır ve kış uykusundan önce köklerinin sağlamlaşması için bolca zamanı olur.

Bunada Göz At  Leylak ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Fidanlıklar bazen ana gövdelerin bazılarını ve alt dalların tamamını kaldırarak bitkiyi küçük bir ağaca dönüştürür; ancak yeniden büyüdüğünde çok gövdeli bir çalı şeklini alır. Şekli ve boyutu kontrol etmek ve dallanmayı teşvik etmek için yıllık olarak budanması gerekebilir. Ayrıca çiçekler solduğunda çiçeklerin kesilmesi gerekir.

Hayıt Ağacı Çeşitleri:

  • Abbeville Blue
  • Alba
  • Shoal Creek
  • Rosa Ann

Hayıt Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Hayıt ağacı yetiştirmek niyetindeyseniz, bilmeniz gereken çok fazla şey yok ancak işinizi şansa bırakmamanız için hayıt ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktalarını sıraladık:

  • Hayıt ağaçları güneşi çok sever ve odunsu bir gövdeye sahip fidan olduklarından itibaren tamamen güneş alan bölgelere ekilmeliler. Topraklarının gevşek ve iyi drene edilmiş olması gerekir ve ideal pH değeri 5.6 ve 7.5 arasıdır. Sert toprakları çapalayarak bitkiye uygun hale getirebilirsiniz.
  • Suyun kökünde toplanmasına izin vermeyin ve suyun akıp gittiği bölgeleri tercih edebilirsiniz. Bu çalı asidik ila hafif alkali toprakları idare edebilir, ancak köklerin etrafında çok fazla nem tutabileceğinden çok zengin toprağı sevmez. Akdeniz bölgelerine özgü olan bu bitki, nispeten kuru toprağı tercih eder. Kumlu veya kayalık topraklar onun için sorun değildir.
  • Çoğu bölgede, bir hayıt ağacını kurulduktan sonra sulamanıza gerek kalmaz. Aslında, çok fazla su tuttukları için organik malç kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Hayıt ağacını çok fazla gübrelemeniz gerekmez. En fazla, bir veya iki yılda bir genel amaçlı dengeli bir gübre uygulaması yeterli olacaktır.
  • Soğuk iklimlerde, bu bitki genellikle kıştan hemen önce toprağa doğru budanır.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL