Horoz ibiği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Horoz ibiği çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Horoz ibiği çiçeği, ülkemizde en çok yetiştirilen bitki türlerinden biridir. Horoz ibiği çiçeğini yetiştirmek isteyen kişiler sıklıkla horoz ibiği çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sıklıkla sormaktadırlar. Horoz ibiği çiçeği, oldukça gösterişli çiçeklerden biridir ve fiziki yapısı ile bütün dikkatleri üzerine toplamaktadır.

Horoz ibiği çiçeği, genellikle güneşli ve yarı gölgeli ortamlarda yetişmektedir. Horoz ibiği çiçeğinin boyu genellikle 25 ila 30 cm arasında seyretmektedir. Ancak bakılma koşullarına göre horoz ibiği çiçeğinin boyu 90 ila 100 cm’ye kadar büyüyebilmektedir. Horoz ibiği çiçeği bitkisinin çiçekleri, türüne ve genlere bağlı olarak kırmızı, turuncu, pembe, mor ve altın renklerinde olabilir. Çiçekler genellikle kadifemsi bir yapıya sahiptir. Çiçekler, genellikle demetler halinde ve buruşuk şekilde bulunurlar. Horoz ibiği çiçekleri, güneşli ve sıcak ortamlarda yetişmektedirler. Sürekli güneş almakta olan horoz ibiği çiçeğinin bol bol sulanması gerekmektedir. Bu sayede kavurucu sıcaklara dahi dayanıklılık gösterebilir. Horoz ibiği çiçeğinin ana vatanı Hindistan’dır. Bu çiçek, tüm dünyaya Hindistan ülkesinden yayılmıştır. Peki horoz ibiği çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Horoz İbiği Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Horoz ibiği çiçeği özellikleri dendiğinde ilk olarak akıllara tabii ki bu bitkinin, horoz ibiğini andıran çiçekleri gelmektedir. Diğer özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Horoz ibiği çiçeği, genellikle yaz aylarında veya sonbahar aylarında çiçek açmaktadırlar. Ancak bu durum değişebilir. Özellikle ev içerisinde, saksıda yetişen horoz ibiği çiçeklerinin diğer mevsimlerde de çiçek açtığı gözlemlenmiştir.
  • Horoz ibiği çiçekleri haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kesin olarak çiçekli geçirmektedirler. Horoz ibiği çiçeği bitkisinin çiçek renkleri, genlere bağlı olarak sarı, kırmızı, altın, mor ve turuncu renklerinde olabilirler.
  • Horoz ibiği çiçeği en hızlı büyüyen bitki türleri arasındadır. Öyle ki bir horoz ibiği çiçeği, tohum olarak ekildikten sonra 60 gün içerisinde çiçek vermeye başlayacaktır.
Bunada Göz At  Kartopu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Horoz İbiği Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Horoz ibiği çiçeği yetiştirmenin püf noktaları ile siz de sağlıklı bir halde horoz ibiği çiçeği yetiştirebilirsiniz. Peki nedir bu püf noktalar?

Horoz ibiği çiçeği yetiştirmesi en kolay çiçek türlerinden biridir. Tohum ila çoğaltılan çiçeklerden biri olan horoz ibiği çiçeği, güneşi seven türlerden biridir. Bu nedenle henüz fideyken sağlıklı gelişmesi açısından doğrudan güneş alan bir yere konulmalıdır. Horoz ibiği çiçeği, ayrıca suyu da seven bitki türlerinden biridir. Sürekli güneş alıp suyu buharlaştırdığından, bol bol sulanması gerekmektedir. Soğuğa dayanıklı olmayan horoz ibiği çiçeğinin bahçede yetiştirilmesi uygu değildir. Tam bir saksı çiçeği olduğunu söylemek mümkündür. Toprak seçimi sırasında bol vitaminli ve killi toprak kullanılması faydalı olacaktır. Ayrıca horoz ibiği çiçeği bitkisinin çiçek verme zamanlarında isteğe bağlı olarak gübre takviyesi yapılabilir.

Horoz ibiği çiçeğinin sulama zamanının gelip gelmediğini öğrenmek için toprak testi yapabilirsiniz. Öncelikle bitkinizin toprağına serçe parmağınızı sokun. Eğer bitkinin tabanı nemli ise sulamanıza gerek yoktur. Eğer kuru ise bitkinizi sulamanız gerekmektedir. Horoz ibiği çiçeğini çoğaltmak isterseniz çiçeklerden dökülen yuvarlak, nohut şeklinde tohumları kullanabilirsiniz. Tohumları yeni saksıya ektiğinizde aralarında en az 4 ila 5 cm mesafe olması gerekmektedir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL