Japon akçaağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Japon akçaağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Akçaağaçgiller ailesinde yer alan Japon akçaağacı; Çin, Kuzey- Güney Kore ve Japonya’da yetişmektedir. Japon akçaağacı doğal ortamında on beş metreye kadar uzayabilmektedir. Kabuk rengi hâkî, kahverengi tonlarındadır. Yüzeyi pürüzsüzdür. Kış günlerinde yapraklarını dökmektedir. Bahar günlerinde çiçeklerini açar. Ilıman iklim kuşaklarında kolayca yetiştirilebilir. Çiçekleri pembemsi veya soluk sarı tonlarındadır. Soğuk ve bol rüzgârlı ortamlarda bulunmaması gerekir. Zira bu koşullar gelişimini olumsuz etkilemektedir. Tohumlarıyla da çoğaltılabilir. Başka bir yöntem de daldan köklendirme yöntemiyle çoğaltılır. Bit, tırtıl, güve gibi böcekler Japon akçaağacın baş düşmanı haşerelerdir.

Don, yanık gibi iklimsel olaylarda Japon akçaağaçlarını çok olumsuz etkilemektedir. Yanlış saksı seçimi, yanlış ve yetersiz gübreleme, sulama miktarının iyi hesaplanmaması, yanlış budama stili Japon akçaağacınıza zarar verecektir. Japon akçaağacınız bahçeniz, ofisiniz, eviniz için çok zarif bir dekorasyon sağlar. Son yıllarda popüler olan saksı çiçeği ve minyatür ağaç yetiştiriciliği günden güne önem kazanmaktadır. Evinizde, ofisinizde her zaman ilgilenebileceğiniz, rahatlatıcı bir aktivitedir. Sizde Japon akçaağacı yetiştirerek hem rahatlatıcı bir hobi hem de şık bir dekorasyona sahip olursunuz. Sevdiklerinize filizlendirdiğiniz Japon akçaağaçlarınızı hediye edebilirsiniz. Saksı da bitki yetiştiriciliği en rahatlatıcı hobilerden biridir. Japon akçaağaçları uzak doğunun mistik ve ruhani havasını evinize, bahçenize taşır.  Kendi emeklerinizle büyüteceğiniz Japon akçaağaçları vazgeçilmeziniz olacak. Kendi doğal ortamında on beş metreyi bulabilen Japon akçaağaçları saksıda yetiştirildiğinde, saksının izin verdiği ölçüde büyüyecektir. Böylece Japon akçaağacınızı konumlandırırken yer problemi yaşamazsınız. Evinizde, ofisinizde, bahçenizde minyatür orman havası yaratır. O zaman artık Japon akçaağaç nasıl yetiştirilir? Yetiştirilirken nelere dikkat edilir, bakımları nasıl yapılır? Ve ne türlü önlemler alınmalıdır? Gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Japon Akçaağacı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Japon akçaağacı bakımı nasıl yapılır? Ilıman iklimlerde kolayca yetişen Japon akçaağacı soğuk ve bol rüzgârlı alanlarda yer almaması gerekmektedir. Bu tür atmosferik koşullar gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bit, tırtıl, güve gibi böcekler Japon akçaağacın baş düşmanı haşerelerdir. Don, yanık gibi mevsimsel olaylarda Japon akçaağaçlarının büyümesi çok olumsuz etkilemektedir. Atmosferik olayların yanı sıra yanlış saksı seçimi, yanlış ve yetersiz gübreleme, sulama miktarının iyi hesaplanmaması, yanlış budama stili gibi beşerî etmenlerde   Japon akçaağacınıza zarar verecektir. Japon akçaağaç büyümenin gerçekleştiği uyanma döneminde bol suya ihtiyaç duyabilir. İlk on yılda birkaç yılda bir saksısı uyanma dönemi öncesinde değiştirilmelidir. Tohumları kullanılarak çoğaltılabilmesi için tohumların bir iki gün sıcak suda bekletilmesi gereklidir. Başka bir yöntem de daldan köklendirme yöntemidir. Kesilen dallar su içerisinde köklenene kadar bekletilir ve köklenen fide saksıya dikilmeye hazırdır.

Bunada Göz At  Sekoya Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Japon akçaağacı bakımının püf noktaları ve tavsiyeler

Japon akçaağaç bakımı yapılırken mevsim döngüsü, atmosferik olaylar, iklim şartları, budama, gübreleme ve vitamin takviyesi, sulama, toprak durumu şartları dikkat edilmesi gereken noktalardır.  Toprağın nemlilik oranına ve yaprakların canlılığına göre su verilmelidir. Fazla su verdiğiniz de suyu hemen tahliye etmelisiniz. Atmosferik olaylara direkt maruz kalmamalıdır. Mümkünse oda sıcaklığında konumlanmalıdır. Toprak yeterince Japon akçaağacınızı beslemiyorsa takviye olarak gübre, ekstra olarak da vitamin kullanılmalıdır.  Kuruyan dallar dikkatlice kesilmelidir. Kesilen bölgelerin hava almaması için naylon, mum gibi hava geçirmeyen malzemelerle mühürlenmelidir. Büyüme hızına göre saksısı büyütülmelidir. İlk on yılda birkaç yılda bir saksısı uyanma dönemi olan bahar aylarında değiştirmelidir. Bu püf noktalarına dikkat ederseniz Japon akçaağacınız sorunsuz, hızlı ve verimli bir şekilde büyüyecektir. Japon akçaağacınız emeğinizle büyüyen bir ağaçtır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL