Kadife Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kadife Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Top şeklinde ikonik bir çiçek türü olan kadife çiçekleri, çok uzun zamandır balkon ve bahçelerin en popüler çiçekleri arasındadır. Marigold olarak da bilinen bu çiçeği sıcak havalarda yetiştirmek çok daha kolay ve zahmetsizdir. İşte kadife çiçeği nasıl yetiştirilir merak edenlerin bilmesi gerekenler:

Kadife çiçeğini tohumdan büyütmek kolaydır ve hızlı bir şekilde filizlenir. Birkaç gün içinde çimlenir ve yaklaşık 8 hafta içinde çiçek açar. Son don tehlikesi geçtikten sonra tohumları doğrudan kompost toprağa ekin. Ekimden sonra tohumları en az 3 cm aralık olacak şekilde sulayın ve iyice sulayın. Filizlenen tohumlar en az 20-25 cm aralıklarla ekilmelidir. Kadife çiçeği çoğaltmak için tohum yerine fide de kullanabilirsiniz.

Fide ile kadife çiçeği nasıl yetiştirilir:

Bu yönteme köklendirme de denir. Peyzaj makası veya bahçe makası ile fidelerin köklerini fışarı çekerek fide alabilir ve doğrudan toprağa ekebilirsiniz. Kompost toprağa ekilen fideler köklenene kadar sıcak alanlara ihtiyaç duyarlar. Ayrıca köklerin toprağı sürekli nemli olması gerekir ve köklenene kadar takip edilmelidir.

Fideler genellikle çimlenmeden kısa bir süre sonra çöker veya büyüdüklerinde ana bitkinin bodur ve zayıf bir versiyonudur. İlkbahar ortalarında dikim zamanında kadife çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, son donma tarihinden yaklaşık elli gün önce iç mekanlarda yapabilirsiniz. Kadife çiçeği tohumlarının çimlenmek için güneş ışığına ihtiyacı yoktur, ancak sera kapağı görevi gören şeffaf plastik kapaklar işe yarar. Doğrudan toprağa ekilen kadife çiçekleri, yabani otlar tarafından boğulabilir.

Kadife Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Bilinen yaklaşık 50 tür kafide çiçeği vardır ancak genel hatlarıyla benzer bitkisel özelliklere sahiplerdir. Peki kadife çiçeğinin özellikleri nelerdir:

Kadife çiçeği çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir çiçektir ve kuru havalara karşı dirençlidir. Genelde yağıştan elde ettikleri sular ile beslenebilirler ancak aşırı kuraklıklarda sulanmaya ihtiyaç duyabilirler. Suya ihtiyaç duyduklarında yaprakları sararmaya başlar ve bu sayede su ihtiyaçlarını anlatabilirler. Kökleri aşırı sulanmaya karşı dayanıklı değildir ve kolayca kuruyabilir.

Bunada Göz At  Nergis nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Bazı çiftçiler, bahçelerinin çevresine bu çiçekleri dikerler. Sebebi ise, bitkilerin tozlanmasını sağlayan birçok faydalı böcekleri ve uğur böceklerini kendine çekebiliyor olması. Ancak buna ek olarak lahana kurtları, beyaz sinekler ve domates kurtları gibi istenmeyen böceklere de sebep olabilirler. İç mekanlarda yetiştirilmeye uygun, 15 cm ila 90 cm arasında değişen boyları vardır ve tamamen güneş görmeleri gerekir. Çiçeğin ağırlıklı renkleri sarı ve turuncu tonlarındadır. Bazıları kırmızı, altın, bakır ve pirinç tonlarında da olur. Yaklaşık 50 adet türü olan bitkinin en popüler 3 tanesi şunlardır:

  • Tagetes patula (Fransız kadife çiçeği): Yerel fidanlıklarda bulunan en yaygın tür, bunların boyutları 15 ila 90 cm uzunluğunda ve 15 ila 22 cm genişliğindedir.
  • Tagetes erecta (Afrika kadife çiçeği): Bunlar en uzun kadife çiçeği çeşididir ve yüksekliği 120 cm’ye kadar çıkabilir. Çiçek büyüklükleri neredeyse pinpon topu kadardır.
  • Tagetes tenuifolia (Signet kadife çiçeği): 30 cm uzunluğa ve genişliğe kadar büyüyen dik yıllıklar. Çiçek başları tek ve genellikle 2.5 cm boyutundadır. Saksı kadife çiçeği olarak da Calendula, çoğu insanın bildiği yaygın sarı ve turuncu kadife çiçeklerine benzemez ancak genellikle tıbbi amaçlar için yetiştirilen bir bitkidir. Meksika tarhunu ile ( Tagetes lucida ) akrabadır, ancak esas olarak mutfak ve tıbbi kullanımlar için yetiştirilir.

Kadife Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Bahçesinde veya balkonunda bu bitkiden yetiştirmek isteyenler için kadife çiçeği yetiştirmenin/bakımının püf noktaları nelerdir maddeler halinde sıraladık:

  • Bu çiçekler zengin gübreli topraklara ihtiyaç duymazlar ancak çok fazla güneşe ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bu bitkiler sulanırken yapraklarına su gelmemesi gerekir. Bu yüzden sulamanın alttan yapılması gerekir. Fazla sulamada kökleri kolayca çürüyebilir. Genel anlamda yağmur suyu ile yaşayabilirler ancak kuraklık zamanında sulamayı geciktirmemeniz gerekir. Yoğun yağışlardan korumasına dikkat edin, aksi halde çiçekleriniz ölebilir.
  • Kadife çiçeğinin çok fazla çiçek açmasını istiyorsanız, ölmekte olan çiçekleri düzenli olarak kesin. Böylece bitkinin daha fazla çiçek açması için teşvik etmiş olursunuz.
  • Kadife çiçeğini en çok zorlamayan şey, yabani otlardır. Yabani otlar toprağın üst kısmını kapatarak beslenmesini engelleyebilir veya köklerine sarılabilir. Bu yüzden azotlu gübreler otlanmayı teşvik edeceğinden kullanılmamalı.
  • Kadife çiçeği genel olarak çok az zararlı veya sorunludur, ancak örümcek akarlarıve yaprak bitleri bazen bitkileri istila eder. Genellikle bir veya iki hafta boyunca iki günde bir tekrarlanan bir su spreyi veya böcek öldürücü ilaç uygulaması sorunu çözecektir. Bazen, koşullar çok ıslaksa, kadife çiçeği külleme gibi mantar hastalıklarından Mantar sorunlarını önlemek için, kadife çiçeği yapraklarını ıslatmaktan kaçının, yabani otları uzakta tutun ve iyi drene edilmiş toprağa ekin.
  • Kadife çiçekleri tam güneş ışığında büyür ve genellikle çok sıcak yazlara dayanabilir. Afrika ve taşlı kadife çiçeği kuraklığa dayanıklıdır, Fransız kadife çiçeği ise ıslak koşullara daha toleranslıdır.
  • Kadife çiçekleri, toprakları konusunda çok seçici değildir, ancak orta derecede verimli, iyi drene edilmiş topraklarda en iyi performansı gösterirler. Killi toprağa veya iyi süzülmeyen bir alana ekilirse, beklendiği gibi performans göstermeyebilirler.
  • Dikim sırasında 5-10-5 gübre eklenebilir, ancak tamamen isteğe bağlıdır. Yerde yetiştirilen kadife çiçekleri genellikle gübre gerektirmez. Aslında, büyüme aşamasında gübre uygulanırsa, çiçek üretimi pahasına yeşillik büyümesini artırabilir. Kaplardaki kadife çiçekleri, ara sıra sulanan seyreltilmiş sıvı gübreden yararlanabilir.
Bunada Göz At  Gelin Duvağı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL