Kalanşo Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kalanşo Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Kalanşo çiçekleri, evinizde yetiştirebileceğiniz, onlarca farklı renk kombinasyonuna sahip şirin çiçeklerdir. Doğru koşullar oluştuğunda yılın her günü tomurcukları olur çiçekler açar. Kalanşo çiçeği çoğaltmak ve tohumla yetiştiricilik yapmak için iki farklı seçeneğiniz mevcuttur. İnternetten veya kalanşo çiçeği olan bir tanıdığınızdan tohum satın aldıysanız, kalanşo çiçeği nasıl yetiştirilir yazımızdan sonra her şeyi bileceksiniz.

İlk olarak kalanşo çiçeği çoğaltma yöntemi nasıl uygulanır? Mevcut bir çiçekten bahar ayında bir kesim alın. Dikim yapacağınız dalda 2 adet yaprak kalsın ve diğer tüm yaprakları soyun. Yaklaşık 5 cm uzunluğundaki bu dalı dikmeden önce, nasırlaştırma denilen işleme tabi tutmanız gerekir. Yani, bir kâğıt havlu ile sarın ve birkaç gün kurumaya bırakın. Kesimin toprağa dikeceğiniz sapını köklendirme hormonuna batırın ve dibinde drenaj delikleri olduğuna emin olduğunuz bir saksıya dikin. Killi topraklar, çiçekler için uygun seçimdir çünkü kolay nefes alırlar.

Toprağın çok fazla nem tutmaması için, kesim için iyi drene edilmiş toprak elde etmek çok önemlidir. En iyi sonucu alabilmek için %60 turba, %40 perlit karışımı deneyebilirsiniz. Daha sonra saksıyı plastik bir torba ile örtün ve nemli kalmasını sağlayın. Saksıyı ara sıra aydınlık alanlara bırakın ve sulayın. Çiçeğiniz köklenene kadar aydınlık alanlara ihtiyaç duyacaktır2-3 hafta sonra kökler büyümeye başlamalıdır. Bu noktada, saksıyı hala güneşli bir yerde tutarak ve toprak kuruduğunda haftada bir kez sulama yaparak üzerini açabilirsiniz.

Eğer tohumdan kalanşo çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, ilkbahar aylarında ılık suda çimlendirdiğiniz toprakları doğrudan drene edilmiş topraklara ekebilir ve filizlenene kadar toprağını nemli tutabilirsiniz.

Kalanşo Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Kalanşo çok yıllık otsu çiçeklerdendir. Kalın ve değişken renklerde tüylü yaprakları vardır ve hassas bir bitkidir. Kuşkusuz saksılarda yetiştirilebilecek en ideal çiçeklerden biri olan kalanşo çiçeğinin özellikleri şu şekildedir:

Bunada Göz At  Açelya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kalanşo çiçeğinin orijinal adı kalanchoe blossfeldianadır. Yapraklarının kenarları tarak gibidir ve renkleri koyu yeşildir. Sulu, çok yıllık bir bitkidir ve ev çiçeklerine oranla çok uzun yaşarlar. Bu parlak, kırmızı, pembe veya sarı çiçek kümeleri, haftalarca canlı renklere sahip olurlar. Anavatanları Madagaskar’dır ve en fazla 45 cm büyürler. Kısmen güneşli ortamları severler, düşük bakıma ihtiyaç duyarlar ve kuru topraklara nispeten dayanırlar. Kışın yaprak dökmezler ancak soğuk havalara karşı dirençsizlerdir. Kalanchoe bitkilerinin çoğu büyük, kalın ve etli yapraklara ve çok sayıda gövdeye sahiptir.

Kalanşo Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kalanşo çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Aşağıda sıralanmış ışık, toprak, su, nem ve gübre ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, sağlıklı kalanşo çiçekleri yetiştirebilirsiniz.

  • Işık: Kalanşo bitkilerinin çiçek açmak için çok fazla güneş ışığına ihtiyacı vardır, bu nedenle bol miktarda parlak, doğal ışık alan bir odada tutulmalıdırlar. Yaprakları kavurup bitkinin çiçek açmamasına neden olabileceği için bunları pencere kenarlarına veya doğrudan güneş ışığına yerleştirmekten kaçınmalısınız.
  • Toprak: Bir Kalanşo çiçeği en iyi şekilde drene edilmiş toprakta büyür, bu nedenle yüzde 50 saksı toprağı ve yüzde 50 kaktüs karışımı veya yüzde 60 turba yosunu ve yüzde 40 perlit karışımı gibi çok fazla nem tutmayan bir karışım alın veya kendiniz yapın. Doğru drenajı sağlamak ve aşırı nemli bir ortamdan kaçınmak için, su tutmayan bir toprağa ihtiyacı olacaktır.
  • Sulama: Kalanşo çiçeği, minimum suyla iyi sonuç verir ve yalnızca birkaç haftada bir tam bir doygunluk gerektirir. Kış aylarında bu sulama oranı daha az olmalı. Sulamalar arasındaki zaman diliminde toprağın kurumuş olması gerekir. Aksi takdirde kökleri aşırı suya bağlı olarak çürür. Parmağınızı toprağa batırarak sulamaya hazır olup olmadığına emin olabilirsiniz.
  • Sıcaklık ve Nem: Kalanşo çiçeği için çevre önemlidir, ancak diğer iç mekan bitkileri kadar seçici değildir. Genel olarak, 15 ila 30 derece arasında değişen sıcaklıklarda yaşar ve çok fazla neme ihtiyaç duymazlar.
  • Gübre Çoğu çiçekli bitki gibi, kalanşo da gübreden yararlanabilir. Bu özellikle çiçeklenme döneminde önemlidir, bu nedenle ilkbahar ve yaz aylarında her ay dengeli bir gübre karışımıyla besleyin.
  • Gövdelerindeki ölü veya solmuş çiçekleri kesin. Kalanşo, yıl boyunca rastgele zamanlarda çiçek açar, ancak gerektiğinde başlarının kesilmesi, güçlü üretimin sürdürülmesine yardımcı olabilir. Bitki çiçekler arasındaki dinlenme dönemindeyken sulamayı azaltın.
Bunada Göz At  Sıklamen çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL