Katalpa ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Katalpa ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Katalpa ağacı nasıl yetiştirilir? Yaygın olarak süs olarak yetiştirilen katalpa ağacı, iri bir gövdeye, geniş dallara ve yüzlerce çiçek verme özelliğine sahiptir. Genel olarak süslü bahçelerin yol kenarları veya belediye parklarında sıklıkla karşımıza çıkan katalpa ağaçları, çok soğuk iklimlere karşı fazla dayanıklı değillerdir. Çiçek açtığı zamanlarda çevresinde hoş bir koku yaydıkları bilinir. Sigara ağacı veya pipo ağacı olarak bilinen bu ağaçlar, çoğu süs ağacına göre daha kalın bir gövdeye ve iri yapraklara sahiptir.

12 ila 21,5 metre uzunluğunda, kemerli kanopileri ve ortalama 60 yıllık ömrü olan katalya ağacı nasıl yetiştirilir?

Bu ağaç türü, her türlü toprak koşullarına uyumludur. Çok fazla güneş gören veya çok fazla gölgelik olan alanlar dahil her yerde büyüyebilirler. Katalpa ağacı yetiştirmek için tohum ve çelik yöntemi kullanılabilir. Her iki yöntemde de herhangi ön işlem yapmanıza gerek kalmadan doğrudan toprağa ekim yapabilirsiniz. Ektiğiniz tohumlar, 20 gün içinde filizlenir. Her toprakta yetişseler de nemli topraklarda daha hızlı ve kesin büyüme şansları bulunur. İri yapraklı bu ağaç, soğuk havalara karşı fazlasıyla hassas olabilir ve ilk ekildiği yıl ki donlardan korunması gerekir. Aynı zamanda rüzgâr da iri yapraklarından ötürü kırılmalarına sebep olacağından sağlamlaştırılması gerekebilir.

Katalpa Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Katalpa ağacı genel hatlarıyla basit ve kolay bir bitki türü olarak kabul edilebilir. Katalpa ağacının özellikleri şunlardır:

  • Katalpa ağacının bir meyvesi yoktur ancak bahar aylarında çok fazla çiçek açar ve çevrelerinde hoş bir koku yayarlar.
  • İlk dondan veya sonbahar mevsimlerinden sonra yaprak dökmeye başlayan katalpa ağaçları, aynı zamanda tohumlarını da dökerler.
  • Çiçekleri trompete, yaprakları kalbe, meyveleri ise taze fasulye sebzelerine benzer.
  • -15 derecenin altındaki sıcaklıklara karşı savunmasız kalırlar. O yüzden çok soğuk iklimlerde yaşama şansları düşük olacaktır.
  • Sulama ihtiyaçları, dikildikleri topraklara ve iklime göre değişir.
  • Yapraklar ok şeklinde ve parlak parlak yeşildir. Sonbaharda, soğuk hava ve soğuk rüzgarlar geldikçe düşmeden önce parlak sarı-yeşile döner. Çiçekler ilkbaharda açar.
  • Güzel çiçekleri ve bakla benzeri ilginç meyveleri olan yumuşak yuvarlak bir ağaçtır. Bitki balıkçılar için ilginç bir kullanım alanına sahiptir ve arazi ıslahı için önemli bir ağaçtır. Gölgeden mahrum olan alanlarda serinlik sağlamak için kullanılabilir.
Bunada Göz At  Turunç Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Katalpa Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Katalpa ağacı nasıl yetiştirilir? Açıkçası bu ağacı yetiştirmek için çok fazla botanik bilgisine sahip olmanız gerekmez. Katalpa ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları sayesinde sorunsuz bir gelişim sağlayabilirsiniz. Bu püf noktaları şunlardır:

  • Büyüyen Katalpa ağaçları dikmek için parlak güneşli bir yer seçin.
  • Bitki kuru ve elverişli olmayan toprakları tolere edebilmesine rağmen ideal olarak toprak nemli ve zengin olmalıdır.
  • Düşük fosfor ve yüksek potasyumlu gübreler sayesinde hızlı büyüdüğü gibi, uzun ömürlü olacaktır.
  • Kök topun iki katı ve iki katı genişliğinde bir çukur kazın. Kökleri deliğin kenarlarına kadar kabartın ve etraflarını iyi işlenmiş toprakla doldurun.
  • Düz büyümeyi sağlamak için genç ağaçlarda kazık kullanın. Bitkiyi iyice ve kurulana kadar her hafta sulayın.
  • Ağaç köklendikten sonra suya yalnızca aşırı kuraklık dönemlerinde ihtiyaç duyulur. Katalpa Ağacı Bakımı İyi büyümeyi teşvik etmek için genç ağaçlar budanmalıdır. Dikimden bir yıl sonra ilkbaharda budayın.Ağaç olgunlaştıktan sonra, düşük büyüyen dalların bitkinin altındaki bakımı engellemesini önlemek için budamak gerekir. Bunlar sert ağaçlar ve çok fazla fidan ilgisi gerektirmiyor. İlkbaharda sağlığı geliştirmek için dengeli bir gübre ile gübreleyin. İlk bir yıl içerisinde budanmamaları gerekir. Budamaları sadece alt dallarında olacak şekilde, bitki makası ile yapılmalıdır.
  • Hemen her tür toprakta yetişmelerine karşın, sulama ihtiyaçları bulundukları bölgeye göre değişecektir. Eğer toprak fazla kuruysa, 10-15 gün arayla sulanmak gerekir.
  • Saksılardan çıkan fidanları birbirine en az 5 metre mesafelerle dikmeye özen gösterin.w

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL