Kayısı ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Kayısı ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı Sebze & meyve

Türkiye’nin en güzel meyvelerinden birisini veren kayısı ağacı, başta Malatya olmak üzere benzer iklimlere sahip şehirlerde üretimi sağlanmaktadır. Peki kayısı ağacı nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıldır? Kayısı ağacı yetiştiği yerlerden belli olduğu üzere nemli ortamları sevmektedir. Bol güneşten faydalanan bir ağaç çeşididir. Bu imkanlar doğrultusunda verimli bir şekilde yetişebilir. Budama yapılırken profesyonel birinden yardım alınması gereklidir. Güvenli ve sert olmayan bir şekilde budama yapılması gereklidir. Dallarının verimli bir şekilde güneş alacağı yere doğru yatırılması gereklidir. Bir kayısı ağacının boyu 5 ile 5,5 metre arası olmalıdır. Kayısı ağaçları dikilirken genellikle yamaçlar tercih edilmesi gerekmektedir. Diğer türlü ilkbaharda yaşanan donlardan etkilenebilir. Kayısı ağacı yetiştirilirken nemsiz ve kuru bir iklim tercih edilmelidir. Bu şekilde verdiği kayısılar daha lezzetli olmaktadır. Nemli ortamlarda yetiştirilmeye çalışılırsa verdiği meyvelerde çil hastalığı görülebilir. Verdiği kayısılar yetişmeye başladığı zamanlarda bol sulama gereklidir. Sularken kayısı ağacının köklerine yakın bir sulama yapılmalıdır. Belirli aralıklarla sulanması gereklidir. Alacağından fazla sulama yapmak kayısı ağacını zarar verebilmektedir. Kayısı ağaçlarının üremesi genellikle aşı ile yapılmaktadır. En uygun aşılama yöntemi durgun göz olarak bilinmektedir.  Evinizde de çimlendirme yöntemini kullanarak, saksılarınızda da güzel ve verimli kayısılar üretebilirsiniz.

Kayısının faydaları

Kayısı sağlığınız için en önemli ve en gerekli meyvelerden birisidir. Yeterli sayıda tüketirseniz, vücudunuzda bir çok faydasını görebilirsiniz. Sindirim sisteminden, cilt rahatsızlıklarına kadar kayısının faydası dokunduğu durumlar bulunmaktadır.

  • Vücudunuzda bulunan iltihaplara iyi gelebilmektedir.
  • Sindirim sistemi bozukluklarına yardımcı olur.
  • Göz kuruluklarını iyi gelmektedir.
  • Diyabet hastalarının tedavilerini iyi yönde etkiler.
  • Kolesterol gibi hastalıklardan kalbinizi korur.
  • Karaciğerinizin dış etmenlerden alacağı hasarı engeller.
  • Kalsiyum içeriğiyle kemiklerinizi güçlendirir.
  • Vücut ağrılarınızda etkili bir çözüm üretmektedir.
  • İçerdiği vitaminler sayesinde saç derisi hastalıklarında ve saç uzama sıkıntılarında sizi en büyük destek rolü oynar.
  • Cildinizde bulunan akne ve akne yaralarından arınmanızı sağlar.
  • Yaşlılık belirtisi olarak bilinen kırışıklıklar için size tedavi yöntemi olur.
Bunada Göz At  Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Kayısı Ağacı Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Kayısı ağacının yetiştirirken yılda 5 ile 10 kez arası sularsanız daha verimli ürünler elde edebilirsiniz. Sulama yaparken ağacın kökünden yaparsanız daha verimli olacağı tartışılmaktadır. Yine de hangi şehirde yetiştiğine ve o şehrin iklim şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Sonbahar yağmurları başladığı zaman kayısı ağacınızı 15 ile 20 gün arasında 1 defa sulamanız gereklidir. Eğer sulamaya tam ve yeterli şekilde yapamazsanız, seneye toplayacağınız meyve sayısında düşüş yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bir kağıda çetele tutarak belli aralıklarla sulamanız daha mantıklı ve ideal olacaktır. Sulamayı kesinlikle erken kesmemeniz gereklidir. Meyveler ağırlaştıkça, kayısı ağacının sulanma oranında artışa gidilmesi gereklidir. Kesinlikle meyveler toplanmadan 10 gün önce son bir kez kayısı ağacınızı gereklidir.

Hasat zamanı geldiğinde, haşatınızı kesinlikle kademeli olarak yapmanız gereklidir. 3 defa kademeli şekilde yaparsanız, hem kayısı ağacınıza hem meyvelerinize zarar vermemiş olursunuz. Genellikle alttan üste doğru toplanması gereklidir. Bunun nedeni ise ilk önce altta kalan kayısıların olgunlaşmasıdır. Hasatı yaparken uygun zaman dilimlerinde yapmanız gereklidir. Genellikle serin olan vakitleri seçerseniz daha rahat şekilde toplayabilirsiniz. Peki kayısı ağacınızı sulayıp sulamayacağınızı nasıl anlayabilirsiniz? Yapraklarından denetleyerek anlayabilirsiniz. Eğer yaprakları elinizle sıktığınızda kırılmıyorsa ya da buruşmuyorsa kayısı ağacınızın sulama vakti gelmiştir. Eğer yapraklarda herhangi bir kırılma söz konusuysa kayısı ağacınızın sulamasını yapmayınız.

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL