Kedileri bahçeden uzak tutmanın yolları nelerdir?

Kedileri bahçeden uzak tutmanın yolları nelerdir?

Yazar: Emre Bahçe bakımı

Kimimizin çok sevdiği, kimimizin çok korktuğu , farelerin ve böceklerin korkulu rüyası olan ; kaplan ve çita gibi yırtıcı hayvanların atası olan bu hayvan türüdür kedi. Evde beslenebildiği gibi ( evcil hayvan olabilir .)yani evlerde görebileceğimiz gibi sokakta da kedilere rastlamak mümkündür ekosistemde önemli görevleri olmakta olan kedileri .

Kedilerin gelişimi

Tam anlamıyla anneye bağlıdırlar yavru kediler yapıları gereği kör ve sağır olarak dünyaya gelirler, ortalama ağırlıkları ise yaklaşık 100 gramdır. Annelerinin onları yalamaları ile üzerilerinde kaplı olan zardan sıyrılırlar ve yavaştan ısınmaya başlayıp uyarılırlar. Bu hareket aynı zamanda yavruların beslenme yolunu açacaktır. Beslenmeleri için meme bulmalarını sağlayacak bir etkendir. Yaklaşık 3 haftalık olana kadar kendi vücut ısıları dengede olmaz, sürekli değişir nitelikte olur. Ve de annesinden süt emebilmek için annesinin karnına yaslanıp ısı alır ve kendini korunaklı hissederek sütünü içer. 5 hafta içerisinde ise oyunlar oynamamaya başlayacak, rahat hareket edebilecek kıvama gelecektir.

Dünyaya geldiklerinde en gelişmiş duyu organları koku duyusudur. Bu koku duyusu sayesinde yavru kediler annelerini bulabilmekte, tat duyuları ise 3 temel tatı ayırt edebilir nitelikte olur; tatlı , tuzlu ve ekşi tatlardır bunlar . En sevdikleri tat ise tatlıdır. Tuzlu ve ekşi tatı pek sevdikleri söylenemez. Aynı zamanda dünyaya geldiklerinde kör sağırdırlar yani neredeyse tümüyle işlevsizdir bu iki duyu, zaman ile kazanılır ve aynı zaman dilimlerinde bu iki duyu işlevselleşir. İki duyu da yaklaşık olarak doğumlarından 15 gün sonra bu duyulara nitelikli kavuşur. 17 günlük olmuş iken nitelikli yürümeye başlar 35 güne varınca da tırmalamaya ve pençelerini içeriye çekmeye başlayacaktır.

Doğdularındaki vücut bölgeleri; kafaları gövdelerine nazaran daha büyüktür ve sonra uzuvları uzar, yavru bacakları üzerindeyken uzun görülebilir ve zaman içerisindeki gelişimi ile standart ebatlara ulaşılabilir.

Bunada Göz At  Lale nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Dünyaya geldikleri vakit tırmalama, beslenme, eleme davranışlarını bilerek doğarlar ancak zamanla da anneleri tarafından benimsetilirler. 2 haftalık iken ön ayağını yalayabilme davranışını edinmiş olur, 21 günlük iken ise kutunun içinde tek başına tuvaletini yapar hale gelir. 1 aylık olunca da kum kabında bulunan malzemeleri tırmıklamaya başlar ve annesinin hareketlerini taklit edecek seviyeye gelir.

Davranışsal olarak ise kediler arasındası iletişimi içeren hareketleri tanıyıp yapmaya 3. Haftalık iken başlarlar 8. Haftada sona erir. Oyun oynamaya ise 3 haftalık iken başlarlar böylelikle bir takım kediler arasında sosyalleşmeler ortaya çıkar ve böylelikle tırmalamanın niteliğini ve kontrolünü, küçük canlı ve eşyalar ile tanışma dönemine girer. Kendinden başka türleri tanıma ve savunmayı öğrenme dönemi ise 3 haftalık ve 3 aylık dönemleri arasındadır. Ve bu yavruluk, yavruluktan yetişkinliğe geçtiği dönemde kediler sıkça sevilmeli ve okşanmalıdır. Bu davranış onların daha dengeli ve sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayacaktır. Ve bu dönemlerinde de ( özellikle ) bitkilere , bahçelere zarar verir kediler.

Bahçeleri kedilerden koruma yolları

Elbetteki kediler de bitkiye ihtiyaç duyan hayvanlardır. Ancak bu ihtiyaç karşılanırken de zarar vermekteler bahçelere bitkileri yolma, çiçekleri eşeleme vb . Özellikle evinde kedi besleyen kişiler , bahçelerini kediye göre dizayn etmeliler.

Bahçeyi kedilerden koruma yollarını ise şu şekilde sıralayabiliriz,

  1. İlk yol bahçenin etrafına naftalin topları yerleştirmektir. Kedilerin pek de hoşlanmadığı kokudur naftalin ancak başka bitki ve canlılara zarar verebilir bu koku. Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz.
  2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz. Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz.
  3. Karabiber, sarımsak, lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL