Kızılcık Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Yasıl Yapılır?

Kızılcık Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Yasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Kızılcıklar evinizde yetiştirebileceğiniz ilham verici ağaçlardır. Bu yazımızda kızılcık ağacı nasıl yetiştirilir ve kızılcık ağacı bakımının püf noktaları hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri bulacaksınız.

 Kızılcık ağacı yetiştirmek için tohumlama ve çelikleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Kızılcık ağaçlarını çoğaltmak için kestiğiniz kızılcık saplarını dikeceğiniz mevsim, başarının anahtarıdır. Ağaçlar, çiçeklenme döngüsünü tamamlar tamamlamaz kesmek için takip edilmesi gereken en iyi zaman, ilkbahardır. Kestiğiniz dalların yeterince uzun ve kalın olduğundan emin olun.

Çelikleme ile kızılcık ağacı nasıl yetiştirilir? Kesmiş olduğunuz potansiyel fidanımızın en altından ucuna yakın olan bölgeye kadarını yapraklardan sıyırın. Eğer varsa kökünü köklendirme hormonuna batırın, böylece kök salması için teşvik edilecektir. Sapı 4 cm kadar derinliğe gömmeden önce, kalem benzeri bir şeyle kırılmadan toprağa girebilmesi için yol açın. 8 cm çapındaki bir saksı yeterli olacaktır. Toprağa kum ve perlit karışımı hazırlayın, böylece çok fazla nem tutmayacak ve sapın çürümesine engel olacaktır. Diktiğiniz sapı dik duracak şekilde sıkılaştırın ve mini bir sera oluşturun. Bunun için en etkili ve kısa yöntem, büyük bir poşetle üzerini tamamen kapatmaktır.

Kızılcık ağacının köklerini haftada bir kontrol edin. Köklerin oluşup oluşmadığını görmek için saksının dibine bakabilir veya gövdeyi hafifçe çekebilirsiniz. Kökler oluştuğunda, gövde sağlamlaşacaktır. Kesimin altı hafta içinde köklenmesi lazım. Daha sonra saksıyı güneş alan bir alana koyun. Kökler çıkmaya başladıysa, sıra poşetin çıkarılmasına gelmiştir Bitki iyi büyüyene kadar iki haftada bir yarı güçlü sıvı gübre kullanın. Kızılcık ağacı kesimi küçük saksıyı aştığında, onu normal saksı toprağı ile dolu daha büyük bir saksıya koyun.

Dikmeden önce hasarlı kökleri keskin bir bıçakla kesin ve bitki köklerini 3-4 saat suda bekletin. Çıplak köklü fidanlar, bir dikme çubuğu kürek veya matta ile dikilebilir. Fidanlar fidanlıkta dikildikleri derinlikten daha derine dikilmemelidir. Fidanlıktaki derinliği, gövdedeki hafif bir renk değişikliğinden anlayabilirsiniz. Renk değişimini göremiyorsanız, ağaçları bir santim üzerinde aşı rakorları ile dikmelisiniz. Malç, ağacı öldüreceğinden aşıyı örtmemelidir.

Bunada Göz At  Ağaçlar kaç günde bir sulanmalı?

Kızılcık Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Çok sağlam bir ağaç olduğu bilinen kızılcık ağacının özellikleri nelerdir?

Kızılcık meyvesinin İngilizce dilindeki diğer karşılığı yaban mersinidir. Kızılcık ağaçlarının yetişmesi için asitli bir toprağa ihtiyacı vardır ve kış aylarında uykuya çekilirler. Kum, çakıl ve killi yatakları severler. Yaygın olarak “bataklık” olarak bilinen bu yataklar, başlangıçta buzul birikintileri tarafından oluşturulmuştu ancak günümüzde insanlar doğayı taklit etmek için yapıyorlar. Olağan koşullarda 150 yıl kadar yaşayabilirler ve birçok iklim kuşağına karşı direnç gösterirler. Kızılcık meyvesinin birçok çeşidi vardır; beyaz kızılcık, olgunlaşmadan 2-3 hafta önce toplanan erken hasat kızılcıktır.

İki ana kızılcık türü vardır: Amerikan kızılcık (Vaccinium macrocarpon) ve Avrupa kızılcık (V. oxycoccos) ağacıdır. Avrupa yaban mersini meyvesi daha küçüktür (0,6-1,2 cm) ve Amerikan meyvesinin sadece yarısı kadardır. Sıklıkla yetiştirilen Amerikan yaban mersini, Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri ve güney Kanada’nın serin, ılıman, asidik toprakları ve turba sulak alanlarına özgü Ericaceae familyasının, yaprak dökmeyen, sürünen çalıların bir üyesidir. Letonya, Beyaz Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna, Avrupa’daki diğer kızılcık üreten ülkelerdir ve Türkiye, kızılcık yetiştiriciliğine yeni başlamıştır.

Kızılcık, küçük, alternatif ve oval yapraklı, düşük büyüyen, odunsu, çok yıllık çalılardır. Bitki 2 m yüksekliğe kadar dallar üretir. Kısa, dikey dallar veya dikmeler, 5–20 cm yüksekliğindedir.

Kızılcık Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kızılcık, meyveler arasında eşsizdir. Sadece özel bir faktör kombinasyonu altında büyüyebilir ve hayatta kalabilirler. Kızılcıklar hakkında çok az şey biliyorsanız bunun bir önemi yok. Çünkü kızılcık ağacı bakımının/yetiştirmenin püf noktaları hakkında pek çok bilgiyi yazımızda bulabileceksiniz.

  • Kızılcıklar, iyi drene edilmiş toprakları severler. Aynı zamanda çok fazla sıcak alanlarda kuruma ihtimalleri de vardır. İyi ve sağlıklı bir büyüme için, toprağını organik madde bakımından zengin olması gerekir. Tam güneşe dayanıklılardır ve yarım güneş alan bölgelerde de büyür.
  • Kızılcık ağaçları genelde ikinci yıllarında çiçek açarlar ve doğada çok başarılı olamazlar. Eğer toprak ve güneş bakımından uygun bir ortamda yetiştirilir ve yeteri miktarda su alırlarsa, ilk yıllarında çiçek açarlar.
  • Yeni ekilen ağaçlarınızın etrafına, malçları ağacın gövdesine çok fazla yığmamaya dikkat ederek, 7,5-10 cm’lik bir malç tabakası ekleyin. Kızılcıklarınızı ekim ve ilk sulama sırasında gübreleyebilirsiniz, ancak ikinci yıla kadar tekrar gübreleme yapmayın. Kış aylarında sulama nadiren gereklidir. Yaz ve sonbaharda haftada bir veya iki kez sulayın.
  • Sulama sırasında kök bölgesi alanını ve ötesini iyice ıslatın. İlk yetiştirme mevsiminden sonra kuraklık dönemleri dışında yağış yeterli olmalıdır. Toprağı, her bitkinin tabanının 30 cm yakınında, bir turba yosunu, ağaç kabuğu, yaprak, odun talaşı veya benzeri organik gübre ile ot ve yabani otlardan uzak tutun.
  • İyi şeklini korumak için bitkiler 5-10 yılda bir budanmalıdır. Sonbahar budamasından kaçının çünkü gelecek yıl tomurcukları yok edecektir. Budama yaparken eski kurumuş çiçekleri de budamayın, aksi taktirde potansiyel meyveleri yok edersiniz.
Bunada Göz At  Avokado ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL