Köri Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Köri Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Kendi bahçenizde köri ağacı nasıl yetiştirilir bilmek ister misiniz? Yüksekliği 4 ila 6 metre uzunluğuna kadar büyüyen bu baharat ağacının anavatanı Hindistan’dır. Doğu kültürüne ait yemeklerde baskın bir yere sahip olan köri, Türk mutfağında da oldukça sık kullanılır. Köri ağacı yetiştirerek düşündüğünüz gibi sarı köri tozuna sahip olacağınız algısına kapılmayın. Geleneksel sarı renk, zerdeçal gibi çeşitli baharatlar karıştırılarak elde edilir. Köri yaprakları taze toplandığında en güçlü aromaya ve en belirgin tada sahiptir. Çorbalara, soslara ve güveçlere taze yapraklar ekleyin ve defne yaprağını kullandığın gibi kullan.

Köri ağaçlarının yaprakları da bazı yemeklere koku veya aroma vermek için kullanılabilir. Köri ağacı nasıl yetiştirilir? Köri ağacı veya köri bitkisi, iki farklı şekilde yetiştirilebilir. Bunlar, köri ağacı fidan dikimi ve köri tohumu çimlendirme yöntemleridir.

Köri ağacı yetiştirmek için kullanabilecek ilk yöntem tohum ekimidir. Fidanın dikimi şeklinde yapılan dikimlerde istenen koşullar sağlanamazsa, kök salma sorunu yaşanabilir. Bu şekilde yetiştirme yapmak için, tohumları bir toprağa ekmeniz ve nemli tutmanız yeterli olacaktır. 20 derecede sıcak bir alanda aralıksız beslemesi gerekir. Ancak köri ağacı yetiştirmek meşakkatli bir iştir ve çimlenmesi zor olabilir.

Diğer köri ağacı yetiştirme şekli de köri fidanı dikmektir. Yaklaşık 7 cm uzunluğundaki yeşil ve düz bir budağı kesin ve 2.5 cm kadar altında bulunan yapraklarından sıyırın. Kökün çıplak gövdesini bir peçete, yosun veya torf ile nemli ve sıcak tutun. Bu şekilde bekleyen fidanlar, yaklaşık üç hafta içerisinde kök salacaktır. Bu koşulları sağlayacağınız taktirde çok kolay bir yöntemdir. Donma olmayan iklimlerde evinizin bahçesinde köri ağacı yetiştirmeniz mümkündür. Ağacı, iyi bir toprak karşımı ile yeterli büyüklükteki bir saksıya ekmelisiniz.

Bunada Göz At  Ananas ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Köri Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Köri ağacının özellikleri nelerdir? Köri ağacının bilmeniz gereken temel özellikleri ve yetişme şartları şunlardır:

Köri ağacının üç farklı çeşidi bulunur. Bunlar normal köri, cüce köri ve elinizi gamthi cinsleridir. İsminden de anlaşılabileceği üzere, en az büyüyen köri ağacı cinsi cüce körilerdir. Köri ağaçları düzenli bakılırsa çok hızlı büyürler.

Köri yaprağı bitkileriniz için bir yer seçerken ve hazırlarken, tam güneş ışığı, sıcak koşullar ve çok iyi drene olan bir toprağa sahip bir yer seçin. Bunun dışında sağlanması gereken seçici bir bitki değildir. Su yönünden fazla ihtiyacı yoktur ve yarı kuraklığa dayanıklıdır. Köri yapraklı bitkiler de yüksek kaliteli toprağa ihtiyaç duymazlar ve hayatta kalmak için belirli bir toprak pH seviyesine bağımlı değildirler. Rüzgârlı bir yere dikilirse kazıklama gerekli olabilir.

Bitki tropikal ila subtropikaldir ve küçük, siyah, dut benzeri meyveler haline gelen küçük kokulu beyaz çiçeklere sahiptir. Meyve yenilebilir ancak tohum zehirlidir ve kullanılmadan önce çıkarılması gerekir.

Köri Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Köri ağacının özellikleri ve köri ağacı nasıl yetiştirilir bilmeniz gereken konulara değindik. Fakat köri ağacı yetiştirmenin püf noktaları sayesinde, başarılı bir yetiştirici olabilmeniz daha mümkün olacaktır. Peki nedir bu ip uçları?

  • Köri ağacı nemli toprak sever ancak fazla nemli topraklarda kök çürümesi yaşar. Bu yüzden toprağındaki nem dengesini korumanız önemlidir.
  • Köri yaprakları düzenli bir gübre dozu gerektirmez. Büyümeyi hızlandırmak için bir veya iki ay içinde azot bakımından zengin gübre kullanın. Ayrıca kışın daha serin bölgelerde meydana gelen bitkinin uykuda olduğu dönemde de gübreleme yapmayın.
  • Köklerin drenaj deliklerinden çıkmaya başladığını fark ettiğinizde, kök sistemlerini mümkün olduğunca az bozmaya özen göstererek olgun köri yaprağı bitkilerinizi daha büyük bir kaba dikkatlice nakledin. Kökler, yeterli büyüme sağladıktan sonra geniş alan bulamazlarsa büyümeleri durur.
  • Köri yaprağı bitkisi kurulduktan sonra çok fazla dikkat gerektirmez. Bununla birlikte, genç bitkilerin tam olarak yerleşmesi yaklaşık 2 yıl alır. Özellikle sıcak havalarda daha küçük, daha genç köri bitkilerini doğrudan güneş ışığından uzak tutun ve aşırı ıslak koşullar köri yaprağı bitkisine kriptonit gibi olduğu için toprağın yeterli dreneje sahip olduğuna emin olmalısınız.
  • İlkbaharda köri bitkilerinizi budayın ve bitkinin mümkün olduğunca çok yaprak üretmesini sağlamak için yaprakları erken ve sık sık hasat edin. Çiçekleri dallarından kopararak bitkinin yaprak üretimine odaklanmasını sağlayın.
  • Seyreltilmiş bir deniz yosunu gübre çözeltisi ile haftalık olarak besleyin ve alt kısımlarında yetişen yaprakları belli aralıklarla kesin.
  • Köri ağacı yetiştirmenin ve bakımının püf noktaları arasında son olarak dikkat etmeniz gereken şey, çok rüzgârlı yerlere ve azot bakımından zengin gübre kullanmalısınız. Ayrıca kışın daha serin bölgelerde meydana gelen bitkinin uykuda olduğu dönemde de gübreleme ve sulama yapmayın.
Bunada Göz At  Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL