Lahana Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Lahana Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Lahana çiçeği ya da lahana çiçeği, pembe, mor, kırmızı ve beyaz yapraklardan oluşur. İşin özünde yarı çiçek yarı bir sebze denilebilir. Lahana çiçeği nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız aradığınız soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz.

38 cm kadar uzunluğa ulaşabilen lahana çiçeklerinin yenilebilir olduğu düşünülse de tadı çok acıdır. Ancak iki kere kaynatıldıktan ve zeytinyağı ile sotelendikten sonra tüketilebilir. Gene de peyzajda süs olarak kullanılır ve 10 derecenin altında yoğun renkleri olur. Ayrıca diğer çiçeklere oranla çok daha dayanıklıdır.

Tohumdan lahana çiçeği nasıl yetiştirilir? Ekim için yaz aylarını tercih etmelisiniz. Çimlenme işlemi için ışığa ihtiyacınız olacak. Bu nedenle tohumları toprağın üzerine serptikten sonra toprağı örtmeyin ve 18-21 derece arasında tutun. Böylece fideler 4 ila 6 gün içerisinde boy gösterecektir. Öğleden sonra güneşi almaları büyümelerinde etkili olur. Lahana çiçekleri, asidik, nemli ve iyi drene edilmiş toprakları severler. Ekimden sonra kaplara veya saksılara alınan fideleri gübreleyebilirsiniz.

Lahana Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Bu çiçek ve sebze karışımı bitki hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte lahana çiçeğinin özellikleri:

Lahana çiçeği, kurtlara, sümüklü böceklere ve yaprak bitleri saldırılarına maruz kalan bir sebzedir. Birkaç çeşitli renkte çiçeklere sahip olurlar ve sıcaklığa bağlı olarak renkleri değişir. Sapları 38 cm kadar olur ve uzaktan bakıldığında bir çiçeği andırır.

Lahana çiçeklerinin üzerinde yer alan kurtlar, bir sinek larvasıdır. Yetiştiriciler, sinekleri kovmak için başka sebzeleri ekmeyi tercih eder. Böylece bitkilerini koruyabilirler. Lahana çiçeklerinin tek sorunu böcekler değildir. Bunun yanı sıra, çürümelerine sebep olan mantar hastalıkları ve çeşitli lezyonlara sebep olabilirler. Eğer çiçeğinizin alt yapraklarında sararma veya çürüme meydana geldiyse, bu muhtemelen bir blackleg hastalığına işarettir.

Lahana Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Lahana çiçeği bir çiçek kadar nazlı, sebze kadar sorunlu olabilir. Böcekler bu bitkiyi çok sevdiği için, bitmek bilmeyen bir böcek sorunu olur. Buna ek olarak mantar ve çürüme gibi durumlara da maruz kalabilirler. İşte lahana çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları:

  • Lahana çiçekleri mantar hastalıklarından mustarip bitkilerdir. Bu yüzden tohumdan yapacağınız ekimler için öncesinde tohumları sıcak suda bekletmelisiniz. Ayrıca iyi drene edilmiş ve kompost edilmiş toprak da hastalıktan korunma yöntemidir.
  • Lahana çiçekleri, çok sıcak havalara karşı dayanıksız olurlar. Bu yüzden özellikle sıcak havalarda sulanmaları dikkat edilmeli.
  • Çiçeğinize çok fazla gübre vermek, çiçeğin rengini değiştirebilir veya sapının uzamasına sebep olabilir. Bitkinizi sadece ektikten sonra gübrelemeniz yeterli olacaktır. 3-1-2 ve 1-1-1 şeklinde yaptığınız gübreleme en idelidir.
  • Bitkiler 4 ila 6 haftalıkken 4 ila 5 gerçek yaprakla bahçeye lahana nakledin.
  • Uzun bacaklı veya çarpık gövdeli bitkileri derine yerleştirin; En üstteki iki yaprak setinin hemen altına kadar bile ana gövdenin 2,5-5 cm’lik kısmını gömebilirsiniz.
  • Bitkiler olgunlaştıkça, başların bölünmesini önlemek için sulamayı azaltın.
  • Toprağın nemini korumak ve sıcak havada toprağı serin tutmak için, özellikle sıcak havalarda lahana etrafında malçlayın.
  • Lahana kafaları çok hızlı büyüdüklerinde ve çok fazla su aldıklarında parçalanırlar. Sulamayı düzenli ve kontrollü olarak yapmaya özen gösterin.
  • Hasatta başlıklar küçükse, gelecek sezon toprağa azot ekleyin ve daha erken ekim yapın.
  • Eğer ekim yaptığınız alanda hastalıktan ötürü çürümeye başlayan bit bitki varsa, derhal diğerlerinin yanından uzaklaştırın. Bu, dalda başlayan bir çürüme için de geçerli.
  • Çiçeklerinizi doğal yöntemlerle korumak istiyorsanız, çevresine turp ekebilirsiniz. Böylece beyaz sinekleri ve larvalarını uzakta tutabilirsiniz.
Bunada Göz At  Erica Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL