Leylak ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Leylak ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Leylak çiçeği, zeytingiller ailesinden olan, oldukça kolay yetiştirilen bir bitkidir. Bunun yanında çok fazla ortama ayak uydurma özelliğine sahiptir. Anavatanı balkanlar ve Trakya olan leylak, kolay yetişme özelliği sayesinde Çin’e kadar yayılan bir bitki türü olarak karşımıza çıkıyor. Sizlere bu yazımızda Leylak nasıl yetiştirtilir, bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz.

Leylak yaklaşık olarak 100’e yakın değişik türü olan bir çiçektir. 3-4 metreye kadar uzayan çalı tipi katmerli çiçek grubunda yer alıyor. Rengi nedeniyle, çok dikkat çekidir. Eflatun rengi ile bilinen çiçeğin aynı zamanda beyaz, mor ve krem renkleri de vardır. Aynı zamanda kozmetik sanayisinde de hoş kokusu ile bilinir. Bunun yanında ev temizlik ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Leylak Nasıl Yetiştirilir?

  • Leylak, toprak seçiciliği olmayan bir bitkidir. Fakat ph oranı düşük olan toprakları sevmediğinden söz edebiliriz. Leylak için en ideal topraklar, kreçli su süzdürme özelliği yüksek olan topraklardır diyebiliriz.
  • Rutubeti sevmez. Eğer rutubetli ortamda bulunursa küllenme hastalığı meydana gelebilir.
  • Küllenmeden korumak ve büyüme hızını arttırmak için, leylak çiçeğini güneş alan kireçli topraklarda yetiştirmeniz gerekiyor.
  • Yaz mevsiminde soğuya dayanıklıdır. Kış aylarında yapraklarını döker.
  • İlkbaharda çiçek veren bir bitki olarak bilinir.
  • Budama işlemi, çiçeklenme sonrasında Haziran ayında yapılır.
  • Eğer ilkbahar mevsiminde bol çiçeklenme isterseniz, ince dalları budamamanız gerekiyor. Budarsanız, leylak çiçek yerine dal çıkarır ve sonraki baharda çiçeklenir.
  • Budama işlemi, leylak’ın genç olduğu dallı budaklı ve kısa boylu döneminde yapılmalıdır. Aksi durumda bitkinin kokusu azalır ve boyu uzar.
  • Leylak bitkisini çoğaltmanın yöntemlerinden biri de kök çeliği almaktır. Kışın bitkinin kök kısmını, hafif bir şekilde kazarak, ana gövdeye bağlı olan sürgünlerden yetişkin olan kısımları seçerek toprağa ekebilirsiniz. Sürgünün biraz kalın olması gerekiyor.
  • Tohumla çoğalma ise bir başka yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Eylül ve ekim aylarında, bitkinin tepe kısmında oluşan tohumlar, sonbahar ve kış aylarında 2-3 gün suda bekletildikten sonra toprağa ekilebilir.
  • Leylak için haftada 1 kez sulama yeterlidir. Çok fazla su ihtiyacı olmadığı için bahçe ve parklarda da tercih edilebilir.
Bunada Göz At  Meşe ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Leylak Bakımı

Leylak bakımı, en az leylak yetiştirmek kadar önemli bir süreçtir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, Leylak bitkisi için bahçe ve parklar tercih edilebilir. Dikeceğimiz yeri belirlerken, koyu gölgeli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Güneş alan bir yerde yetiştirmeniz halinde büyüme hızı da doğru orantılı olarak etkilenir. Aşırı nem ve rutubetten hoşlanmaz. Çiçek hastalığına yakalanma riski oluşur.

Leylak bitkisi yaz aylarında çok fazla sulanmaya ihtiyacı olmasa da, susuz bırakmamanız da gerekiyor. Toprak kurudukça sulama işlemi yapabilirsiniz.

Leylak, Oleaceae familyasının bir üyesidir. Dayanıklı olması ile bilinir. Görünümü nedeniyle bahçe ve evlerde çok fazla tercih edilir. Kokusu her daim kendini belli eder. Genel olarak, leylak dendiği zaman insanların akıllarında sümbül canlanır. Fakat ikisi de başka çiçeklerdir. 30 türde sergilendiğini söyleyebiliriz.

Leylak ile alakalı detayları bu şekilde inceleyebiliriz. Kaprissiz bir çiçek olan leylak, bu nedenle de çok fazla tercih edilmektedir. Leylak nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorularına yanıt verdiğimiz bu yazımızda, aynı zamanda Leylak hakkında bilinmeyen bir çok bilgiden bahsettik. Sitemizde yer alan diğer yazıları okuyarak, diğer bitki ve çiçek türleri hakkında fikir sahibi olmanız da mümkündür. Türkiye’de çok fazla sevilen çiçeklerde biri olan leylak, özellikle kadınlar için vazgeçilmezdir diyebiliriz. Mütevazi bir çiçek olması, onu bu denli önemli kılıyor.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL