Madagaskar (Ejderha) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Madagaskar (Ejderha) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Madagaskar ejderha ağacı, çeşitli sıcaklıklara karşı toleranslı olmasıyla bilinir ve bu yüzden ev ve ofislerin popüler bitkilerindendir. Madagaskar (ejderha) ağacı nasıl yetiştirilir? Bunun için tınlı ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyacınız var. Büyüme mevsimlerinde düzenli olarak suya ve çok fazla gün ışığına ihtiyaç duyar. Eğer bitki gölgeli alanlardaysa bunu tolere edebilir ancak bunun için birkaç yaprak dökmek zorunda kalabilir. Bitki kış aylarında açık alandaysa, sulamayı çok sık yapmamanız gerekir.

Madagaskar (ejderha) ağacı çoğaltma yöntemiyle köklendirilebilir. Kesimin filizlenmesi yaklaşık olarak üç hafta süre. İsteğe bağlı olarak köklendirme hormonu kullanılabilir ve böylece köklenme ihtimali hızlandırılabilir. Bitki kök salana kadar seralama tekniği ile tutulmalı ve ışık alan bir bölgede bekletilmeli. Tepeden elde ettiğiniz çeliğin yaklaşık 10 cm boyunda olması ve son dondan sonra dikilmesi gerekir. Diğer çoğaltma yöntemi de köklerden elde edilen süngülerle yapılabilir. Bunun için yılın her günü tercih edilebilir ve tek yapmanız gereken süngüyü birkaç cm drene edilmiş toprağa gömerek filizlenene kadar nemli tutmak olacak.

Madagaskar (Ejderha) Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Ofislerin ve evlerin zarif bitkilerinden biri olan Madagaskar (ejderha) ağacı, e-ticaret sitelerinden en çok rağbet gören bitkilerden biri. İngilizce ismi Madagaskar dragon tree olan ağacın botanik bilimindeki adı Dracaena marginatadır. Türkçede Madagaskar ağacı, Madagaskar ejderha ağacı ve ejderha bitkisi olarak bilinirler. Popüler ev bitkisi Madagaskar (ejderha) ağacının özellikleri şunlardır:

Ejderha bitkisi, kuşkonmaz ailesinin Asparagaceae cinsindendir. Anavatanı kuzey Avıstralya, Madagaskar ve Güney Amerika’dır. Madagaskar ağacının yeşil, kılıç benzeri sert yaprakları vardır. Bitki parlak, kavisli yapraklarla kaplı, dar ve ince bir gövdeye sahiptir. İlkbaharda küçük ve hoş kokulu çiçekler verir ancak eğer iç mekânda yetiştiriliyorsa nadiren bu tip çiçekleri görebilirsiniz. Genelde yeni başlayanlar için kolaylıkla yetiştirilebildiği için terich edilebilir. Sıcak dış iklimlerinde 6 metre kadar büyüyebilir fakat saksıda genelde boyu 180 cm ile sınırlı kalır.

Bunada Göz At  Misvak ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Birçok kapalı ağacın aksine, geniş bir sıcaklık aralığına tolerans gösterir. Ejderha ağaçları, mükemmel ev bitkileri yapan agresif kök sistemlerine sahip sert, kuraklığa dayanıklı bitkiler olmalarıdır. Bazen tek gövdeli bitkiler olarak yetiştirilirler; diğer zamanlarda aynı kapta gruplanmış veya örgülü olabilirler. Yaprak dökmedikleri için temizlik bakımından sorun yaratmazlar. Tercih ettikleri toprak değerleri 6 ila 7 pH’dir.

Madagaskar (Ejderha) Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Eğer amatör bir yetiştiriciyseniz veya ilk kez çiçek yetiştirme niyetindeyseniz, Madagaskar ağacı bunun için çok ideal bir seçimdir. Madagaskar (ejderha) ağacı bakımının/yetiştirmenin püf noktaları şunlardır:

  • Doğrudan gelen güneş ışıklarını sevmez ve yaprakları yanar ancak süzülerek gelen veya doğrudan güneş ışınlarının aydınlatıldığı alanları severler. Ejderha ağaçları en iyi parlak ışıkta büyür, ancak loş ışıkta da hayatta kalabilirler. Düşük ışık koşullarındaki bitkiler daha yavaş büyüyecek ve daha az yoğun renkli daha küçük yapraklar üretecektir.
  • Saksı bitkisi olarak büyürken gevşek, iyi drene edilmiş saksı karışımı kullanın. Madagaskar ağacı için turba yosunu ile değiştirilmiş tınlı toprakalrı severler. Toprağın üçte birini çiçek toprağıyla doldurun ve üzerine biraz lav kırığı koyun. Böylece en ideal yetişme ortamına sahip olacaktır.
  • Madagaskar ejderha ağacını çok fazla su istemez. Bunun için toprağını takip etmeniz ve kurumaya başladığında sulamanız yeterli olacaktır. Eğer bitki çok fazla sulanırsa, yapraklarının uçları kahverengi olabilir. Kendi cinsindeki diğer bitkiler gibi, Dracaena marginataflorüre duyarlıdır ve bu da renk değişikliğine neden olabilir. Flüorürden kaçınmak için ejderha ağacını damıtılmış veya flüorüre olmayan su ile sulayın. Bitkinin sarı yaprakları varsa, bu genellikle daha fazla suya ihtiyacı olduğu anlamına gelir.
  • Ejderha ağaçları, 25-30 derece arasındaki sıcaklıkları tercih eder. Eğer yetiştirdiğiniz ev ortamında hava fazla kuruysa, birkaç haftada bir, bir sprey ile yapraklarını ıslatabilirsiniz.
  • Dragon ejderha ağaçlarının gübre ihtiyacı nispeten düşüktür. Baharın başında veya yılda iki kez kontrollü salımlı gübre ile hafifçe besleyebilirsiniz ancak kışın gübreleme yapmayın.
  • Ejderha ağacınızı gerektiği gibi daha büyük saksılara koyun. Bu ağaçlar çok yavaş büyüdükleri için, genellikle sadece her iki yılda bir, hatta üçüncü yılda bir saksı değişimi gerektirirler.
Bunada Göz At  Trabzon Hurması Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL