Mango Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mango Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde doğal olarak yetişen mango ağaçlarını kendi imkanlarınızla da yetiştirebilirsiniz. Uygun şartlar sağlandığında mango ağacı nasıl yetiştirilir merak edebileceğiniz her şey yazımızda.

İnsanlar en az 6000 yıl öncesine kadar bu ağaçların varlığından haberdar olsa da modernleşmeyle beraber tüm dünyada popüler olmuş durumda. Bugün anavatanı olan Hindistan başta olmak üzere, Brezilya, Çin, Tayland ve Meksika’da endüstriyel üretimi yapılmakta ve meyve suları, soğuk çaylar gibi içeceklerde kullanılmaktadır. Son zamanlarda ülkemizde de hemen her markette mango satın alabilirsiniz. Eğer ilginizi çektiyse, mango nasıl yetiştirilir en ufak ayrıntısından yetiştirmedeki şartlarına kadar tüm detayları ele alacağız.

Fidandan ve tohumdan mango yetiştirme şansınız bulunur ancak normal şartlarda bir mango fidanı bulabilme imkânınız bulunmadığından, tohumdan mango nasıl yetiştirilir konusunu anlatacağız.

İlk olarak marketten taze ve olgun bir meyve satın alın. Satın aldığınız meyve ne kadar iri ve taze olursa, çimlenme ihtimali de o kadar iyi olacaktır. Her mango meyvesinin tek bir tohumu olur. Satın aldığınız mango meyvesini afiyetle yedikten sonra kabuğunun etrafındaki kalın tabakayı temizleyin ve kurulayın. Bu tabakayı temizlerken tohuma zarar vermeyin ve kibarca fırçalayın. Posadan kurtulan kabuğu en fazla iki gün boyunca kurutun, daha fazla bekletirseniz tohum özelliğini yitirebilir.

Kuruyan mango tohumunda sıra çimlendirmeye gelir. Bir bez veya ıslak havluyu ılık su ile nemlendirin, arasına tohumu koyup sarın ve plastik poşetlerin içine koyun. Birkaç tohumu tek bir beze sarıp poşetleyebilirsiniz. Havlunun kurumayacağına emin olduğunuz, karanlık ve aynı zamanda ılık bir ortama alın ve beklemeye koyulun. Birkaç günde bir filizlenmeyi kontrol edin ve bu sırada havlu kurumuşsa tekrar nemlendirin. Tohum yaklaşık 3 hafta içerisinde kök vermeye başlayacaktır. Daha sonra iş saksıya almaya gelir. Saksıya aldığınız tohumu yan şekilde yerleştirin. Tohumu 3 cm toprakla örtün ve iyice sulayın. Toprağını nemli tutun ancak ıslak olmasın.

Bunada Göz At  Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Mango Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Mango ağacı yetiştirmek isteyenler için mango ağacının özellikleri nelerdir?

Mango, Mangifera indica , yenilebilir meyvesi için yetiştirilen Anacardiaceae familyasında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Mango ağacı, kalın bir gövdesi ve geniş, yuvarlak bir gölgelikle dik ve dallıdır. Ağacın yaprakları parlak ve koyu yeşildir. Uzun saplı ve kösele bir dokuya sahip eliptik veya mızrak şeklindedirler. Ağaç, dallı salkımlarda krem-pembe yaprakları olan yoğun çiçek kümeleri üretir. Mango ağaçları 45 m yüksekliğe kadar büyüyebilir ve 100 yıldan fazla yaşayabilir. Dünyada yetişen ilk mango ağaçlarının Hindistan2da büyüdüğüne inanılıyor.

Mango ağaçları en iyi don tehlikesinin olmadığı tropikal veya subtropikal iklimlerde ve özellikle dört yaz ayındaki (Haziran-Eylül) yağmurun 75 ila 250 cm olduğu ve bunu 8 ay takip ettiği bölgelerde ve kuru havalarda büyür. Ağaçlar, nispeten serin bir kurak mevsimde ve çiçeklenme ve meyve verme sırasında ısının en yüksek olduğu 24–27 ° C sıcaklıklarda optimum şekilde büyür. Mangolar, iyi drene olduğu sürece hemen hemen her toprağı tolere eder. Zengin, derin, iyi drene edilmiş balçıklarda optimum büyüme sağlanacaktır. Bununla birlikte, çok zengin topraklar, çiçek ve meyve üretimi pahasına vejetatif büyümeyi teşvik edecektir ve bundan kaçınılmalıdır. Ağaçlar ayrıca kumlu, çakıllı ve kireçtaşı topraklarda iyi yetişir. Optimum toprak pH’ı 5.5 ile 7.5 arasındadır.

Tohumları Mango tohumları genellikle anaç üretiminde veya yeni çeşitlerin üretiminde kullanılır. Tohumlar poliembriyonik veya monoembriyonik olabilir. Poliembriyonik tohumlar, çoğu ana bitkinin özelliklerini gösterecek olan bir tohumdan 3 ila 10 fide üretebilir. Monoembriyonik tohumlar, her bir tohumdan yalnızca bir fide üretir ve genellikle türüne göre üremez. Monoembriyonik mango çeşitleri genellikle vejetatif olarak poliembriyonik anaçlara aşılanarak çoğaltılır. Soğutulmadan önce tamamen olgunlaşmış meyvelerden tohumlar toplanır. Çekirdek daha sonra endokarptan çıkarılır ve tohum canlılığındaki hızlı dejenerasyon nedeniyle 24 saat içinde ekilir. Mango tohumları 2 cm derinliğe kadar ekilmeli ve düz bir büyüme alışkanlığı sağlamak için yan taraflarına yerleştirilmelidir. Monoembriyonik tohumlar, iyi drene olan bir saksı toprağı içeren 1 ila 5 galonluk saksılara 1-2 cm derinliğe kadar ekilmelidir.

Bunada Göz At  Baobab Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mango ağacının özellikleri arasında bahsedilmesi gereken bir diğer konu da hastalık ve zararlarıdır. Hem üst hem de alt yaprak yüzeylerinde, büyük düzensiz şekilli yamalar oluşturmak için birleşebilen turuncu paslı noktalar; turuncu lekelerin kazınması, alttaki yaprak laminasının grimsi renk değişimini ortaya çıkan hastalıkları yaygıdır. Bu hastalık, çevresindeki diğer ağaçlara da yayılabilme özelliğine sahiptir. Çirkin bir görüntüye sebep olan bu enfeksiyonun bilinen bir zararı yoktur. Ayrıca meyveleri üzerinde toz halinde küf, gene meyveleri üzerinde mantar ve ağaç gövdesinde meydana gelen bakteri hastalıklarına da maruz kalabilirler.

Mango Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Mango ağacı tarlaya veya nihai konumlarına ekildikten sonraki bakımları kolaydır. Ancak birkaç ipucu ve bilmeniz gereken yararlı bilgiler sayesinde çok daha etkili bir yetiştirme yapabilirsiniz. Peki mango ağacı yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

  • Her şeyden önce mango ağaçları sıcak havaları sever ve 5 derecenin altındaki sıcaklıklarda ölebilirler. Mango ağacını yetişkin olana kadar uygun ortamlar sağlandığı takdirde evde yetiştirebilirsiniz. Doğru koşullarda, bu ağaç uzun dikdörtgen yeşil yaprakların yoğun bir örtüsünü oluşturur ve aralıktan mart ayına kadarki dönemde çiçek açar. Ancak kapalı alanda büyüyen ağaç tamamen büyümez ve meyve vermez. Fidanlar ilkbaharda toprakla buluşmalıdır ve yaz güneşinden faydalanmalıdır.
  • Eğer ağacınızın meyve vermesini istiyorsanız, tohum yerine aşılı bir fidandan çelikleme yapmanız daha mantıklı olacaktır. Tohumdan dikilen bir mango ağacının meyve vermesi için beş ila sekiz yıl gerekir; saksılı bir fidanlık fidanı yaklaşık dört yıl içinde meyve vermelidir. Ağacın kendisi oldukça hızlı büyüyor ve dört yıl gibi kısa bir sürede tohumdan küçük bir ağaca dönüşebilir.
  • Genç mango ağacı fidanları parlak ışığa ihtiyaç duyar ancak doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz. Ağaç büyümeye ve olgunlaşmaya başladığında, olabildiğince fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar, bu da saksıdaki bir ağacın dışarı çıkması gerektiği anlamına gelebilir. Mango ağacının günde en az altı saat güneşe ve tercihen sekiz ila on saate ihtiyacı vardır. Güneye bakan bir alana yerleştirmeniz en iyisidir. Kışın, büyüyen bir ışık kullanmanız gerekebilir.
  • Mükemmel drenajı olan zengin, turba bazlı saksı toprağı saksı ağaçları için idealdir. Mango ağacınızı bahçeye dikiyorsanız, sulamalar arasında hafifçe kuruyan toprağa dikildiğinden emin olun.
  • Düzenli olarak, kuru havalarda haftada birkaç kez sulayın, ancak ağacın ıslak ayaklarla ıslak toprağa oturmasına izin vermeyin. Mango ağacı, birçok tropikal meyve ağacı gibi, ıslak ve kuru dönüşümlü dönemlerde büyür.
  • Mango ağaçları nemi yüzde 50’nin üzerinde tercih eder; Hava kuruysa her gün bir iç mekan ağacı buğulayın. Ağacınızı olabildiğince sıcak tutun ve her zaman 10 derecenin üzerinde tutun. Mango ağaçları donmaya tahammül edemez ve 5 derecede bile çiçekler ve meyveler dökülür. Bir mango ağacı, ortalama sıcaklığın 30 ila 40 derece olduğu çok sıcak iklimlerde, bahçede açık havada yetiştirilebilir. Yazlarınız yeterince sıcaksa, iç mekân mango ağacınızı mevsim için dışarıya taşıyabilirsiniz.
Bunada Göz At  Ananas ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Büyüme mevsimi boyunca zayıf bir sıvı gübre ile besleyin. Kışın gübrelemeyi ayda bir veya daha fazla olacak şekilde azaltın. Çiçeklenme mevsimi boyunca, azot bakımından düşük, potasyum ve fosforda dah


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL