Marginata çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Marginata çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Marginata çiçeği anavatanı Madagaskar’dır. Kuşkonmazgiller familyasının Dracaena türüdür. Marginata çiçeği bordo, koyu mor, kızıl, düz yeşil, ortası yeşil kenarları kızıl renkli olmak üzere birçok çeşidi vardır. Yapraklarının boyları ortalama en az 30 cm, iyi bakılırsa ve yerini beğenirse 90cm’e kadar uzayabilirler. İyi bakıldığı takdirde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığı düşüktür ve yaprak dökmez.  Doğal yaşam alanında genelde boy ortalaması dört beş metreyi bulmaktadır. Ev ve ofis ortamında boyu çok uzamamakla beraber yaş aldıkça gövdesi kalınlaşır. Dal vermesi için oldukça dikkatli budanması gerekir. Marginata çiçeğinin dal uzama hızı oldukça yavaştır. Soğuk hava şartlarına ve soğuk iklimlere dayanıklı olmadığı için dış mekân bitkisi olarak yetiştirilemez. Ancak Ege ve Akdeniz gibi sıcak iklim koşullarında dış mekanlarda yetiştirilebilir. Bulunduğu ortamın havasını temizleme özelliği ile favori çiçekler arasında yer almaktadır.

Bakımı çok zahmetli olmadığı ve bulunduğu ortamda ki havayı sürekli temizlediği için evlerin haricinde ofislerde de özellikle yer almaktadır. Marginata çiçeği evler ve ofisler için tercih edilme özellikleri; çok yaprak dökmemesi, hızlı büyümemesi, suya çok ihtiyaç duymaması, doğrudan güneş ışığı sevmemesi ve yer sorunlarına sebep olacak koşullara sahip olmamasıdır.  Ayrıca toprak ayırt etmez ve her toprak türünde yetiştirilebilir ve çok büyük saksıya dikilmesi tavsiye edilmemektedir. Büyük saksı çok hızlı kök salmasına yol açacağından bakımını zorlaştırmaktadır. Asla böcek ve sinek gibi haşerelerin üremesine ve yaşamasına izin vermez. Güneş ışığını sever ancak direkt güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Oda sıcaklığı büyümesi için yeterli olacaktır. Kapı ve pencere önü gibi rüzgâr çok rüzgâr alan yerlere konulmamalıdır. Bulunduğu ortam dolaylı yoldan havalandırılmalıdır. Hemen hemen bütün ev ve ofislerimizde yer alan asil, kadim, sadık ve yararlı bir bitkidir. Şimdi de marginita çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır? sorularına cevap verelim.

Bunada Göz At  Hüsnüyusuf çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Marginita çiçeği nasıl yetiştirilir?

Marginata çiçeği, yaz aylarında ortalama haftada iki kere, kış aylarında ise haftada bir kere sulanmalıdır. Saksının dibinde biriken suyu bir gün geçmeden boşaltılması gerekmektedir. Böylelikle bitki toprağında oluşabilecek kötü koku ve böcek, sinek gibi haşerelerin oluşmasına da engel olacaktır. Toprağı kurudukça sulanmalıdır. Kapı, pencere gibi rüzgâr akımı olan yerlerden uzakta yer almalıdır. Çok soğuk veya çok sıcak ortamda yetiştirilemez. Büyük saksı da çok fazla kök salacağı için bakımı zorlaştırmaktadır. Uygun boyutta saksı tercih etmeye dikkat ediniz. Güneş ışığını direk almaması gerekmektedir. Marginata çiçeğini çoğaltmak oldukça kolaydır. Bir dalı gövdeye yakın bir yerden kesin ve dalı suya koyun. Kök veren dalı uygun bir saksıya dikiniz.

Marginata çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Marginata çiçeği, yaprakları solduktan sonra tekrar yapraklarının çıkması ve yenilemesi için kuruyan yapraklar kesici bir alet yardımı ile budanması gerekmektedir. Budanan dalın çürümesini engellemek için hava almaması gerekmektedir. Budanan dal bir naylon veya soğuk silikon gibi bir malzeme ile kapatılmalıdır. Yapraklarının üzerinde biriken tozlar nemli bezle temizlenmelidir. Şayet biriken tozlar yaprakların nefes almasını engellemektedir. Sinek, böcek ve mantar oluşumlarına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Marginata çiçeği yaprakları solmadığı sürece vitamin verilmesi tavsiye edilmez. Eğer solmalar baş gösterirse 1 litre suyun içine edindiğiniz vitamini bir ölçek ekleyin ve öyle uygulayın. Düzenli sulama, doğru konum ve biraz dikkat ile marginata çiçeği uzun yıllar büyüyecek ve hayatınıza renk katacaktır.

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL