Meşe ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Meşe ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Mitolojinin de konusu olmuş, üzerine teoriler üretilmiştir, türetilmiştir.( özellikle roma ve yunan mitolojisinde işlenmiştir .) Ancak ortak olan, kabul edilen kanı ise eski dönemlerde tanrı olarak bile varsayıldığı , o dönem insanlarının meşe ağacına adeta taptığı ve de özellikle eski dönemlerde gücü temsil ettiğidir meşe ağacının.

Bu mitolojiye konu olan meşe ağacının yeryüzünde yaklaşık 400 adet türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise 18 adet türünün olduğu bilinmektedir. Bu türler ise şöyledir; saplı meşe , sapsız meşe , pırnal meşe , boz pırnal meşe , tüylü meşe , mazı meşesi , kasnak meşe , kermes meşesi , ıstranca meşesi , ispir meşesi , Lübnan meşesi , doğu karadeniz meşesi , Macar meşesi , Makedonya meşesi , iran palamut meşesi , Anadolu palamut meşesi , yalancı tüylü meşe , mantar meşesidir.

Meşe ağacı özellikleri

Çok uzun ömürlü olmakta olan meşe ağaçlarının en yaşlı üyesi yaklaşık 1500 yaşında olan yaklaşık 20 metre genişliği , 27 metre yüksekliği olan Güney Carolina’da bulunan meşe ağacı türüdür. Ülkemizde de bulunan en yaşlı meşe ise 500 yaşında olan Çankırı da bulunan’ Koca Meşe’ adlı meşe ağacıdır. 2006 yılında ise tasdiklenmiş ve koruma altına alınmıştır ‘ Koca Meşe ‘ isimini alan bir meşe ağacı türü .

Meşe ağacının tohumuna ‘ pelit ‘ adı verilmektedir. Meşe ağacının meyvesinin ise’ palamut ‘ olduğu bilinir. Yaz döneminde ise görülen o ki yaprakları sararmış durumda olur. Gövde bölümleri ise ortalama 2 metre civarında olduğu görülür. Yetişme alanına ve türüne, bulunduğu ortam koşullarına göre ise 25 metreye kadar boyları yükselmektedir. En üst , tepe kısmı ise geniş olmaktadır , kökleri ise hem derine kadar salkım şeklinde uzar, iner hem de yan kısımlara doğru ilerleyerek uzar ve bu uzama uzun sürede gerçekleşir. Gövdelerinin rengi ise siyah kahverengi arası bir renk olmaktadır. Oluşan yaprakları ise türlerine göre değişebilmek ile beraber dişli ve düz kenarlı şekilde olur.

Bunada Göz At  Kardeş kanı ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Meşe ağaçlarının yetişme alanı ve bakımı

Ülkemizde de sık olarak görülen meşe ağaçları Yunanistan , Türkiye , İran , Irak , Suriye , Afganistan , Lübnan doğrultusunda oldukça , fazla şekilde meşe ağaçlarını görmekteyiz. Bulunabileceği alan sayısı oldukça fazladır, spesifik bir alanı bulunmamaktadır. Kullanım alanı ise oldukça fazladır, ülkemizde hemen hemen her bölgeye kadar dikilebilmektedir. Meşe ağacı ormanları ise mevcuttur. Sulak olan bol yağış alan iklimi sever ve meşe ağaçları güneşli olan veyahut da yarı gölge alanlarda yaşabilmektedir. Yapıları gereği rüzgara oldukça dayanıklıdır meşe ağaçları . özellikle park ve bahçelerde görmemiz mümkündür meşeleri.

Meşe ağacı kullanım alanları

Yakacak odun olarak kullanılabilir , palamut ise boya üretiminde kullanılmaktadır , palamutun içinden çıkmakta olan pelit ise hayvanlara yem olur , iskele köprü inşaat yapımında bile kullanılmaktadır meşe ağacının keresteleri , merdivenler kapı ve pencere üretiminde de meşe ağacı kullanılmaktadır, bu ağacın kabuklarından da çay üretimi yapılır , palamut kahvesi üretimi de meşe ağacından elde edilir , aynı zamanda parke lamınant yapımında da meşe ağacı kullanılmaktadır. Meşe ağacının meyvesi palamudun ise sulanması 3 – 4 günde bir mutlaka yapılmalıdır. Aynı zamanda meşe ağacı heybeti ve yapısı gereği bir çok hayvana da yuva olmuş durumdadır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL