Müge çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Müge çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Müge çiçeği bulunduğu alanlarda çok yoğun, mis gibi kokular saçan yalancı bir zambaktır. Müge çiçeğinin tarihinin MÖ 1000 civarlarına kadar uzadığı sanılmakta. Mızrağı andıran sapları vardır ve 10 ila 20 cm kadar uzarlar. Bahçenizin ve balkonunuzun mis gibi kokmasını sağlayacak müge çiçeği nasıl yetiştirilir?

Müge çiçeği nemi sever ve kolay yetiştirilen bir bitki sınıfındadır. İngilizce adının karşılığı vadideki zambaktır. Dikimi sonbahar aylarının sonlarında yapılmalı ve bu sayede uygun bir uyku dönemine girmeli. Bu bitkinin “pips” olarak bilinen tek yeraltı rizomları, çiçek açtıktan sonra herhangi bir zamanda bölünebilir. Müge çiçeği yetiştirmek isteyenler dikkatli olmalı, çünkü bu zehirli bir bitkidir. Bu zehir hem hayvanları hem de insanları öldürebilir.  Müge çiçeği nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı bölünme yöntemidir.

Müge çiçeğini dış mekân kaplarına dikmek, yayılmasını kontrol etmenin ve hoşlandığı nemi ona sağlamanın harika bir yolu olacaktır. Müge çiçeği yetiştirmek için hangi yöntemi seçerseniz seçin, müge çiçeği bakımının kolay ve bol çiçekli bir ödülle sonuçlandığını göreceksiniz.

Not: Ekmeden önce kökler kuru görünüyorsa, öncesinde suya batırabilirsiniz. İdeal saksının boyu en az 7-8 cm kadar olmalı. Saksıyı kompost toprakla doldurun ve nemli tutmaya devam edin.

Müge Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Müge çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Müge çiçeğinin bilimsel adı convallaria majalistir. Kokulu ve çok yıllık bir bitkidir ve kuşkonmaz ailesinin bir üyesidir. Çiçeğin anavatanı Kuzey Amerika’dır ve gölgeli bahçelerde yetiştirilebilir. Bitkiler genellikle birbirine yakın büyür, yoğun bir mat oluşturur ve bazen yer örtüsü olarak kullanılır.

Müge çiçeği, yapraksız bir sapın bir tarafında bir küme halinde taşınan çan şeklindeki beyaz çiçeklere sahiptir. Genelde iki yaprakları olur ve bunlar tabana yakın parlak olurlar. Diğer zambak türleri gibi müge çiçeği de çok zehirlidir. Evcil hayvanlar ve insanlar için ölümcül zehirlere sahiptir.

Bunada Göz At  Hüsnüyusuf çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Çiçek, yaz aylarında sıcaklığın daha serin kaldığı bölgelerde tam güneş bile alabilir. Köksap adı verilen yeraltı gövdeleri ile hızla yayılabilir.  Bu perenial bitkinin kalın ve gövdeyi salan etli yaprakları, soğuk havalarda ölmelerini engelleyen bir koruma sağlar. Müge çiçeği, bitkinin ürettiği polenleri toplamayı seven arı ve kelebekleri kendine çeker ve kokusu insanlar tarafından da çok sevilir. Bitkinin sapları 10-12 cm arasında olur ve bazı türlerinin yaprakları alacalıdır.

Müge Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Müge çiçeği, diğer zambak çiçekleri gibi gübre ve sulama koşullarında bilgi gerektirir.  Müge çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları:

  • Müge çiçeği, gölge veya yarı gölge koşulları olan hemen hemen her noktada kuvvetli bir şekilde büyüyebilir. Az gölge alan bölgeler en ideal ortamladır.
  • Bu bitki hemen her toprak türünde yaşayabilir ancak nemli ve iyi drene edilmiş topraklar en sevdikleridir.
  • Müge çiçeği dikerken, hızla kolonileşip bir alanı ele geçireceği için dikkatli olunmalıdır. Çok fazla dikkat gerektirmeyen bitkilerdir fakat çiçeklenme azalırsa kısmi budama yapabilirsiniz.
  • Müge çiçeği sürekli nemli toprağı sever; Yağış veya sulama yoluyla haftada 2 cm su genellikle yeterlidir. Sıcak iklimlerde daha fazla sulama gerekebilir.
  • Bu bitki serin ve nemli koşulları tercih ediyor. Kuru ve sıcak iklimlerde iyi sonuç vermez. Ilıman iklimlerde bile en sıcak yaz aylarında tekrar ölebilir. Bu bitkiyi öldürmez; genellikle bir sonraki baharı döndürür.
  • Toprağın besin değeri çok düşük olmadıkça bu bitkiyi gübrelemeyin.

Not: Bu bitkinin zehri, kalp rahatsızlıklarına, ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olabilir. Aynı zamanda istilacı bir tür olduklarından, bahçenizde diktiğiniz yerler hakkında dikkatli olmanız önerilir.

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL