Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır? nasıl yetiştirilir?

Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır? nasıl yetiştirilir?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Mum çiçeği ılıman bölgelerde yetişen Hoya cinsinden bir çiçektir. Saksıda yetiştirilen çiçeklerdendir. Şemsiye biçimli çiçekleri çok sayıda çiçeğin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Adını çiçeklerinin mumdan yapılmış gibi görünmesinden alır. Mum çiçeğinin gövdesi odunsu olmadığı için çiçekleri taşıyamaz ve bu yüzden sarmaşık yapıdadır. Çubuk yardımıyla destek hazırlanmalıdır. Ancak askılı bir saksıda yetiştirilecekse çubuk desteğine ihtiyacı yoktur. Zarif yapısıyla hem dekoratif görünür hem de muhteşem kokusuyla mest eder.  Zarafetiyle dikkatleri üzerine çeken mum çiçeği eşsiz, muhteşem yoğun kokusuyla, beyaz ve soluk renkteki yıldız biçimli çiçekleriyle, kırmızı koyu yeşil yapraklarıyla, dekoratif görüntüsüyle hem gözünüze hem de zevklerinize hitap eder.

Mum çiçeği dış mekân bitkisi değildir. Oda sıcaklığına ilgi duyar. Doğru ve iyi bakım yöntemleri ile ilkbaharda çiçek vermeye başlayıp yaz sonuna kadar devam eder. Harika görüntüsü ve yoğun kokusuyla bulunduğu ortamın atmosferini değiştirir. Yetiştiği ortamın ılıman olması oldukça mühimdir. Direkt güneş ışına maruz kalması kolay solmasına yol açabilir. Sıcak ülkelerde dış mekanlarda sarmaşık olarak da yetiştirilebilirken, ne yazık ki ülkemizin iklim koşulları dış mekanlar da yetiştirilmesine uygun değildir. Kışın yapraklarını ve çiçeklerini döker ve dinlenme dönemine geçer. Yeniden tomurcuk vermeye başladığında kesinlikle yeri değiştirilmemelidir. Bu narin, zarif çiçeğin bakımı zor olmamakla beraber ilgi istemektedir. Eğer mum çiçeği yetiştirecekseniz; bu güzel kokulu, zarif ve narin çiçeği çoğaltarak sevdiklerinizle paylaşmanızı ısrarla tavsiye ederiz. Bu güzel çiçek her evi kokusuyla saracak ve güzellikleri hoş bir ambiyans sağlayacaktır. Şimdi mum çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır? Dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulabileceksiniz.

Mum çiçeği nasıl yetiştirilir?

Mum çiçeği nasıl yetiştirilir? Öncelikle çiçekten kesilen yaprak su içerisine konur ve kök salması beklenir. Kök salan fide içerisinde torf, perlit hatta solucan gübresi karıştırılmış toprağa ekilmesi faydalıdır. Çok büyümeyen bir çiçek olduğu için büyük bir saksıya ihtiyaç yoktur. Mum çiçeğini ektiğiniz saksıya drenaj oluşturmak için çakıl taşı da konulabilir. Çok fazla su çürümesine yol açar. Toprağın nemli kalması yeterlidir. Kış aylarında suya fazla ihtiyaç duymaz ve oda sıcaklığı yaşayabilmeleri için uygun ortamı sağlayacaktır. Soğuğa maruz kalması mum çiçeğinin solmasına neden olacaktır.

Bunada Göz At  Yıldız Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mum çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

Yaz aylarında ve sıcak dönemlerde saksı toprağı devamlı nemli olmalıdır. Fazla sıcak havalarda mum çiçeğine su püskürtülerek sıcaktan korunması sağlanmalıdır. Düzenli olarak budama istemeyen mum çiçeği durumuna göre iki üç yılda bir budanabilir. Ancak dallanmasını sağlamak için uç alma işlemi yapılabilir. Dikildiği ilk yılda çiçeklenme olmayabilir ancak merak etmeyin bir sonraki yıl mutlaka çiçek dökecektir. Susuzluğa dayanabilir ancak susuzluk yaprakların pörsümesine yol açacaktır. Yeterli su temini yapılınca çiçekleri ve yaprakları hemen dirilir ve eski ihtişamına geri döner.

Mum çiçeği yetiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?

Mum çiçeği çok fazla yer değişikliğini sevmez. Olabildiğince sabit kalmalıdır. Hatta zorunda kalmadıkça saksı değiştirilmesi de tavsiye edilmez. Ancak üç dört yılda bir saksısı değiştirilebilir. Solan çiçekleri ve yaprakları kesinlikle koparılmamalıdır. Güneş ışığına direkt maruz kalmayı sevmez. Eğer bakımı iyi yapılırsa mükemmel kokusu oldukça yoğunlaşır. İç mekân konumu doğu veya batı eksenli olması güneş ışığından faydalanmasını sağlar. Dolaylı yoldan gün ışığını sever.  Bu şık çiçek odanıza, balkonunuza bulunduğu ortama farklı bir ambiyans sağlayacaktır. Çok hızlı büyümediği için büyük saksıya gerek yoktur. Büyük saksı yer konusunda da problem çıkarabilir.

 

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL