Palmiye ağacı bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Palmiye ağacı bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Palmiye ağaçları Türkiye’de daha çok sahil kısımlarında yetişen bir süs bitkisi olarak bilinmektedir. Tropikal iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür. Sağlam bir gövdeye, uzun yapraklara sahiptir. Peki Palmiye ağacı nasıl yetiştirilir?  Ve Bakımı nasıl yapılır?

Palmiye ağaçları her mevsimde rahatlıkla yetişebilen bir ağaç türüdür. Genellikle ılık hava iklimini sevmektedir. Bu nedenle dikilirken buna dikkat edilmelidir. Tohum olarak satılıp, tohum ya fide olarak dikilmektedir. Dikerken perlit karışımı bir toprak seçilmelidir. Bunun yanı sıra diktikten sonra yaşam suyu olarak bilenen suyu bolca kullanılması gereklidir. Eğer dikerken bu olanakları sağlayabilirseniz, palmiye ağaçlarını saksı dahil bir çok alana dikebilir, yetiştirebilirsiniz. Palmiye ağaçlarını yetiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi, yetiştiği ortamda ki sıcaklığın 26 ile 29 derece arası olmasıdır. Bu sıcaklık ortamını sağladıktan sonra dilerseniz tohum, dilerseniz de fide olarak dikip, yetişmesini sağlayabilirsiniz. Fide olarak dikimde, palmiye ağaçlarına daha hızlı ve pratik bir şekilde büyüme ve yetişme olanağı sağlamış olursunuz.

Peki saksıda palmiye ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Saksıda yetiştireceğiniz palmiye ağaçlarını her mevsim dikebilirsiniz. Yine de daha serin saatlerde dikilmesine özen göstermeniz gereklidir. Palmiye ağaçları fide haline gelmeye başladığında bir ip şerit yardımıyla fidelerin etrafını çevirebilirsiniz. Bu sayede fidelerin daha sağlıklı ve kırılmadan yetişmesini sağlayabilirsiniz. Yılda 2 kez gübrelemeniz  için yeterli bir gübreleme sayısıdır. Genellikle sıcağı seven bir ağaç türüdür. Bakımını yaparken kesinlikle profesyonel bir kişiden yardım almanız gereklidir. Palmiye ağacının büyüdükten sonra düzenli olarak budanması gereklidir. Palmiye ağaçları dikildikleri ortamlarda enerji akşını değiştirir, pozitif bir enerjiye sebebiyet verir. Ayrıca diktiğininiz palmiye ağacının çeşidine göre de farklı meyvelere de sahip olabilirsiniz.

Palmiye Ağacının Türleri

Palmiye ağaçlarının türleri sürekli farklılık göstermektedir. Bu türler dayanıklılığından, yaprak çeşidine göre farklılık göstermektedir. Yine palmiye ağaç çeşitlerinin yetiştiği ortamlar farklılık göstermektedir. Aşağıda palmiye ağaçlarının farklı çeşitlerini maddeler halinde sizin için isimlendirdim;

  • Likuala palmiyesi: Oval şeklinde büyük yaprakları vardır. Gösterişli bir palmiye seçişidir. Bakımın çok sık yapılması gereklidir.
  • Livistonya: en dayanıklı palmiye çeşididir. 5 dereceye kadar düşen ortamlarda yaşamını devam ettirebilir.
  • Rhapis palmiyesi: Daha sivri yaprakları vardır. Serin ortamlarda yetişir.
  • Areka: Evde rahatlıkla bakılacak bir üründür. Rahat bir şekilde canlılığını sürdürmesi için ortam sıcaklığının 20 derecenin altına düşmemesi gereklidir.
  • Cüce: Evde kolaylıkla bakılabilir. Cüce yapraklara sahip olduğu için adı bu şekilde konulmuştur. Yaprakları altın sarıdır.
  • Hindistan cevizi: Palmiyenin meyve veren ağaçlarından birisidir. Uzun ömürlü değilidir.
  • Ketinya: Türkiye’de palmiyenin bu çeşidini sıklıkla görürüz. Son derece yavaş bir şekilde büyür. Evlerinizde dekor amaçlı büyütebilirsiniz.
Bunada Göz At  Sekoya Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Palmiye Ağacı Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Palmiye ağacı yetiştirmenin püf noktalarından ilki, eğer tohumdan bir palmiye ağacı yetiştirilirse tohumun taze olması gereklidir. Taze tohum kullanımı yapılmazsa palmiye ağacının büyüyüp, yeşillenmesinde sorun yaratabilmektedir. Gübreleme işlemini eylül, ekim, mart ya da nisan aylarında yapmanız palmiye ağacınız için daha verimli bir bir zaman dilimi olacaktır. Palmiye ağacını yetiştirirken sürgün bölgesi ve tohumları kesinlikle zarar görmemelidir. Bu durum ağacın yaşam fonksiyonlarını yitirmesine sebebiyet verebilir. Genellikle nemli ve sıcak ortamları seven palmiye ağacının bu nedenle su ihtiyacı fazladır. Yine de sulamadığınız taktirde belli bir süre canlılığını korumaya devam eder. Bakımını çok iyi bir şekilde yaparsanız, uzun yıllar sizinle canlı bir şekilde yaşamaya devam eder.


Yorumlar

  • Nergiz Durmuş

    Tekirdağ bölgesinde bahçemizde büyük palmiye ağaçlarımız var fakat kış mevsiminde yapraklarını sarmamıza rağmen yaprakları kurudu. yaprakları canlandırmak için ne yapmamız gerekir. canlandırmak için gübre vs. ne alabiliriz ?
    bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL