Papatya nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Papatya nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Papatya, Papatyagiller familyasının bir üyesidir ve doğada 100 civarı türü bulunmaktadır. Papatya’nın çok fazla türü bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda Papatya nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz.

Papatyalar, çarpıcı yaprakları ve gösterişli renkleri sayesinde, oldukça hoş bir görüntüye sahiptir. Sarı papatyaların yetiştirilme alanları; saksılar, kaya bahçeleri ve çiçek tarhları olarak sıralanabilir. Bunun yanında çift bitkisi olarak kullandığımız zamanda oldukça güzel bir görüntü meydana geldiğinden söz etmek mümkün olacaktır.

Hızlı bir şekilde gelişme özelliği olan Sarı papatyalar, çelik alma ve tohum yöntemi ile üretimi yapılan bir çiçektir. Genel olarak kış aylarında çiçeklendiği bilinse de, bahar aylarında da çiçeklenme yaşadığını ifade edebiliriz. Sarı papatyalar için doğru korunma yerleri sert rüzgarlar değildir. Geçirgen ve nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterdiğini ifade edebiliriz. Yarı gölge ve güneş, yetişmesi için en doğru koşullardır.

Sarı papatyaların oldukça hızlı gelişen bir bitki olduğu herkes tarafından bilinir. Bunun yanında ilkbahar bitkisi olan papatyaların tohumları mart ayında ekilmelidir. Ekim işleminin kapalı ve ılık alanda yapılması önerilir. İnce bir tohum yapısına sahip olan papatyalar, toprağa sık ekilmemelidir. Sık ekim yapılması halinde, seyreltme uygulamasının yapılması zorunlu olur. Çabuk filizlenme ve büyüme işlemi oluşması için, aralıklı ekim yapılması oldukça önemlidir.

Tohum ekimi, üzeri açık kalacak şekilde, çok fazla basınç uygulanmadan yapılmalıdır. Tohum yatağının çok fazla derin olmaması gerekiyor. Toprağının sert ve sıkı olmaması da çok önemlidir. Killi toprak tercih edilmeli, her zaman nemli olması gerekiyor.

Papatyanın Yararları

Papatya çiçeğinden boya ve papatya yağı elde edilmektedir. Bunun yanında papatya bitkisinin bilinen çok fazla yararı olduğunu ifade edebiliriz;

  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Mideye iyi geldiği bilinir.
  • Basur ağrıları için hafifletici etkisi vardır.
  • İdrar arttırıcı ve iltihap giderici özelliği vardır.
  • Mikrop öldürür ve iltihap giderir.
  • Adet düzensizliği tedavisinde kullanılır.
  • Bağırsak gazını söktürür
  • Sinirleri yumuşatır.
  • Ağız, boğaz ve dişeti iltihapları için gargara olarak kullanılabilir.
Bunada Göz At  Kartopu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Papatya Bakımı

İlkbahar mevsiminde ekimi yapılan bir bitki olan papatya, kuru bölgelerde yetişebildiği gibi, nemli alanlarda da yetişebilir. Bunun yanında güneşi sever. Tohum yatağını ince hazırlayarak, ekim gerçekleştirmek mümkündür. Ekim sonrasında, üzeri toprakla örtüldükten sonra hafifçe bastırmak yeterlidir. Fazla bastırmamak gerekir. Kireçli ve killi toprakları tercih edebilirsiniz.

Ekmiş olduğunuz papatyaların daha uzun boylu olması için, ekim işlemini seyrek yapmanız gerekiyor. Aksi durumda papatya seyrek cılız ve kısa olur. Eğer sık olarak papatya ekimi yaptıysanız, seyreltme işlemi uygulamalısınız.

Tüm bunların yanında papatya, temiz bir kalbin simgesidir. Bu nedenle, insanlar temiz duygularını yansıtmak için sevdikleri kişilere papatya hediye ederler. Bu bakımından papatyanın ekonomik anlamda da önemi olduğunu ifade edebiliriz.

Papatya ev çiçeği değildir. Bu nedenle balkonda yetiştirmeniz gerekiyor. Sulama işlemi esnasında ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Toprağın kuruması ile, sulama işlemi yapabilirsiniz. Çok fazla sulama yapmak solmaya neden olabilir. Genel olarak susuzluğa dayanan bir çiçek olarak bilinir. Bu nedenle günde 2-3 kere sulama yapmanız yeterlidir.

Çok fazla saksı değiştirme işlemi yapmanız gerekiyor. Genel olarak 2 senelik çiçeklerdir. Bu süreçte, saksıda yeni papatya çıkabilir. Çıkan bu papatyaları, saksıdan çıkardıktan sonra, başka bir saksıya ekleyebilirsiniz. Bu sayede sürekli olarak papatyanız olmasını sağlamanız mümkün olur. Papatya yetiştirme ve bakım işlemlerini sizlere kısaca bu şekilde aktarabiliriz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL