Papaya ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Papaya ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Birçok hastalık ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmakta olan bir meyvenin ağacıdır. Yumuşak ve kaba bir gövdeye sahiptir. Gövdesinin yapısı doğrultusunda rüzgarlık alanlarda ekilmesi önerilmez kırılma ihtimali oluşturabilir. Bu nedenle ya farklı ağaç türleri ile kırılması engellenmeli ya da ev imkanlarında köşelerde kuytularda yetiştirilmelidir. Köküyle ilgili gelişim gösterdiği için saksıda da yetiştirilir. Durum böyle olunca en imkânsız ayaz bölgelerde dahi yetiştirilmesi mümkündür. Peki Papaya Ağacı Nasıl Yetiştirilir tüm sorularınıza cevap bu yazı içerisinde bulabileceksiniz.

Birden fazla türe sahip bir ağaçtır. Meyve verme açısından çok gelişen bir tür olsa da Türkiye pazarında tohumlarını satın almak çok pahalıdır. Çok faydalı bir meyveye sahip olduğu için değerlidir. Papaya ağacı çelik yöntemi ile üretilemeyecek bir tür bitkidir. Sadece tohum çimlendirme ile yetiştirebilirsiniz. Tohumu zeytin çekirdeğinden çok az küçüktür çok benzemektedir. Papaya Ağacı Yetiştirmek son derece basit bir işlemdir. Bu yazımız doğrultusunda edineceğiniz bilgiler ile hiç zorlanmadan Papaya ağacı yetiştirebilirsiniz. Bu faydalı ve verimli meyveyi sizlerde kullanabilirsiniz. Yapmanız gerekenleri sırasıyla yaptığınız durumda hiçbir sorun yaşamadan ağacınızı büyütebilirsiniz.

İlk bahar aylarında ekimi gerçekleşmektedir. Ekiminde kullanılacak toprak seçimi önemlidir. Hassas bir ağaç olduğundan dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Meyvesi olan bir ağaç suya çok ihtiyaç duymamaktadır. Ancak kavurucu sıcaklarda toprağının kurumasından sebep su vermek faydalı olacaktır. Papaya meyvesi içeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral barındırmaktadır. Tüm hastalıkların tedavilerinde kullanılmaktadır. Bağışıklık güçlendirici etkisi bulunmakta aynı zamanda tohumunun da böbreklere iyi geldiği bilinmektedir.

Papaya Ağacı Özellikleri Nelerdir?

İlk rastlandığı konum Meksika olarak bilinen Papaya meyvesi, tropikal bölgelerin olmazsa olmazı olan bir ağaçtır. Çeşitli yerlerde kullanımı olan bu meyve tohum yöntemi ile üretilebilmektedir. Çelikleme ya da aşı yöntemi olumsuzdur. Papaya Ağacı Özellikleri Nelerdir? bu yazımızda yer vereceğiz. Gerek belirli bölge geniş arazi ortamı gerekse saksıda yetiştirilebilmesi mümkündür. Dikkat edilmesi gereken tek şey soğuk hava koşullarıdır. Hassas bir ağaç türüdür ılıman iklimleri sever. Toprak seçimi olarak verimli ve sulu topraklar Papaya ağacı için önemlidir. Ekimi gerçekleştirildikten 2 yıl sonra meyve almaya başlanmaktadır. Hızlı bir gelişim gösterir.

Bunada Göz At  Ananas ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Ülkemiz genelinde Muğla Datça ilçesi Papaya ağacının ülkemize gelmesinde öncü olan bölgedir. Meyvesinin kabuğu sarı renkte oluşu kavun ağacı ismi katmıştır. İçi ise portakal rengindedir. Bu kıvamın oluşması adına mevsimsel sıcaklığın 25 – 30 derece olması bu ağaç için idealdir. Nem oranı yüksek bölgelerde yetiştirilmesi son derece basittir. Sıcak iklim sevmesinden kaynaklı gölge bitkisi değildir. Güneş görmesi gelişimini hızlandıracaktır.

Papaya Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Tropikal iklim ağacı olan Papaya ağacı sıcak ortamlar seven bir ağaçtır. Sıcaklığın yanı sıra sulak bir ortam istemektedir. Her bitki gibi birtakım hususlara dikkat edilerek üretimi ve bakımı yapılmaktadır. Tüm ağaç yetiştiricileri için Papaya Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Şunlardır;

  • İlkbahar aylarında ekim için hazırlık yapılmalıdır.
  • Papaya ağacı kesinlikle tohum olarak üretilmektedir. Farklı bir yöntem ile üretimi mümkün değildir.
  • Tohumlarının ekime hazırlanırken çimlendirme öncesi en az 2 gün su içerisinde bekletilmesi gerekmektedir.
  • Çimlendirme için suda beklenen tohumların ekileceği toprak seçimi verimli, sıkıştırılmış torf ve mineral açısından zengin topraklar kullanılmalıdır.
  • Tohumların 1 1,5 cm derine gömülecek şekilde ekilmelidir.
  • Kivi üretiminde kullanıldığı gibi tohumlar 2 ya da 3 tane ekilmelidir. Erkek tozlaşması için en sağlıklı ekim yöntemidir.
  • Eğer ekimler sonucunda 2 ya da 3 tohumda fide hali alırsa seyreltme yapılmalıdır.
  • Ekimlerde dikkat edilmesi gereken bir durumda sert rüzgarlara maruz kalmayacağı bir ortam seçilmesidir.
  • Soğuk sevmediği için sıcak iklim şartları oluşturulmalıdır.
  • Papaya ağacının bol güneş ışığı, sıcak, su bakımından bol ve humuslu topraklarda ekilmesi gerekmektedir.

Tüm bu hususlara dikkat edildiği takdirde ağacınız hızlıca gelişim gösterecek ve en kısa sürede meyve almaya başlayacaksınız.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL