Para çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Para çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Crassula ovata yani halk arasında para ağacı, bereket ağacı, para bitkisi, para çiçeği ve benzeri isimler verilmiştir. Uzakdoğu mistisizminde önemli bir yere sahiptir. Sevgili büyüklerimizin iyi bildiği hatta bir dönem büyütmenin moda olduğu para ağacı günümüzde uzak doğu felsefelerinden biri olan Feng Shui felsefesiyle yeniden popülerlik kazanmıştır. Dekoratif görüntüsü bir yana manevi gücüyle evlerimizin vazgeçilmez olmaktadır ve meşhur bir saksı çiçeği olduğunu hemen herkes bilir.

Para ağacı narin bir yapıya sahiptir ve bulunduğu ortamlarda bolluk, bereket, şansı ve huzuru arttırdığına inanılır. Para ağacının hiç şüphesiz ruhani bir yönü var. Bu yönüyle bitki severlerin dikkatini çekmektedir. Anavatanı Güney Afrika ve Mozambik’tir. Tüm dünyada ev bitkisi olarak yetiştirilir. Küçük bir ağaç görüntüsüne sahip para ağacı odunsu bir bitkidir. Çiçekleri beyaz ve pembe renktedir. Yıl boyunca yeşil yapraklıdır. Peki, bu mistik özelliklere sahip olduğu inanılan para ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır? Bakımı zor mudur? Para ağacı dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gerekenler nelerdir? Uzun yıllar boyunca büyütmenin püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruları sizin için cevapladık.

Para ağacı nasıl yetiştirilir?

Öncelikle bu ağaç çok su isteyen bitki değildir. Aşırı sulama yaprak dökmeye, dalların ve köklerin çürümesine yol açacaktır. Tam tersi susuzluk nedeniyle de bitkiniz solma tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Para ağacı her gün yaklaşık 4-6 saat güneş ışığı almaya ihtiyaç duyar. Fakat daha uzun ve sert güneş ışığına maruz kalırsa renk değiştirir ve sarımtırak tonlara bürünür. Güneş ışınlarına ihtiyaç duymasına rağmen daha az güneşli, soğuk bir mevsimde yani kışın çiçek açmaktadır. Yıllık budama işlemi dikkatlice yapılmalıdır. Budama işlemi doğru yapıldığında daha çok çiçek vermekle birlikte boyu da sağlıklı bir şekilde uzayacaktır. Döktüğü yapraklar bitki dibinde yeni dalların çıkmasına yardımcı olur. Bu da kolay üreyebilen bir bitki olduğunu bizlere gösterir.

Bunada Göz At  Kızılçam Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Para ağacı bakımı nasıl yapılır?

Para ağacı çok suya ihtiyaç duymaz ancak saksı içinde drenaj iyi hesaplanmalıdır. Böylece su ihtiyacını rahatça giderebilir. Para ağacınına en büyük zararı pullu böcekler verir. Pullu böcekler bitkinin büyümesine hatta müdehale edilmediği süre zarfında bitkinin tamamen solmasına sebep olur. Bu nedenle yakaladığınız böcekleri alkollü suyla fırça yardımıyla öldürerek istilaya uğramasını engelleyebilirsiniz. Pullu böceklerin yanı sıra örümceklerde bitkinize zarar verebilir. Aşırı sulama, böcek varlıkları, yanlış budama yöntemleri para ağacınızın çürümesine yol açar.

Para ağacı yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Para ağacınızı evde yetiştireceksiniz dikkat etmeniz gereken ilk unsur doğru saksı seçimidir. Sağlıklı bir büyüme için doğru saksı seçilmelidir. Köklerini rahatça salabilmesi ve yayılabilmesi için derin ve geniş bir saksıya ihtiyaç duyar. Para ağacı güneşi ihtiyaç duyduğu için aşırı güneş ışığına maruz kalmamak şartıyla kısmen güneş alan bir noktada yer almalıdır. Para ağacı için en önemli noktalardan biri yerini sevmesidir. Para ağacı çok fazla yer değişikliğini sevmez.

Düzenli olarak böcek kontrolü yapmanız da onu haşerat istilasından da koruyacaktır. Para ağacına örümceklerin dahi yaklaşmaması gerekmektedir. Bu yüzden devamlı ve düzenli kontrolü şarttır. Yapraklarını nemli bezle hafifçe silmeniz böceklerden ve toz birikiminden koruyacaktır. Bir uzak doğu felsefesi olan Feng Shui felsefesine göre de evin sağ bölümünde konumlandırılmalıdır. Böylece evinize huzur, bereket, bolluk ve şans getireceğine inanılır. Sevginizi ve ilginizi eksik etmediğiniz sürece para ağacınız ruhunuza da iyi gelecektir. İlginizi eksik etmediğiniz sürece para ağacınız şımarmaya devam edecektir. Bu sayede haneniz para ağacının verdiği şans, bolluk ve bereketle dolacak.

 


Yorumlar

  • füsun çeliker

    bana hediye olarak geldi. çok küçük ve seramik bir saksıda üstü çakıl taşı kaplı.
    *saksısını ne zaman değiştirmeliyim?
    *ne tür bir toprak kullanmalıyım?
    *hangi sıklıkta ne kadar su ile sulamalıyım?
    *w.app hattınız varsa fotograf atayım
    *evin sagı derken içerden dışarı bakarkenki sagı mı dışardan binaya bakarkenki sagı mı,
    teşekkürler

  • zümra taşatan

    Merhaba bu çiçekten bendede var fakat çok merak ediyorum gövdesine bu örgü şeklini nasıl verebiliriz bununla ilgili bilgi hiç bir yerde bulamadım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL