Sabun Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Kendi sabun ağacınızı yetiştirmek ister misiniz? Eğer sabun ağacı nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız okumaya devam edin. Sabun ağacının özellikleri ve sabun ağacı yetiştirmenin püf noktaları gibi bilmeniz gereken her şey yazımızda.

Asya’ya özgü bir ağaç türü olan sabun ağacı Türkiye’de yetiştirilir mi sorusu çok sık sorulmakta. Asya’nın orta kesiminde yetişen ağaçların birçoğu ülkemizde de yetişebilmekte. Toprak hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamanız gözünüzü korkutmasın. En baştan sabun ağacı nasıl yetiştirilir kademeli olarak başlayalım.

İlk olarak bir tohum elde etmeniz gerekmekte. Elbette tohumlar sabun ağacının meyvesinin çekirdeğidir. Sabunları hemen toprağa ekmeden önce birkaç işlemden geçireceğiz. Bu çekirdeklerin etrafında bir tabaka bulunur. Dış kısmındaki bu tabakalardan kurtulmak için bir tırnak törpüsü veya kâğıt zımparası kullanabilirsiniz. Buradaki asıl hedef, dış katmanı kazımak ve tohumun yeşillenmesine uygun bir ortam hazırlamak. Bu sebepten ötürü tohumu ezmeyin ve yaralamayın.

Tohumu bir gün boyunca ılık suda ve oda sıcaklığında bekletin. Suyun çok fazla sıcak olmamasına dikkat edin, aksi halde tohum zarar görebilir. Bunu yapmak için iyi yalıtımlı bir termos kullanmanız en iyisi olacaktır. Bu onun yeteri süre zarfında ılık kalabilmesine çimlenme işleminin başlamasına hazırlayacaktır. Daha sonra ilkbahar aylarında veya yazın başlarında saksılara ekin. İyi bir saksı toprağı kullanmak, başarılı bir çimlendirme için önemlidir. Tohumları saksıların çok fazla derinine gömmeyin. 2.5 cm yeterli olacaktır. Saksıları açık havada bekletecekseniz yağmur alan bir yere koyabilirsiniz. Filizlenme başlayana kadar toprağın kurumaması için sık sık kontrol edin ancak nemli toprağı sulamaktan kaçının. Bu mantar oluşumuna sebep olacaktır. Ayrıca çimlenme meydana gelmeden önce toprağı gübrelemekten kaçının. Topraktaki yüksek nitrojen seviyeleri aslında çimlenmeyi engelleyebilir.

Bunada Göz At  Ağaçlar kaç günde bir sulanmalı?

Bekleyin ve büyüyen tohumları izleyin. Çimlenme süreci 1 ila 3 ay sürebilir (yaz aylarında). Soğuk aylarda sabun ağacı yetiştirmek biraz daha sabırlı olmanızı gerektirir. Tohum karışımının ılık olduğundan ve yeterli ışık sağladığından emin olmanız gerekecektir. Zamanla tohum, orijinal boyutunun neredeyse iki katına çıkacak şekilde büyüyecek ve tohum kaplamasının etrafında beyaz bir toz kaplama oluşturacaktır. Bunu gördüğünüzde endişelenmeyin, fidenin ortaya çıkacağına dair iyi bir işaret. Fide çıkar çıkmaz, çok uzun ana kökü korumak için büyük bir kapta veya bitki torbasında yeniden saklamanız gerekecektir. Bu, yağmuru seven subtropikal / tropikal bir bitkidir, bu nedenle güneşli bir yerde tutun ve düzenli olarak su tutun.

Sabun Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Sabun ağacının bilinen diğer isimleri Sapindus Mukorossi ve Indian Soapberrydir. Yüzyıllardan beri yerliler tarafından temizlik amacıyla kullanılan sabun ağacının özellikleri nelerdir?

Sapindus, yani sabun ağaçları, iyi bakıldığı taktirde 12 metreye kadar yükselebilme potansiyeline sahip, orta büyüklükte bir süs bitkisidir. Sabun ağaçları ilkbaharda küçük, yeşilimsi beyaz çiçekler üretmeye başlar. Bu küçük çiçekler zamanla meyve olacaklardır. İsme ağacını veren bu sevimli toplar, turuncu ve sarı renklerdir.

Sabun ağacı tropikal iklimleri sever ve şartları karşılamayan hava koşullarında yeterince büyümeyebilirler. Ağaçların doğal yayılımları Hindistan, Çin ve Tayland’dır. Kocaman yaprakları ile bir dereceye kadar büyük mimoza ağaçlarına benzetilebilir. Sabun ağaçlarının dikiminden itibaren ilk meyvelerini vermesi 9 ila 10 yıl sürebilir. Ağacın meyveleri toplandığında güneşte kurutulur ve daha sonra kırılır.

Sabun Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Ülkemiz şartlarında olağandışı mevsim koşullarında bakımı zorlaşabilen sabun ağacı ek bakım gerektirebilir. Bu yüzden sabun ağacı bakımın püf noktaları arasında ağacı aşırı soğuktan ve rüzgârdan korumak ilk sırada yer alır. Fidanken daha çok dengeli bir bakıma ihtiyaç duyarlar ancak büyüdüklerinde gereksinimleri değişir. Sabun ağacını bol güneş alan bir yere dikin ancak toprağını nemli tutmayı ihmal etmeyin. Olağan şartlarda toprağını haftada bir sulamanız gerekir.

Bunada Göz At  Demirhindi ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL