Sakız sardunya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Sakız sardunya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Sakız sardunya çiçeği tam olarak yaz aylarının en güzel çiçekleridir. İlk yetiştiği yerin Güney Afrika olduğu bilinmektedir. Yıllara dayanan bir var oluş geçmişi bulunmaktadır. Genellik çalı olarak adı geçmektedir. Yarı odun, yarı ot bir oluşumu vardır. Renkli çiçekleriyle evlerinize ya da dış mekanlara güzellik ve renklilik getirmektedir. Sakız sardunya çiçeğinin renkli çiçekleri atmosferinizi değiştirecek, enerjinizi yükseltecektir. Çiçeklerinin türü iki tane olarak belirlenmiştir. Bunlardan ilki yalıkat ikincisi ise katmerlidir. İkisi de muazzam güzellikte çiçeklerdir. Peki Sakız sardunya çiçeği nasıl yetiştirilir? ve Bakımı nasıl yapılır? Öncelikle sakız sardunya çiçeği genellikle yaz aylarında güzel çiçeklerini açar. Bu nedenle soğuk havayla yıldızı pek barışmaz. En az dayanabileceği soğukluk derecesi 7 derecedir. 7 derecenin altına düşen hava sıcaklıklarında yaşamını devam ettiremez. Fazla hava yani derece değişikliği yaşarsa bundan etkilenir ve yaprakları dökülebilir. Bu nedenle ortalama sıcaklığı olan 15 derecede yetiştirilmesi gereklidir.

Sakız sardunya çiçeği yetiştirilirken nem oranının ortalama seviyede olması gereklidir. Nem oranının ortalama iyi olduğu yerlerde daha fazla canlılık gösterebilir. Bu nedenle daha verimli bir şekilde büyümesini istiyorsanız, nemli ortamlarda bulundurmaya çalışmalısınız. Güneşi seven bir bitki olan sakız sardunya çiçeğinin, yine de güneş ışınlarını doğrudan almaması gereklidir. Çok fazla hava akımı gerçekleşen yerlerden kötü bir şekilde etkilenir. Sakız sardunya çiçeği hassas ve narin bir çiçek olduğu için bulunduğu saksıyı da düzenli olarak değiştirmek gereklidir. Kendisi gibi köklerinin de hassas olduğu bu çiçek, özellikle kışın direk olarak soğuk su vermemeniz gereklidir. Bu sakız sardunya çiçeğine zarar verebilmektedir.

Sakız sardunya çiçeğinin gübrelemesini yılda 2 defa yaparak canlı kılabilirsiniz. Sadece ihtiyacı olduğu kadar su vermeniz gerekmektedir. Fazlası bitkiye zarar verebilir, hatta çürütebilir. Sakız sardunya çiçeğine bakım yapılırken, çiçeğin köklerine asla zarar verilmemelidir. Aynı şekilde toprak eklenip, çiçeğin köklerinin toprağın içinde kalmasına özen gösterilmelidir. Toprak saksının ağzına kadar doldurulmamalıdır. Yılda birkaç kere çiçeğin budaması yapılmalıdır. Bunun için şubat ve mart ayı daha idealdir. Sakız sardunya çiçeğinin üremesi için, bitkinin kökünden yeni sürgünleneri biraz büyüdükten sonra ayırıp başka bir saksıya dikebilirsiniz.

Bunada Göz At  Altın çanak çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Sakız Sardunya Çiçeği Kullanım Alanları

  • Cilde ki ölü derileri yeniler. Şişlik ve morartılara iyi gelir.
  • Ağrı kesici bir özelliği vardır.
  • Böbreklerde idrar konusunda yardımcı olur.
  • Enfeksiyon durumlarında iyileşmede etken olur.

Sakız Sardunya Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Sakız sardunya çiçeği en hassas çiçeklerden birisidir. Bu nedenle bakımında çok önemli püf noktalara değinilmesi gereklidir. İlk olarak sulama yönteminize çok dikkat etmeniz gereklidir. Suladığınız zaman suyun, çiçeğin her noktasına eşit bir şekilde dağılmasına özen göstermeniz gereklidir. Sıklıkla saksınızın tabağını kontrol edin, su birikmiş ise boşaltın. Çok fazla su gören sakız sardunya çiçeği hemen çürümeye başlayabilir. Genellikle kışın haftada 1 kez, yazın ise haftada 2 defa sulanması gereklidir. Toprağın yaş olup olmadığını sürekli bir şekilde kontrol etmeniz önerilmektedir. Gübreleme yaparken yılda 2 defayı geçmeyecek şekilde yapmaya özen göstermeniz gereklidir. 1 defa ilkbahar 1 defa da sonbahar olarak ayarlamanızı yapabilir, bu şekilde gübreleyebilirsiniz. Genellikle sakız sardunya çiçeğinin, saksı değişimi nisan ve mart aylarında yapılması önerilmektedir. Saksı değişimi yapılırken, çiçeğin köklerine kesinlikle zarar verilmemelidir. Yine sulayacağınız zaman sabahtan sulamanız önerilmektedir. Böylelikle akşama kadar toprak suyunu çekmiş olacak, küflenmelerden ve böceklerden bitki korunacaktır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL