Sıklamen çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Sıklamen çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Sıklamen çiçeği evleri, ofislerimizi süsleyen ; sarı , kırmızı , fuşya , beyaz , mor gibi renkleri bulunan ruhumuzun yenilenmesini sağlayan bir çiçek türüdür. Ortalama boyları 20 cm ile 40 cm arasında değişmektedir. Bakımları ise oldukça kolaydır bu sebeptendir ki evlerde sıkça görürüz sıklamen çiçeğini rüzgara maruz kalmayacağı bölgelere koymalıyız . Direk ışık almayı sevmezler. Sıklamen çiçeğine güneş ışığını dolaylı yollardan sağlamak gerekir. Işık göremeyen yapraklar bir hafta sonra ışık görür yöne çevrilirlerse yaprakların dökülmemesi, sararmaması sağlanmış olur. Kış aylarında haftada bir kere sulama yapmak yeterli olacaktır ancak yaz aylarında ise hava sıcaklığının artması sebebi ile haftada 2 kere sulama yapılmalıdır. Ve de sular iken çiçeği dikkat etmeliyiz , fazla verilen su , çiçeği boğacaktır. Sulama yapmadan önce toprak kontrol edilmelidir. Toprak nemli ise suyu bir kaç gün sonra vermeliyiz.

Sıklamen çiçeği yetiştirmek

Oldukça zahmetsiz olan bakım şeklinde ilk olarak dikkat edilmesi gereken şey çiçeğin güneş görme açısıdır. Çok az ışık yetesiz geleceği gibi fazla ışık da çiçeğin o yöne eğilmesine neden olacaktır. Gün içerisinde birkaç kere çiçeğin yönünü değiştirmek en sağlıklı olan durumdur. Ancak değiştiremiyorsanız en asgari haftada bir kere yön değiştirilmelidir.

Sulama işlemi ise kış aylarında haftada bir kez yapılmalıdır ve pazartesi günü tercih edilmelidir. Yaz aylarında ise pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Burada önemli olan toprağın susuz kalmaması gerektiğidir, toprağını kontrol ederek sulama yapmalısınız. Eğer toprak yeteri kadar nem sahibi ise birkaç gün sonra da sulama işlemi yapılabilir. Aksi takdirde çiçekte boğulma durumu gerçekleşir çiçek solar. Ve de sulama yapıldıktan sonra saksının altında biriken tabakta bulunan sular alınmalı, arındırılmalıdır. Sulama kabının ölçüsü ise asla değiştirilmemelidir hep aynı ölçüde olacak şekilde sulandırılmalıdır.

Bunada Göz At  Peygamber çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Sıklamen çiçeği bakımı

Bu çiçek hassas ve ufak bir çiçek olduğu için çabucak kırılabilmekte, kırılmaması için ise rüzgardan uzak bir yerde yetiştirilmelidir ki bir esinti ile çiçek kırılmasın . Kapı önüne , camların önüne bu sebepten konulmamalıdır.

Sıklamen çiçeği solduktan sonra ise dalları budanarak yeni çiçeğin çıkması sağlanabilir. Ancak çok dikkatli bir şekilde budanması gerekmektedir. Dallar kesildikten sonra üzeri hava almayacak şekilde kapatılmalıdır yeniden çiçek açması, çiçek çıkması için . Hatta üzeri yakıcı olmayan bir yapışkan ile kapatılabilir.

Sıklamen çiçeğinin toprağı her yılın nisan mayıs ayları gibi değiştirilmelidir. Ve de değiştirilir iken yeni saksının büyüklüğü en fazla 1 numara büyük olmalıdır.

Sıklamen çiçeğine vitamin kullanımı da her zaman olmamalıdır. Eğer çiçek sağlıklı ise kullanmaya gerek yoktur. Budanmış dalların çiçek açması için kullanılabilir vitamin . Genellikle satılan vitamin ölçüsü 1 litre su ile karıştırılır . Sonrasında bu karışım belirlediğiniz ölçüde haftada bir ya da ayda bir sefer verilebilir.

Bu bitkinin aşırı sulanması , fazla güneş alması , saksının deliklerinin mevcut olmaması , toprağının verimli olmaması , bitki üzerindeki yaprakların hastalanmış olması ve bu hastalanmış bitkinin , çiçeğin diğer bitkilere yakın bir konumda bulunması sıklamen çiçeğine zarar verir.

Bu çiçeğin çoğaltılması ise bu bitkinin köklerinden ayrılması ile yapılır. Bitkinin kökünden çıkan üst bölüme uzanan ince bölümler yeni bir bitki doğurur. Bu yeni doğan bitkiler yeni bir saksıya yerleştirilmelidir. Yeni oluşan bu bitkinin adı ise açelya bitkisidir.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL