Sümbül (hyacinthus) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Sümbül (hyacinthus) nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Sümbül bulunmuş olduğu ortamı kokusu ile saran, baharın geldiğini simgeleyen rengarenk bir çiçektir. Aynı zamanda kolay yetişen bir soğanlı bir türü olarak karşımıza çıkıyor. Sizlere bu yazımızda Sümbül nasıl yetişir, bakımı nasıl yapılı sorularına yanıt vereceğiz. Aynı zamanda doğal bir oda parfümü olan Sümbül’ün çok fazla tercih edilmesinin nedeni, kolay bakılması ve güzel bir kokuya sahip olmasıdır. Bunun yanında mitolojide de anlamı vardır. Yunan mitolojisine göre, Sparta Kralı’nın genç oğludur, yeniden doğuşu simgeler.

Baharı müjdeleyen sümbül, güzelliği ve göz alıcı renkleri ile, en çok sevilen bahar çiçekleri arasında yer alıyor. Doğru bakım yapılması halinde, uzun ömürlü ve sağlıklı bir saksı çiçeği olarak da karşımıza çıkıyor. Dört mevsim açan bu çiçek, soğanlı bir bitkidir.

Sümbül bakımı

Doğrudan güneş ışığı istemeyen sümbül, dolaylı ışıklardan faydalanabilir. Bu bitki sıcak olmayan ortamlarda muhafaza edilebilir.

  • Rüzgar ve hava akımına karşı oldukça hassas olan sümbülün, bu tarz ortamlarda bulundurulmaması gerekiyor.
  • Sümbül’ün bulunduğu ortam en az 14-15 derece sıcaklıkta olmalıdır.
  • Susuz ortamlarda bırakılmaması gerekir.
  • Yaz aylarında en az 2 kere sulanmalıdır.
  • Su, toprağın her bölümüne ulaşmalıdır. Nemli olmalıdır.
  • Sulama sonrasında su bırakmaması gerekiyor.
  • Sulama miktarı hep aynı olmalıdır.
  • Toprağı bol humuslu, gevşek ve nemli yapıda olmalıdır.

Sümbül Ne Zaman Açar?

Sonbaharda filizlenmeye başlayan bir çiçek olan sümbül, sadece sonbaharda dikilmez. Sümbül soğanı elinize geçtiği anda dikebilirsiniz, mevsim fark etmemektedir. Kurumuş ve beklemiş sümbül soğanı korumak oldukça güçtür. Bu nedenle hemen dikmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Sümbül soğanının ne kadar derine dikildiği oldukça önelidir. 2 boy derine dikmeniz, yetişme hızını arttıracağı gibi, ürünün kaliteli olmasına da yardımcı olur.

Kış ve sonbahar gibi soğuk aylarda dikim yaptırsanız, eker ekmez sulamanızda büyük arar vardır. Sonrasında ise toprak nemi azaldıkça sulama yapmanız gerekiyor. Baharın ilk günlerinde, soğuk ve dışarda tuttuğunuz soğanları, güneş alan bir yere almanız gerekiyor.

Bunada Göz At  Menekşe nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Sümbül Çoğaltma

Sümbül çoğaltma işleminin 2 yöntemi ile yapılabileceğiniz ifada edebiliriz. Bu yöntemlerden ilki, köklerinden ayrıma metodu olarak geçer. Bu, kökten çıkan çiçeğin uzantılarının sökülmesi ve farklı bir saksıya ekilmesi işlemidir. Oldukça basittir ve hızlı sonuç verir. Diğer yöntem ise tohumla çoğaltmadır.

Eğer sümbülü tohum ile çoğaltmak istemiyorsanız, çiçekler solduktan sonra kesmelisiniz. Bunun nedeni, bir sene sonra soğanın kendini koruması ve yavru oluşturmasına ortam hazırlamaktır.

Tohum olgunlaştıktan sonra, Ağustos sonuna kadar bir yerlerde saklayabilirsiniz. Sakladığınız yerlerde karınca olmamasına dikkat edin. Çok kolay çimlenen sümbül tohumu, eksiksiz bir bakım sonrasında 3 sene içinde, doğru bakılmadığı takdirde ise 6-7 sene içinde çiçeklenir.

Sümbül Çiçeği Faydaları

Tüm bunların yanında sümbül çiçeğinin faydalarından bahsetmek mümkündür. Sarılık, bel soğukluğu tedavisi ve iştah açıcılık gibi özellikleri vardır. Çiçekleri yaz ve bahar başlarında toplanır.

  • İdrar söktürür
  • Cilde iyi gelir
  • Baş ağrısını giderir
  • Bedeni gevşetir ve depresyona iti gelir.
  • Mikrop kurar
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Regl sancına iyi gelir
  • Ateşi düşürür.

Sizler için bu yazımızda Sümbül nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorularını yanıtladık. Ülkemizde özellikle özel günlerde insanların birbirine hediye olarak verdiği bu güzel çiçek, aynı zamanda ev, ofis ve diğer ortamları kokusu ile huzur içinde bırakmaktadır. Sitemizde diğer çiçekler ile alakalı detayları bilgileri de okuyabilirsiniz. Sümbül aynı zamanda süt ile karıştırılıp merhem olarak da kullanılmaktadır. Bu şekilde yumuşatıcı özelliğinden faydalanmanız mümkün olacaktır.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL