Tarçın Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Tarçın Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Hoş kokusu ve kendine has bir tadı olan tarçın tatlı ve yoğun aromalı içeceklere farklı bir tat katmasıyla meşhurdur. Bugün tarçın ağacı nasıl yetiştirilir isimli makalemizde evinizde tarçın ağacı yetiştirmenin püf noktasını sizlerle paylaşacağız.

Tarçın ağacı yetiştirmenin bazı zorlukları vardır. Çevre faktörlerine bağlı olarak tohumları hızlı toplamalısınız çünkü kuşlar tarçın ağacının meyvelerini yemeyi sever. Bunun dışında böcek sorunları da mevcut. Gene de tarçın ağacı nasıl yetiştirilir hususunda basit ve etkili tedbirler alabilirsiniz. Ayrıca toplanılan tohumlar çok hızlı kuruyup ölebildiği için toplandıktan hemen sonra dikilmesi gerekir. Tohumlar, steril saksı toprağı ile doldurulmalı ve 2-3 cm kadar toprağın altına gömülmeli. Filizlenene kadar toprağının sıcak ve nemli kalması lazım. En baştan başlayanlar için tohumdan tarçın ağacı nasıl yetiştirilir?

Tohumları ekmeden önce elinizi çabuk tutun. Çimlenmeyi önleyebileceği için etrafında yer alan kabuğunu soyun ve 20 derece sıcaklıkta nemli kalacak şekilde tutun. Çimlenme başladıktan sonra iyi hazırlanmış nemli topraklı saksılarda 3 haftalık bir sürede filizlenirler. Bu süre zarfında hafif gölgelik bir alan yetiştirmede işinizi kolaylaştıracaktır. Yaklaşık 3 ila 5 ay içerisinde filizle kalın bir gövdeye sahip olur ve ekime hazır olurlar.

Tarçın ağacı yetiştirmek için kullanılan diğer yöntem ise sap kesimidir. Bu yönteme çelikleme veya fidanlı çoğaltma da denilebilir. Bahar ayında düz bir dal kesilir ve uç kısmındaki birkaç yaprağı dışında tüp yapraklar soyulur. Daha sonra elde ettiğiniz fidan, nemli saksı toprağına dikilir ve köklenene kadar kısmen güneş alan bir bölgede bekletilir. Çeliklerin büyümesi biraz yavaş olur ve kök salması nispeten zorlayıcı olabilir.

Tarçın Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Tarçın ağacının özellikleri nelerdir? Eğer bir tarçın ağacı yetiştirme niyetiniz varsa, ilk olarak hangi tür olduğuna karar vermelisiniz. Genel hatlarıyla ağaçların yapıları ve hastalıkları birbirine benzerdir. Yaprak dökmeyen bir ağaç türü olan tarçının birkaç farklı çeşidi (Çin, Endonezya, Seylan) bulunur. Bu bitkilerin yetiştirilmesi çok zor değildir ve düzenli bir budama gerektirmez. Yetiştiriciler dilerlerse şekilli bir görünüm elde etmek için budama yapabilirler ancak hasta dalların budanması önemlidir. Sonunda ağaçlara dönüşen tarçın bitkileri, ılık veya sıcak, bunaltıcı havalara sahip tropikal bir yaşam alanına alışkındır. Tarçın ağacı uzun ömürlü bir ağaç değildir ve ortalama 10 yıllık bir yaşam süresine sahiptir.

Bunada Göz At  Sabun Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mantar hastalıkları, aşırı ıslak veya gölgeli koşullarda stres altında büyüyen tarçın bitkilerini etkileyebilir. Tarçınlı kelebek ve tarçın safra akarı gibi tarçınlı bitkileri etkileyen böcek zararlılarının çoğu tropik kuşakların dışında bulunmamaktadır. Leafminers ayrıca tarçınlı bitkileri enfekte ederek yaprak düşmesine neden olabilir. İstila şiddetliyse, böcek ilacı kullanılması gerekir.

Tarçın rahatsız eden zararlılar arasında akarlar, böcekler, bakteriler ve mantarlar bulunur. Dikkat edilmesi gereken en yaygın sorunlar şunlardır:

  • Yaprak lekesi (bakteri): Tüm yaprakları kahverengi beneklerle temizleyin.
  • Stripe canker (mantar): Hastalıksız tohum ve toprak kullanarak bu hastalığı önleyin.
  • Fide yanıklığı (mantar): Fidelerinizi aşırı sulamayarak ve bir mantar ilacı ile önleme yaparak bu esmerleşme sorunundan kaçının.
  • Leafminers (böcek): Bu güve ve larvaları yapraklara zarar verir ve elle çıkarılabilir veya bir böcek ilacı ile caydırılabilir.
  • Tarçın safra akarı (akar): Bu akarlar, yaprakların alt tarafında koni şeklindeki safralara neden olur, ancak bir böcek ilacı kullanılarak bir ağaca saldırmaktan caydırılabilirler.

Tarçın Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Düzenli bir bakım ile tarçın ağacı yetiştirmek çok da zor değildir. Ancak bilmeniz gereken birkaç husus da yok değil. Tarçın ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları şunlardır:

Tarçın ağacı yetiştirmek için toprak değerlerinin asidik olması önemlidir. 6.2 ve 7.2 arasındaki pH değeri ideal toprak değerleridir. Tarçın ağacı dikerken zeminin bataklık ve taşlı olmamasına dikkat edilmeli. Bu tip topraklar tarçın için ideal değildir. Ağaç bu ortamda büyüse dahi, aromasında ciddi bir kalite farkı ortaya çıkacaktır. Toprak türünün kabuk kalitesi üzerinde belirgin bir etkisi vardır.

Tarçın kabuğunun ticari üretimi, ilk kurulma döneminden sonra gövdelerin aşağıdan kesilmesini ve daha sonra düzenli aralıklarla gür yeniden büyüme saplarının hasat edilmesini gerektirir.

Işık

  • Tarçın bitkileri genellikle tam güneşe ihtiyaç duyar, ancak çok sıcak ve kuru havalarda öğleden sonraları gölgeden faydalanırlar.
Bunada Göz At  Rhododendron ağacı bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Toprak

  • Tarçın bitkileri, ormandaki doğal yaprak küf tabakasının bitkileri beslediği yerde büyür. İyi drenaj da önemlidir. Ağır killiveya sert yüzeyli topraklar başarının reçetesi değildir. Toprağınız fakirse, kap kültürünü düşünün.

Su

  • Tarçın bitkileri, ormanda aldıkları normal yağış gibi, bu yüzden yağmur kıt olduğunda bunu sulama ile çoğaltmaya çalışmalısınız. Toprağın yüzeyini nemli tutun ve kökleri serin ve nemli tutmak için malçkullanın.

Sıcaklık ve Nem

  • Tarçın bitkileri sıcak ve nemlidir . Doğal ortamlarında, ortalama 30 derece olan sıcaklıklar, bir tarçın bitkisinin yaşamı boyunca sağlıklı büyümeyi destekler.

Gübre

  • Tarçın bitkileri hafif besleyicilerdir. Bitkilerin yerleşmesine yardımcı olmak için ekim deliğine bir avuç zaman ayarlı salım gübre yerleştirebilirsiniz; daha fazla beslenmeye ihtiyaçları yoktur.

Saksı

  • Tarçın bitkinizin büyümesi ve olgunlaşması için en az 18 inçlik büyük bir kapla başlayın. Tencereyi hafif bir tülbentle doldurun. Tarçın bitkinizin büyümesin kök bağı ile kontrol edebilirsiniz. İç mekân bitkisinde, ömrü boyunca 80 cm çapındaki bir saksıda kalabilir.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL